Петър Витанов: Проблем е, че над 55 % от поръчаните от България ваксини са на Астра Зенека

Ние се хванахме за най-евтиното, то последно ще дойде, посочи той
Обновена: 30 яну 2021 16:42 | 30 яну 2021 16:37, Красимир Ангелов
64

Най-голямото количество ваксини България ще вземе от фармацевтичната компания Астра Зенека, заяви евродепутатът от ресорната Комисия по околна среда и обществено здраве в ЕП Петър Витанов (БСП/S&D), за предаването "Брюксел 1" по повод спора между фармацевтичната компания и ЕК за забавените доставки на ваксини за страните-членки на ЕС.

Още по темата
"Ние погрешно сме планирали, не сме диверсифицирали риска и всичко това води до последно място по ваксиниране в ЕС. Ние нямаме количества," заяви евродепутатът в разговор с Милена Милотинова по Bulgaria ON AIR.

"България планира до края на септември да ваксинира 30 %, в същото време Испания - планира ваксинация на 70%, от населението за същия период,  Дания планира до края на лятото да е ваксинирала всички. В момента ние изоставаме десетократно на някои страни-членки в ЕС. Вземете една Румъния -  преди три дни 48 000 румънци бяха ваксинирани за един ден. В същото време у нас същия ден бяха ваксинирани 655 души. Т. е. спрямо тези държи изоставаме близо 10 пъти, а 5 пъти е изоставането ни спрямо средния показател за ЕС," коментира Петър Витанов.

"Една Германия преимуществено е взела ваксини от Пфайзер. Да, по-скъпа е, съхраняване се по-трудно и логистично е по-трудна за менажиране, само че навременното й използване спасява човешки животи. Ние се хванахме за най-евтиното, то последно ще дойде и сякаш пренебрегнахме здравето на съгражданите си," коментира Витанов.

Целия разговор вижте днес, 30 януари 2021, от 17.30 часа в предаването "Брюксел 1" по Bulgaria ON AIR

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


64
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
20
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Интересно ми е и колко сме платили за ваксини на 93 -те страни от бедни и развиващи се райони?
19
5
 
10
 
! Отговори
До 17 преди 3 години
Прав си , проверих , най много са ваксините на Moderna 500 хиляди, след това са на Sanof- GSK 456 хиляди и чак след това са Астра Зенека . На тоя другар му липсват елементарни математически познания. А според последните проучвания на университета Джонс Хопкинс "публикувани преди два дни ваксината на Sanofi GSK ( антигенна) е с най високите защитни показатели и ев пъти по добра от тези разработени на принципа на РНК.
18
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Защо им трябваше,да подаряват ваксини на сърбоманите в РСМ?
17
2
 
5
 
! Отговори
1-н преди 3 години
къде са ваксините за данъкоплатците?само лъжи, аре стига ве
16
10
 
15
 
! Отговори
Другаря преди 3 години
Витанов ,дрънка абсолютни лъжи, но това е типичния изказ на БСП . На сайта на здравното министерство е качена информация за 7 ваксини , които ще бъдат налични у нас до края на годината, всеки човек може да го види. Нищо чудно , че губят изборите не прекъснато, никой не им вярва на тия крадци и мошеници, които съсипаха сраната.
15
6
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
В интерес на истината това е ваксината с най-малко странични ефекти.
14
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Коцко Здравето пак е оцапал пейзажа - кой не го очакваше? Сега пак ще излезне да реве по медиите като ощипана госпожичка, пък после ще иде да го обиди Карамаза... за успокоение на нервите.
13
2
 
8
 
! Отговори
Наблюдател преди 3 години
Диверсифициране на риска е толкова далече от главите на българските управляващи! Те са свикнали да мислят само в категориите слушкаш-папкаш, не слушкаш - пращаме ти Гешев, НАП, МВР, ДАНС, КФН и КЗК. Но пък за грешките им винаги трябва да има виновен някой друг. Например третата вълна на Короната ще я оправдаят с натиска за отваряне от ресторантьорите, а не със собствената си некадърност.
12
4
 
3
 
! Отговори
Доцент атомна физик преди 3 години
Само малцина го знаят че някъде през 60-70-80 год имаше един академик Петко Витанов, който работеше в областта на фотоволтайковият ефект. И се говорише че фотоволтайкови клетки от неговия институт (Гара Искър?) са вгадени на съветските спътници и космически кораби и ги обезпечават с ел-енергия. Ще ми е интересно да науча дали Петър Витанов има някаква роднинска връзка с академик Петко Витанов?
11
5
 
9
 
! Отговори
Да бе! преди 3 години
Не е Проблем - Радост е!Астра взе парите и каза - 'ще гледаме да видим' кога може и да ги произведем. Стига да намерим достатъчно шимпанзета да им вземем аденовируса - че без него нашата ваксинка за нищо не става. Ама те маймуните искат банани не празни обещания...
10
10
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Срокът за доставки е без значение за БГ.Желаещите така или иначе се броят на пръсти.
9
4
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Най-много са поръчали от най-евтината по 2 евро бройката,но в документите е по 12 евро.Разликата отива в чекмедже.Иначе нищо,че е с парите от нашите данъци,разправят,че са безплатни.Безплатни ама друг път!!!!
8
4
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Абе някой да в очаквал нещо по различно от кликата на крадеца? За справка страни от нашата черга! Румъния-3.36%Сърбия-6.33%България-0.59% ваксинирани
7
11
 
7
 
! Отговори
Ха ха!!! преди 3 години
Веднъж да се зарадвам за безхаберието на Боко, Герб и Калинките! Колкото по късно и по малко - толкова по добре за Българите!PS. После ще си го припишат като 'заслига' това безхаберие...
6
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Добре,разбрахме.Сега виновните за ситуацията да бъдат уволнени..Иначе се повтаряме като папагали.Искаме да знаем,кой не си върши работата!!
5
3
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Хората не случайно казват: "По-евтиното излиза по-скъпо".
4
3
 
17
 
! Отговори
Що така ве ? преди 3 години
Най- скъпо ... най-евтино ..... НО НИКОЙ НЕ КАЗВА КАКВА Е ВСЪЩНОСТ ЦЕНАТА КОЯТО ДЪРЖАВИТЕ ПЛАЩАТ НА ФАРМАКОМПАНИИТЕ ОТ ДАНЪЦИТЕ НА НАСЕЛЕНИЕТО СИ ? Що е тази тайна ? Не е за казване ли ? Дори и "най-ниската" цена за доза която плащаме ?
3
3
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Абеее ако почнат да ви бесят наред отговорните за ваксините ще видите как набързо и ваксини ще проима и ще задминем Израел!
2
2
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
'' Ние се хванахме за най-евтиното, то последно ще дойде ''.......................сиромаха винаги се хваща за най-евтиното и винаги плаща двойно ... и затова е сиромах
1
5
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Заедно с "ваксините" внесете и опитни мишки.,да не ходят зян.