Влизаме във Великобритания и Шотландия само срещу тест за COVID

Той трябва да е направен в рамките на 72 ч. преди пристигането
15 яну 2021 17:15, Нели Христова
25
Влизаме във Великобритания и Шотландия само срещу тест за COVID
Снимка: БГНЕС

Изискването за представяне на отрицателен резултат от тест за коронавирус за всички влизащи в Англия и Шотландия граждани, включително и от България, е било отложено и влиза в сила от 04:00 ч. (GMT) на 18 януари 2021 г. Това уведомяват от Британското посолство, цитирани от Външно министерство.

Тестът трябва да е направен в рамките на 72 часа преди пристигането, като резултатът следва да бъде представен на английски, френски или испански език.

За да бъде признат за валиден за влизане в Англия и Шотландия, тестът трябва да е резултат от изследване по метода на полимеразна верижна реакция за доказване на Covid-19 (PCR) или по друг високо надежден начин с поне 97% специфичност и 80% чувствителност за засичането на Covid-19.

Той може да бъде:

• тест за нуклеинова киселина, включващ тест за полимеразна верижна реакция (PCR) или производни технологии, включително тестове за изотермично усилване (LAMP);

• антигенен тест.

Документ за отрицателен резултат от тест ще бъде изискван при пътуване с всички превозни средства. При липса на такъв документ транспортните компании могат да откажат превоза.

Сертификатът следва да включва следната информация:

• имената на пътника съгласно документа за самоличност, с който пътува;

• дата на раждане или възраст;

• резултат от теста;

• датата, на която тестът е направен;

• данни за лабораторията, извършила изследването (наименование и данни за контакт);

• наименованието на тестовото устройство.

Резултатът от теста може да бъде предоставен отпечатан на хартия или чрез имейл или текстово съобщение, което можете да бъде показано на телефонния екран.

Дори и да разполагат с отрицателен тест, гражданите трябва да се самоизолират за 10 дни, освен ако не пристигат от държава в т.нар. "коридори за пътуване" (България не попада в тях).

Остава и изискването пътуващите до Обединеното кралство предварително да попълват електронен формуляр, в който да предоставят данни за контакт, пътен план и адрес, на който ще прекарат 10-дневната карантина.

За пътуващите до Англия се запазва възможността за съкращаване на карантината след отрицателен резултат от тест, направен за собствена сметка на петия ден от самоизолацията.

Има ограничен брой изключения, при които не е нужно да се прави тест преди пътуване до Англия и Шотландия, като информация за тях може да бъде намерена на следните сайтове: https://www.gov.uk, https://www.gov.scot.

При необходимост от съдействие българските граждани могат да се свържат с посолството ни в Лондон на тел.: +44 20 7581 3144; +44 20 7584 9400, +44 20 75893763.


25
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
25
1
 
7
 
! Отговори
До 24 преди 1 месец
Май ,човекът те е преценил правилно. Ако се опитваш да си интересен Великобритания и Северна Ирландия = Обединено кралство , което е съюз от 4 държави " Шотландия, Северна Ирландия, Уелс и Англия , Шотландия независима, обединение на остров Ирландия и пак остава Обединено Кралство, съюз от две Уелс и Англия . Е ако и Уелс им бие шута ще си остане само Англия , няколко острова и БоДжо. Съвет; чети внимателно постовете преди да коментираш.
24
6
 
1
 
! Отговори
До "До 12" преди 1 месец
Май не ти е силна страна географията, а и логиката. Ако Шотландия излезе от Великобритания, то Великобритания няма да се казва вече нито Великобритания, нито Обединеното кралство - ще си е просто Англия и Уелс (и евентуално Северна Ирландия, ако тя не е избягала още по-рано). Към момента на написване на новината, Великобритания включва Шотландия, а това няма да се промени още доста време, защото ще е дълъг и труден процес. Тезата ти направо се разпада още преди да си я написал..
23
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Геноцид над човечеството!
22
0
 
3
 
! Отговори
ТАЛИБАН преди 1 месец
СЕГА Е МОМЕНТА ДА ПРОНИКНЕМ ТАМ.
21
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Демокрация, сър
20
2
 
6
 
! Отговори
До 11 преди 1 месец
Вярно , на със свои закони.
19
1
 
7
 
! Отговори
До 15 преди 1 месец
Гледаш реалностите и само си гледаш . Крим е анексира ( провери анекс) , а обединеното кралство е основано с акт за съюз ( виж история на ЮК).
18
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
За слабограмотните журнали: Обединено кралство Великобритания и Северна Ирландия включва Шотландия. ОК се състои от Англия, Уелс, Шотландия и Северна Ирландия и разни други острови и островчета около себе си.
17
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Ей сега се втурнахме на стада
16
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Вековният враг на България ке се разпадне и ке биде голем празник.

Както бяха празник разпадането на Югославия и войните в Югославия през 90-те.
15
5
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Абе и Крим е част от Украйна според Европа, но е част от Русия.

И Шотландия е така.

Гледаме реалностите.
14
1
 
9
 
! Отговори
До 12 преди 1 месец
Ти грамотен ли си, мишел ли да четеш,имаш ли чувство за хумор , А ?! " Ааа " е написал " когато стане независима" , ясно е , че е все още в ЮК,чети и световните новинарски сайтове и да май месец са изборите в Шотландия ,която има свой парламент , свои избори и право да взима свои решения по някои въпроси и свои избори . Факт след скапаното управление на БоДжо , след брекзит ( Шотландия гласува оставане в ЕС) 60 % от хартата искат независимост ( indyref2)и се ще се случи.
13
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Свобода за обединена Ирландия и независима Шотландия.
12
8
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Шотландия Е част от Великобритания. Нeли селянчето моля да се ограмоти по география малко преди да пише.
11
2
 
6
 
! Отговори
Гео преди 1 месец
Оправете си заглавието, Скотланд все още е във Великобритания
10
0
 
17
 
! Отговори
Ааа преди 1 месец
Кой е луд при тази висока заразеност с новия шан да пътува в Англия, а Шотландия ще я посетя когато стане независима, тоест след май ,тогава ще се гласува и за шотландски парламент и за indyref2 .
9
2
 
4
 
! Отговори
Влизаме ? преди 1 месец
Това си е ваш проблем.
Защо ни занимавате ?
99% от българските граждани не могат да си позволят !
Останалите да му мислят .
8
6
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
"ЕС се ориентира към единен имунизационен паспорт за пътуване"
Дано да е така.
7
1
 
4
 
! Отговори
Сандо преди 1 месец
Слънцето е при нас! те да му мислят в дългосрочен план ... това дето са заграбвали ще свърши а слънцето ще си остане при нас!
6
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
ЕС се ориентира към единен имунизационен паспорт за пътуване. Защо това не е отразено? Или моментът не е подходящ?