Петър Витанов: Проблем е, че над 55 % от поръчаните от България ваксини са на Астра Зенека

Ние се хванахме за най-евтиното, то последно ще дойде, посочи той
Обновена: 30 яну 2021 16:42 | 30 яну 2021 16:37, Красимир Ангелов
64

Най-голямото количество ваксини България ще вземе от фармацевтичната компания Астра Зенека, заяви евродепутатът от ресорната Комисия по околна среда и обществено здраве в ЕП Петър Витанов (БСП/S&D), за предаването "Брюксел 1" по повод спора между фармацевтичната компания и ЕК за забавените доставки на ваксини за страните-членки на ЕС.

Още по темата
"Ние погрешно сме планирали, не сме диверсифицирали риска и всичко това води до последно място по ваксиниране в ЕС. Ние нямаме количества," заяви евродепутатът в разговор с Милена Милотинова по Bulgaria ON AIR.

"България планира до края на септември да ваксинира 30 %, в същото време Испания - планира ваксинация на 70%, от населението за същия период,  Дания планира до края на лятото да е ваксинирала всички. В момента ние изоставаме десетократно на някои страни-членки в ЕС. Вземете една Румъния -  преди три дни 48 000 румънци бяха ваксинирани за един ден. В същото време у нас същия ден бяха ваксинирани 655 души. Т. е. спрямо тези държи изоставаме близо 10 пъти, а 5 пъти е изоставането ни спрямо средния показател за ЕС," коментира Петър Витанов.

"Една Германия преимуществено е взела ваксини от Пфайзер. Да, по-скъпа е, съхраняване се по-трудно и логистично е по-трудна за менажиране, само че навременното й използване спасява човешки животи. Ние се хванахме за най-евтиното, то последно ще дойде и сякаш пренебрегнахме здравето на съгражданите си," коментира Витанов.

Целия разговор вижте днес, 30 януари 2021, от 17.30 часа в предаването "Брюксел 1" по Bulgaria ON AIR

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


64
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари