Защо Германия загуби пътя в борбата с Covid-19?

Вместо ситуацията да се подобрява по Коледа, страната се приближава до затягане на мерките
12 дек 2020 22:04, Красимир Ангелов
77
Защо Германия загуби пътя в борбата с Covid-19?
Снимка: БГНЕС

След като се справи успешно с първоначалната вълна на коронавирусната пандемия, Германия сега изостава от мнозина от своите съседи и се изправя пред нарастващ натиск да затегне ограниченията преди Коледа, пише в анализ Bloomberg TV Bulgaria.

Трудностите пред Германия се дължат на нейната комплексна и дисфункционална федерална система, желанието на канцлера Ангела Меркел да остави границите отворени и политическите сили, които играят роля на фона на наближаващите избори през следващата година. Това поставя най-голямата европейска икономика под риск от нов удар за потребителската и бизнес увереност.

Още по темата
Меркел, която пряко сътрудничи за подписването на историческия пакет за възстановяване на Европейския съюз в Брюксел, е поставена под натиск да засили борбата на Германия срещу пандемията. Очаква се тя да се срещне с лидерите на 16-те провинции в страната през уикенда, за да обсъдят въвеждането на по-строги мерки, включително затваряне на магазините, чиито стоки не са от първа необходимост, и удължаване на празничните ваканции.

Меката блокада на Германия, в рамките на която са затворени барове, фитнес зали и театри, позволява по-голямата част от икономиката на продължи да оперира, преустановявайки експоненциалния растеж на заразените, “но както можем да видим, това не е достатъчно”, посочва правителствен говорител.

Меркел, която е в последната година на своeто 16-годишно управление като канцлер, е отчасти обвинявана за настоящата ситуация. Тя официално обяви мисията за приключена през пролетта, като призова за избягване на национална блокада.

Това създаде усещане, че страната може да се справи с пандемията с по-хлабави ограничения, които да нанесат по-малко щети на икономиката. Също така изказването създаде фалшиво чувство на увереност по време на летните месеци, в които Германия позволи на жителите си да пътуват свободно в Европа, докато не успя да се подготви за втората вълна на пандемията, увеличавайки по-бързо капацитета си за тестване, предпазвайки по-възрастните и засилвайки възможностите за онлайн обучение.

Местоположението на страната в сърцето на Европа - граничеща с горещи точки на заразата като Белгия и Чехия, може би също допринася за влошаващата се ситуация. В петък степента на заразяване в страната се повиши над тройно на целта, поставена от правителството на Меркел.

Когато в средата на ноември стана ясно, че нивото на заразяване не се понижава, германската федерална система се превърна в основния препъникамък за намирането на ясен отговор. В същото време Меркел призова провинциите за по-стриктни ограничения. Много регионални лидери обаче отказаха, притеснени от недоволството на гласоподавателите в противен случай.

Вместо ситуацията да се подобрява преди празниците и рестрикциите да се разхлабват, подобно на Франция и Великобритания, Германия се приближава до затягане на мерките.

И все пак мракът е относителен. Огнищата в Германия никога не са се доближавали до върховете в страни като Франция, Великобритания и Испания, а нивата на заразяване остават по-малко тежки, отколкото в повечето от половината европейски страни.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


77
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
25
0
 
4
 
! Отговори
Handel преди 3 години
Bloomberg TV Bulgaria прави анализ за Германия?
24
3
 
7
 
! Отговори
Кубрат и Джошуа преди 3 години
БЕЗПЛАТНО! НА ЖИВО С КАРТИНА: Отброяваме минутите! Кобрата срещу Джошуа за световната титла!Гледайте цялата галавечер в ЛондонКойто се интересува, да отвори блиц!
23
16
 
