Ваксината на Pfizer може и да има 90% защита, но води до "тежък махмурлук"

Доброволци се оплакват от странични ефекти
13 ное 2020 10:45, Нели Христова
103
Ваксината на Pfizer може и да има 90% защита, но води до "тежък махмурлук"
Снимка: БГНЕС

Да приемеш ваксината на Pfizer, за която преди дни научихме, че вероятно предлага над 90% защита от COVID-19, навярно няма да е толкова приятно, колкото ни се иска. Нов доклад, публикуван само дни след оптимистичната новина, разкрива, че част от доброволците са изпитали странични ефекти и се чувствали така, все едно имат "тежък махмурлук".

Още по темата

По време на клиничните изпитания повече от 43 500 доброволци от шест държави получават имунизация. Те обаче не знаят дали са получили истинската ваксина или плацебо.

Някои доброволци обаче съобщават, че са разбрали, че са били инжектирани с истинската ваксина, тъй като са имали редица странични ефекти като главоболие и мускулни болки.

Според 44-годишния Глен Дешилдс от Остин, Тексас, който говори пред Press Association, страничните ефекти, които е усетил, са били подобни на "тежък махмурлук", но отминали бързо

По-късно Дешилдс си направил тест за антитела, който показал, че доброволецът е развил защита срещу вируса. Така той се убедил, че е получил истинската ваксина.

Друга доброволка, 45-годишна жена от Мисури на име Кари, каза, че е получила треска, главоболие и болки в тялото, след като е получила първата си инжекция. Симптомите си тя сравнява със страничните ефекти от ваксина за грип. Тя се чувствала дори по-зле, след като е получила втората доза от ваксината.

В изявление от понеделник относно ефективността на ваксината, д-р Алберт Бурла, председател и главен изпълнителен директор на Pfizer, заяви: "Днес е страхотен ден за науката и човечеството. Първият набор от резултати от нашите клинични изследвания на ваксина срещу COVID-19 във фаза 3 предоставя първите доказателства за способността й да  предотвратява COVID-19."

Към момента все още има въпроси, които остават без отговор, като това колко ефективна е ваксината за по-възрастните хора и за тези с различна етническа принадлежност, както и колко дълго може да продължи имунитетът, съобщава Ройтерс.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


103
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
76
1
 
2
 
! Отговори
пак до анонимен преди 3 години
А, сега ти ми посочи открити тв медийни дискусии по западните медии - владея английски и френски - с открити ефири и дискусии дори между зрителите в окрит ефир.
75
3
 
2
 
! Отговори
до анонимен преди 3 години
Основнта Против - не е преминала през всички етапи на тестиране, никой до момента не е правил ваксини на РНК и не знае къв ще е ефекта, дори лекарите не бързат..., ефекта от ваксината е от 3 до 5 месеца, и след това не може да се повтори и т.н. и т.н.За - болинството от водещите са я тествали и я рекламират като ефективна и без странични ефекти, бизнеса, посланието " как мислите, ако тежко болните и близките на починалите от вируса биха имали възможност на избор?", писна ми от карантина и т.н.
74
0
 
14
 
! Отговори
махмурлия преди 3 години
Аз това състояние добре съм го оттренирал. Това да му е проблема.
73
2
 
4
 
! Отговори
въпрос преди 3 години
До до анонименА защо живееш на запад, а не в Русия? Я обясни.
72
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Тъй да и е кусура!
71
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До до анонимен 71"А, ти за кво мислиш че се води спора и то от специалисти в онлай режим при което питат зрителите кои са За и кои Против, при това с коментарите на зрителите се излъчват в открит ефир!"Я, щом си ги следил, дай по 10 аргумента за и 10 против на базата на споменаваните странични ефекти!
70
0
 
3
 
! Отговори
!!! преди 3 години
Хахаха, заглавие на статия по стандарт "ДНЕС.БГ" - като тея жълтите вестници - ШОК!! Сензация!! :D
69
7
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
"Руската ваксина е с висока ефективноат, ..."... а руските часовници са най-бързите в света.
68
3
 
6
 
! Отговори
до анонимен преди 3 години
Тук ставаше дума за данните за странични ефекти, а не за това дали са за или против ваксинирането.-----------А, ти за кво мислиш че се води спора и то от специалисти в онлай режим при което питат зрителите кои са За и кои Против, при това с коментарите на зрителите се излъчват в открит ефир!Ей момче, немъ дъ повярваш, 100% съм уверен , на в руските медии има повече свобода отколкото в западните.Живея на Запад от 2001 г. и имам възможноста да сравнявам!
67
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Четох онзи ден противопоказани на Антистенокардин . Главоболие, гадене , повръщане , диария, световъртеж, темперстура, ускорен пулс Той не си струва да го пиеш
66
6
 
9
 
! Отговори
ТТ преди 3 години
Абе, вие знаете ли кво съ "-70 градуса" при която съ съхранява таз "ваксина", че то тя трябва да съ "съхранява" у Течен Азот, бе!!!!Тоест, шъ ви трябват специални камери, мнооооооого такива камери!А, туй са пари, мнооооого пари!!!!За транспортировката й даже не щъ да говоря!Абе, лу-да работа!!!!!
65
8
 
12
 
! Отговори
pepe преди 3 години
По-добре тежък махмурлук, отколкото евентуална пневмония и тръби в белите дробове!
64
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До до анонимен 63Тук ставаше дума за данните за странични ефекти, а не за това дали са за или против ваксинирането.Абе тва рушитата сте егати мат'ряла.:))))
63
6
 
14
 
! Отговори
бай Пешко преди 3 години
Пфайзер гледа на българите, като на опитни мишки... които трябва да бъдат химично скопени. Айде наздраве и да си ударите по една ваксина за ***
62
4
 
8
 
! Отговори
Татул преди 3 години
Няма ваксини без странични ефекти. Въпроса е колко от тях са леки. Колкото и да пръцкат кравите, Спутник е истината. От почти 15000 ваксини, много малко странични ефекти. 20 страни имат вече заявки за нея, а ние си чакаме нашата!
61
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Аре да тече неква мисъл и за народонаселението!След като според пресата из ония дни, ваксината ще е 1,78 евро бройката, къде и как по друг начин и без да е пил, начи и КАТ не мо'е да го глоби, чоуек ще мо'е да се направи на цветен и с тежък махму... таковата за нема 3 и шейсет, а?!А сеги наздраве!
60
1
 
6
 
! Отговори
до анонимен преди 3 години
Поне я изпитват и информацията е публична. За разлика от "руската ваксина".-----------Информацията за руската ваксина в руските медии е абсолютно открита, бе, Беее... Бееее....Водят се диви спорове и открити дискусии!Едни са "За" 54%, други "Против" 37%, останалите са "пас".Не вярваш???????Ми гледай руските Тв канали по интернет, напълно безплатни са, стига да знаеш руски.
59
0
 
3
 
! Отговори
67596 преди 3 години
Само ти не разбра:1. На този в Бразилия не са му били ваксина, а плацебо (например физиологичен разтвор). Разбира се, може и да са излъгали.2. Кой каза, че не са изпитвали и в Англия?3. Дъшерята на Б. Джонсън записала ли се е за доброволец. Разбира се, редно е да се пита, защо не се е записала.4. Много по-смислено е да биеш ваксини там, където я има болестта. Като набиеш 10 000 ваксини в Китай и никой не се разболее, все едно нищо не си направил- там вече няма откъде да се заразят.
58
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
твоят мозАк вече е като на колибри
57
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Мозакът ти можеда стане като на гълъб, ама оная работа става като на магаре