Сред 5 евространи: Най-малко искаме да се ваксинираме у нас

Най-ниско обаче е нивото на паника у нас, показва проучване
Обновена: 25 фев 2021 17:03 | 25 фев 2021 17:00, Веселина Йорданова
100
Сред 5 евространи: Най-малко искаме да се ваксинираме у нас
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Индексът на паника от коронавируса варира в диапазон от 55% за България до 66% за Словакия, като България единствена отбелязва стойност под 60% от всики изследвани страни.

Освен у нас, проектът разглежда нагласите в още 4 европейски страни - Чехия, Словакия, Полша и Унгария, във връзка с пандемията. Последното събиране на данни е било в периода 19-22 февруари. Общо респондентите са над 100 хил. души.

Индексът измерва най-ниските нива в България от началото на годината в сравнение с останалите страни. В Словакия, Чехия и Полша има леко покачване от два пункта от предишната вълна, а в Унгария нивото остава същото - близо 61%.

Индексът на готовност за ваксинация следи подредбата на страните по отношение на желанието на гражданите им да се ваксинират. Най-голям интерес към ваксинация изразяват словаците - 52%, следвани от поляците и чехите с по 50%. По-малко склонни да се ваксинират са унгарците - 48% и категорично най-малко желаещи са българите - 35%.

Все още се наблюдава тенденцията мъжете да изразяват по-голямо желание да се ваксинират срещу COVID-19 в сравнение с жените.

Индексът на въздействие, който измерва как пандемичната обстановка се отразява върху ежедневието на хората, отбелязва най-висока стойност в Словакия от 68%, а тя е и най-високата от началото на годината от всички страни. Унгария отбелязва 65%, Полша - 62%, а Чехия и България - 61%.

Като направим сравнение с предходната вълна, която се проведе в периода 29 януари - 1 февруари, Индексът на доверие в държавния апарат отбелязва покачване с 1 до 2 пункта в Полша и Унгария, но нивата в тези две страни остават сравнително ниски - около 43%.

От друга страна е регистриран спад от 3 пункта в България, 4 - в Чехия и 7 - в Словакия, като измерените стойности специално за Чехия и Словакия са най-ниските от всички изследвани държави от началото на проекта (март 2020 г.) - съответно 35% в Чехия и 33% в Словакия. Така според изследователите разбираме, че доверието сред гражданите на местно ниво не е особено голямо. България попада около средата с 38%.

Националната пандемична аларма, която следи нагласите и настроенията в обществото по отношение на развитието на пандемията, предоставя резултати от последното събиране на данни (19-22 февруари 2021 г.). В тази вълна присъства нов индекс - "Индекс на готовност за ваксинация“ срещу COVID-19.

Български национален панел е част от мрежата на Европейските национални панели и чрез настоящия проект отразява ефекта на пандемията в България. Същият проект се извършва в още 4 европейски страни (Чехия, Словакия, Полша и Унгария), като по този начин се разглеждат нагласите на европейците спрямо създалата се ситуация в резултат на COVID-19.

Проектът измерва промените в нагласите и настроенията чрез 5 индекса: степен на готовност за ваксинация срещу COVID-19 („Индекс на готовност за ваксинация“), степен на доверие в държавата и държавните институции („Индекс на доверие в държавния апарат”), степен на страх („Индекс на паниката“), реалното въздействие на текущата ситуация върху хората („Индекс на въздействието“) и личния опит на хората с COVID-19 („Индекс на личния опит със заболяването“). Подробните резултати са достъпни на уебсайта www.nationalpandemicalarm.eu

Изследването "Национална пандемична аларама" (www.nationalpandemicalarm.eu) се осъществява от Европейските национални панели - дъщерно дружество на изследователските агенции Nielsen Admosphere, NMS Market Research и STEM/MARK. То обединява националните панели на Вишеградската четворка и България, които общо надхвърлят 100 000 на брой респонденти.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


100
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
25
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Трябва да има и награди след ваксинация бъркаш в чекмедже със затворени очи и можеш да изтеглиш една от следните награди: суджук, кюлче злато или голямата награда бала от по 500 евро.
24
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
мда..просто ние сме толкова изстрадал народ, постоянно ни се разказва играта , че малко по-трудно ще ни сплашат че да тръгнем да ни боцкат с гомна ...
23
2
 
9
 
! Отговори
Левтер преди 3 години
Е боко нали каза че масово се ваксинираме бре...хихи,тоя и докато диша лъже!
22
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Сопри се бе Боко ще претовариш пенсионната система с тези ваксини средната продължителност на живот ще стане 90 години.
21
1
 
6
 
! Отговори
Тритон преди 3 години
Останаха ли още верващи на Венци - гробището и Коце - амбриажа?
20
0
 
2
 
! Отговори
До 18 преди 3 години
Знаеме че е лесно да те манипулираме
19
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Изреалците струват 1 парче пица и една бира да дадат съгласието си за ваксинация, даже в Столипиново ще искат повече.
18
3
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Притеснително е че няма паника, хората трябва да ги е страх за да се ваксинират. Веднага да излиза Мутафчийски чувалите, кофчезите и катафалките.
17
7
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Винаги е било така, простоватия индивид лесно се манипулира.
16
2
 
7
 
! Отговори
тъй де преди 3 години
За ужас на герберастите.......ха ха хааааа.....
15
4
 
11
 
! Отговори
до Пич преди 3 години
Образователната ни система БЕШЕ на нивото на съветската, сега изобщо няма ниво и ражда основно ***. Сега и зравеопазване няма както едно време, няма и правосъдие, няма държава, ци*ани вилнеят необезпокоявани. Такива като теб пишат простотии и най-важното, Тиквата го създадоха германците с помощта на избиратели с акъл като твоя.
14
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Направих проучване сред моето стадо танзанийски кози. И те категорично отказват кунчев да ги ваксинира. Хрупат заразена папая,та чак ушите им плющят.
13
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Дори и сега има задължителни ваксини за влизане в някои държави, нещо простеете.
12
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Това не се е случвало с години, да сме за пример за подражание.
11
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
ЕС няма да ни реши вътрешните проблеми.
10
2
 
17
 
! Отговори
do 3 преди 3 години
Все още не те карат в България, но в държави като Израел си почти принуден ако искаш да можеш да функционираш нормално като свободен човек. Друг момент е, че дори и сега ако си ваксиниран не подлежиш на карантина като пътуваш в ЕС, а всички неваксинирани трябва или да се бръкнат за тест или да стоят 10 дни под карантина. Изнудване.
9
1
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ванга неведнъж е казвала, че сме мъдър народ. Не сме загубили и инстинкта си за самосъхранение.
8
13
 
7
 
! Отговори
Пич преди 3 години
Няколко неща е редно да е кажат тук:1. Пълен провал на образователната система, която още се намира на ниво СССР 2. Мутро преход, който на практика беше осъществен от бивши кадри на ДС, които предадоха икономически и политически държавата на Москва 3. Изключително добре организирана и финансирана пропагандна кампания от страна на Москва (продължава вече 75 години)4. ЕС просто не направи нищо по горните точки, остави ни отново в ръцете на Русия и поредния и диктатор
7
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ох, пак статистика. Има ли желаещи за ваксини - има. Всичко друго са глупости. Разбирам да има зелени коридори и никой да не се реди, но не е така.
6
2
 
21
 
! Отговори
Ганчовски преди 3 години
*** уанУж не е задължително, ама ваксинационни е паспорти и т.н!?