5
 
! Отговори
Iz преди 3 години
Русия плаща на Нинова!
22
1
 
0
 
! Отговори
Не може да стоплищ: преди 3 години
Сблъсъка на века и на епохата ще се случи в тая държава и този сблъсък беше много забавен заради твойта дребничка глупост. А страната на която си застанал съм изключително сигурен, че ще загуби и когато загуби ще те повлече с тебе надолу!!! И много ще плачеш, че си държал пипливо!!!
21
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Защото не си затвориха училищата когато трябваше! Заради това я загубиха!
20
2
 
3
 
! Отговори
Аз само да му кажа: преди 3 години
Информирам те, че един ден изключително много ще съжаляваш ако още не си съжалил, че си ровил и откраднал от портфейл на спящ човек. Много ще загубиш каквото и да си спечелил!
19
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Е, поне можем да кажем, че сме станали като Германия!
18
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 16 либерализма и псевдосвободите са препъникамъка за Германия
17
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 15 Като им видиш населението става ясно обаче, че общо взето параметрите им са еднакви - и в силно изостаналата " блатная"/ като сам наричаш Русия / , и в най-мощната европейска икономика - Германия . А по отношение на активните случаи , положението в Русия дори е по-добро
16
1
 
1
 
! Отговори
Аз ще питам: преди 3 години
Един път, кое е наглото *** дето за последните пет години преследване и гонитба по институции и други начини няколко пъти опази мръсния мародер Симеон 2 Сакскобурготски. Искам да питам кое е нищожеството, което ми рови по портфейла и изчегърта нещо от него, което беше моя глас нациста да умре? Питам к'во ще ти даде това нищожество?
15
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 2И след това почват да го завтарят-
14
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Някой още да не е разбрал как се справиха Китайците? Това трябва да направят и Немците,а те го могат и ще го направят,виж за всички останали не съм сигурен!
13
6
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
В Блатная има 2.7 млн., в Германия 1.3+ млн. Кой кво е изгубил не разбрах.
12
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
"Съвсем скоро ще се окажем на границата на възможното", каза той. От общо 442 легла в интензивнитеотделенияна "Шарите", 129 са заети от пациенти с Ковид-19. А те се нуждаят от широка палитра грижи. Около 70% от тях са на изкуствено дишане."Броят на свободните легла се представя по подвеждащ начин. Едно легло в интензивно отделение може да се смята за свободно само когато за него има и достатъчно персонал. А легла с достатъчно персонал в интензивните вече няма много"
11
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
От "Шарите" бият тревога /където беше Навални/ . Една от най-добрите и модерни болници в Германия"В четвъртък вечерта, 10 декември, по обществено-правната телевизия АРД председателят на управителния съвет на берлинската клиника "Шарите" Хейо Крьомер изрази сериозна загриженост за състоянието на интензивните отделения в страната. По думите му, отделенията са претоварени, лекарите работят на ръба на силите си. Свободните легла с осигурен персонал са все по-малко, подчерта той."
10
5
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Защото са отворени училищата им. Доказано е, че каквото и друго да затваряш, от ДГ и училища идва 40 до 60% от заразата.
9
0
 
10
 
! Отговори
Опитават се преди 3 години
Да спрат вятъра. Ама нещо не се получава. Да не се окаже, че е безсмислено занимание, а и щети допълнителни нанасят. Почвам да си мисля, че е нарочно.
8
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Интересно 6 Те ще са към полунощ , някакви други се млатят сега
7
1
 
12
 
! Отговори
Да не преди 3 години
Стане така, че Хитлер да е цвете пред баба ти Меркел. Как пък нищо не помага на тоя вирус и една година да сме затворени, само не доказана ваксина. Ама и за нея още не се знае.
6
6
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Оффффф! 5 Ама , ако не вземат мерки да ограничат разпространението и там може да има подобни кадри От отличник ,Германия тези дни вече е на 1-2-ро място в Европа по брой заразени - общ брой на заразените . Никоя здравна система не разполага с безкрайни ресурси . И там се изчерпват легла , и там се разболява персонал , лекари . Седмица да имат по 30 000 души на ден заболели и системата им отива на кино