Ваксината на AstraZeneca - как се прилага и колко ефикасна е?

МЗ публикува листовка с данни за препарата
Обновена: 2 фев 2021 18:36 | 2 фев 2021 18:35, Веселина Йорданова
10
Ваксината на AstraZeneca - как се прилага и колко ефикасна е?
Снимка: БГНЕС

Министерството на здравеопазването публикува листовка и кратка характеристика на ваксината на Oxford University/AstraZeneca срещу COVID-19.

Това е третата одобрена ваксина от Брюксел.

Тя е за лица на възраст 18 и повече години. Уточнено е, че наличните понастоящем данни от клинични изпитвания не позволяват оценка на ефикасността на ваксината при лица над 55 години.

Още по темата
Курсът на ваксинaция с COVID-19 Vaccine AstraZeneca се състои от две отделни дози по 0,5 ml всяка. Втората доза трябва да се приложи между 4 и 12 седмици (28 до 84 дни) след първата.

Защитата започва приблизително 3 седмици след първата доза. Лицата може да не са напълно защитени до 15-ия ден след приложение на втората доза.

Продължителността на осигурената от ваксината защита е неизвестна, тъй като тя се установява във все още продължаващи клинични изпитвания.

Както при всички ваксини, ваксинирането с COVID-19 Vaccine AstraZeneca може да не осигури защита на всички реципиенти на ваксината, се посочва още в листовката.
 

Пълния текст на листовката вижте тук

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


10
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
9
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Не така приятел ,ако и биеш от тая ваксина ,че започне да кудкудяка ,тия ваксини се бият на кокоши и пилета )
8
3
 
2
 
! Отговори
Васко преди 3 години
къде мога да запазя конска доза Астра зенека за тъщата?
7
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Всички ваксини са ментета ,голям сериал играят ЕС и тия фирми
6
3
 
4
 
! Отговори
анонимен преди 3 години
В другата статия пишат, че ще са като спрейчета ваксините! Ако ги дадат на Кристиян Дьор да ги прави по-добре ще се харчат!
5
1
 
6
 
! Отговори
анонимен преди 3 години
"Продължителността на осигурената от ваксината защита е неизвестна, тъй като тя се установява във все още продължаващи клинични изпитвания."ЗНАЧИ ТЕСТОВЕТЕ ПРОДЪЛЖАВАТ! ПРИ ТОВА БЕЗПЛАТНО! До неотдавна беше за до 65 годишни; сега и тук - до 55 годишни! Защо ли падна с 10 години горната възрастова граница за няма и 15 дни?!
4
1
 
5
 
! Отговори
да,да ама не преди 3 години
НАЙ-СИГУРНИЯ НАЧИН ЗА СПРАВЯНЕ С КОРОНАВИРУСА:НE КOМEНТИРAЙТE CТAТИИ НA ТEМA КOРOНAВИРУC!Пo-мaлкo кoмeнтaри : пo-мaлкo прихoди oт НEТ-трaфик! Като останат само с троловете - сайтовете ще мирясат с психотерора сами!Като видите на който и да е ТВ канал предаване, новина изобщо каквото и да е с "Корона" - сменяйте : гледаемостта и съответно рейтинга им пада! Така ще ги шкартират и от телевизиите!
3
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Даже на снимката се вижда chadox1s маймунски аденовирус и човешки ембрионални клетки от абортирал зародиш мммм каква шитня!
2
2
 
6
 
! Отговори
ЗНАЕМ преди 3 години
НЕВЕРОЯТНО БЕЗУМНО СВРЪХ ЕФЕКТИВНА Е, а също АБСОЛЮТНО НАПЪЛНО БЕЗОПАСНА, и освен това РАБОТИ СРЕЩУ НОВИТЕ МУТАЦИИ. Зaврeте си я.
1
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Chadox1s ,и MRC5 защо има тия шитове в ваксината!