Новите мерки и бизнесът - какъв ще е резултатът?

Експерти се питат защо не се дава шанс на бизнеса вместо пари
24 ное 2020 22:23, Нели Христова
30

Депутатите успяха да приемат бюджетите на НЗОК и ДОО за следващата година. Но предвидила ли е държавата мерки за бизнеса в новите си харчове?

"Не успяхме да чуем в детайли и конкретни мерки, които са предвидени. Но това, което можем да кажем до момента, е следното - парите са абсолютно недостатъчни на този етап. Те стигат до бизнеса с много голямо закъснение. Виждаме наши клиенти и доставчици, които изпадат в затруднено финансово положение, докато чакат одобрение помощи", каза Росица Чопева от BNI Индустрия в студиото на "Денят ON AIR".

Тя припомни, че мерките са микропредприятията са пристигнали с 3-4 месеца забавяне.

"Новите мерки все още не са стартирали, може би ще ги получим през пролетта или лятото. Това, което ние правим, е да се организираме заедно и да създадем общност от компании, които да си помагаме. Както и да се опитаме да се преборим предизвикателствата, пред които сме изправени. Дори и в тази онлайн среда - 35 български компании, някои от тях знакови за нашия пазар, се обединихме, за да работим заедно и да препоръчваме бизнесите си", допълни Чопева.

Гена Събева от Българска търговско-промишлена палата (БТПП) сподели, че това е четвъртата криза, през която преминава.

"30 години съм предприемач и се занимавам с бизнес, и се питам, когато някой ми дава пари - за какво ми ги дава. Не може ли бизнесът да получи възможности, вместо тези пари. Предприемачът прави пари за себе си, за държавата, за бизнеса. Възможностите са да ни оставят да работим. Има други мерки, които биха могли да бъдат взети, а не точно затваряне", посочи Събева пред Bulgaria ON AIR.

Експертът подчерта, че има много хора, които си стоят вкъщи, но и те са се разболели от вируса.

"Всички сме застрашени и може да се разболеем, но това не означава че трябва да спрем. Ние в момента спираме. Животът е движение. Ще има и фалити. Едни оцеляват, други - не. Има и по-бърз начин парите да отидат в българската икономика и индустрия - като се раздадат на хората", категорична е Събева.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


30
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
28
0
 
3
 
! Отговори
Още ли има преди 3 години
неразбрали, че целта е не да се работи, а да се раздадат и усвоят напечатаните пари, след което да се обяви официално рецесията, щото я чакат от 2019 и все не идва, сега вече има причина
27
0
 
2
 
! Отговори
Handel преди 3 години
До Анонимен 27Ами те за това казват "пpост като пейзанин". Това е манталитет - съгласен е да си запали къщата ако има шанс да изгори и на съседа кучшката колибка.
26
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Недостатъчно пари?На нас ни предложиха 400 лева компенсация за месеците вкъщи. Това от 1800 лева заплати. Повеето настоявата, да ги уволнят, защото ще взимат повече на касата за безработица.
25
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 18Доста нагло изказване. От кое село те изтърваха?
24
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До ХахаНе е нужно да си алтруист, за да не харесваш някого. Грешакта на хората е, че си милят, че някой е длъжен да ги харесва, а ако гипропуснат, то другите са по-черни от дявола.
23
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До 5Голяма грешка - казваш им, че искаш да си самостоятелн и че не зависиш от тях нито пък се интересуваш от тях. Бориш е със легион. Легион от овце, да, но ве пак легион.
22
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До До 7Не, не знам. Аз не съм те срещал, зщаото не си ми помагала. Коментарът ти е невалиден.
21
0
 
0
 
! Отговори
и те така преди 3 години
ше оцелеят бизнесмените , а бизнесмените ше ....... супата !
20
0
 
1
 
! Отговори
Хаха преди 3 години
Кака, хайде стига вече с тия клишета и порядъчно лицемерната ви псевдо хуманност, а?Ако вие бяхте такъв алтруист и толкова ви пукаше за другите, нямаше да си позволите назидателен тон към себеподобните, защото сте състрадателна личност, нали така?!
19
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
В Латинска Америка и в Индия държавата дава на богатите и на бизнеса държавни и народни пари.В Западна Европа са станали комунисти.Нали не искате комунизъм и социализъм?
18
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До 12Май ще се окаже,че си на държавна работа и се надяваш да се затвори всичко,за да си седиш вкъщи докато ти се плаща,а тези дето са в частния сектор да му мислят.
17
6
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Които бизнеси има смисъл от тях си минаха онлайн, кои веднага, кои последните 6 месеца.Това, че селяните няма да се трупат в мола, както и да люпят семки на стадиона не означава абсолютно нищо, това не е пълен локдаун.
16
1
 
9
 
! Отговори
Мисля, че преди 3 години
Новите мерки ще бъдат като старите мерки: невидими и несъществуващи:)))
15
6
 
3
 
! Отговори
Недостатъчно пари? преди 3 години
Е за айфонче и почивка е Гърция май са Недоддтатъчни да. Леллллееее леллле *** народ селскиииииии
14
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
"Парите са абсолютно недостатъчни..... "Къде и на кого са достатъчни?
13
6
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Оцелява само този, който може да се адаптира или промени според условията, които му предлага живота във всеки един момент.
12
5
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Бизнес, който се управлява от хора, които не са предвидили риска от тази пандемия през зимата... не е бизнес, който трябва да оцелее.
11
7
 
0
 
! Отговори
До 5 преди 3 години
За съжаление работата ми е свързана с *** като теб, а освен на самотен остров, човек не може да се спаси от вас. Какво да го правиш. Късмет!
10
3
 
3
 
! Отговори
До 7 преди 3 години
Знаеш ли кое е най-забавно. Винаги съм помагала, но заради такива *** като теб се научих, че можехе да си гледате работата. Та, забавната част е, че аз се справям. Вие - затъвате. Но всеки си жъне това, което сее.
9
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 6В Англия и Италия, дали стандарта на живот е по-различен от нашия ? Каква е нашата икономика в сравнение с тяхната? То, ако имаше излишни пари всеки щеше да си стои в къщи и да си върти синджира около показалеца.