Влизаме във Великобритания и Шотландия само срещу тест за COVID

Той трябва да е направен в рамките на 72 ч. преди пристигането
15 яну 2021 17:15, Нели Христова
25
Влизаме във Великобритания и Шотландия само срещу тест за COVID
Снимка: БГНЕС

Изискването за представяне на отрицателен резултат от тест за коронавирус за всички влизащи в Англия и Шотландия граждани, включително и от България, е било отложено и влиза в сила от 04:00 ч. (GMT) на 18 януари 2021 г. Това уведомяват от Британското посолство, цитирани от Външно министерство.

Тестът трябва да е направен в рамките на 72 часа преди пристигането, като резултатът следва да бъде представен на английски, френски или испански език.

За да бъде признат за валиден за влизане в Англия и Шотландия, тестът трябва да е резултат от изследване по метода на полимеразна верижна реакция за доказване на Covid-19 (PCR) или по друг високо надежден начин с поне 97% специфичност и 80% чувствителност за засичането на Covid-19.

Той може да бъде:

• тест за нуклеинова киселина, включващ тест за полимеразна верижна реакция (PCR) или производни технологии, включително тестове за изотермично усилване (LAMP);

• антигенен тест.

Документ за отрицателен резултат от тест ще бъде изискван при пътуване с всички превозни средства. При липса на такъв документ транспортните компании могат да откажат превоза.

Сертификатът следва да включва следната информация:

• имената на пътника съгласно документа за самоличност, с който пътува;

• дата на раждане или възраст;

• резултат от теста;

• датата, на която тестът е направен;

• данни за лабораторията, извършила изследването (наименование и данни за контакт);

• наименованието на тестовото устройство.

Резултатът от теста може да бъде предоставен отпечатан на хартия или чрез имейл или текстово съобщение, което можете да бъде показано на телефонния екран.

Дори и да разполагат с отрицателен тест, гражданите трябва да се самоизолират за 10 дни, освен ако не пристигат от държава в т.нар. "коридори за пътуване" (България не попада в тях).

Остава и изискването пътуващите до Обединеното кралство предварително да попълват електронен формуляр, в който да предоставят данни за контакт, пътен план и адрес, на който ще прекарат 10-дневната карантина.

За пътуващите до Англия се запазва възможността за съкращаване на карантината след отрицателен резултат от тест, направен за собствена сметка на петия ден от самоизолацията.

Има ограничен брой изключения, при които не е нужно да се прави тест преди пътуване до Англия и Шотландия, като информация за тях може да бъде намерена на следните сайтове: https://www.gov.uk, https://www.gov.scot.

При необходимост от съдействие българските граждани могат да се свържат с посолството ни в Лондон на тел.: +44 20 7581 3144; +44 20 7584 9400, +44 20 75893763.


25
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
5
1
 
9
 
! Отговори
До 2 преди 2 месеца
Коя Ирландия визираш?! Северна Ирландия е все още част от ЮК, но е със законодателството на ЕС. Република Ирландия е член на ЕС, но всяка държава има право да изисква тестове и да налага карантина. До 31. 01. 2021 гражданите на ЮК влизащи в нашата страна, са под карантина.
4
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Тест за ковид после виза и накрая не са влиза
3
4
 
14
 
! Отговори
Последни новини преди 2 месеца
От утре и със задължителна клизма след бъркането в мозъка през носа.
2
9
 
5
 
! Отговори
СЪЩО преди 2 месеца
и за ИРЛАНДИЯ.
1
4
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Направо се засилих с 200 към скапанярския им Албион!