Конфликт между права и ценности, ако ваксинираните са с привилегии

Здравко Попов, Институт за публична политика, пред Bloomberg TV Bulgaria
26 фев 2021 00:05, Анисия Иванова
179
Конфликт между права и ценности, ако ваксинираните са с привилегии
Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

При въвеждането на имунизационен сертификат за пътувания трябва да се намери технологично решение на конфликт между две базисни ценности - правото на здравословен живот и правото на придвижване. Това обяви Здравко Попов, философ, дипломат, президент на Институт за публична политика, в предаването „Светът е бизнес“ с водещ Ивайло Лаков. "Ваксинираните ще започнат да акумулират привилегии и предимства за разлика от не ваксинираните и това поражда този конфликт“, смята гостът.

Това ще породи много сериозен конфликт между права и ценности, убеден е той.

По думите му има държави, които се държат много консервативно по отношение на ваксинационните паспорти, например Гърия, други са по-либерални. Консервативното и либералното се срещат на терена на ваксинациите, каза още гостът.

Според него, ако това се превърне в норма, може да се отрази върху бизнеса и ще създаде проблеми на работодатели и служители.

"Проблемът не е медицински, а по-скоро политически…Моето допускане е, че ще трябва да има една база данни, която да показва процеса на ваксинации и персонификацията на ваксинацията. Въпросът е как ще бъде експлоатирана тази информация и как ще бъдат наложени регулации въз основа на тези данни“, каза Попов.

Глобализацията е поставена под голям въпрос, допълни той и попита: "Дали тя няма да получи силен удар от тези дискриминации, които ще възникнат върху данните за ваксинациите?".

По думите на Попов е необходимо да се преформулира дневния ред „на взаимодействието и партньорството между Европа и САЩ по всички въпроси за света“. "Това идва след обръщението на Джо Байдън на конференцията по сигурността в Мюнхен, където той ясно декларира това, че иска да възстанови отново значимостта, капацитета и силата на НАТО, който е най-важният инструмент в трансатлантическото сътрудничество“.  

„Интересното сега е дали САЩ едновременно ще тръгне към тежка конфронтация и срещу Русия, и срещу Китай, или ще използва тактиките на Кисинджър - да работи с единия срещу другия или ще поддържа противоречие между тях“, заяви Попов.

"От една страна Европа има икономическа нужда от Китай, но от друга стана стоят геополитическите интереси за сътрудничество със САЩ. Това кара европейците да са много раздвоени между геополитически и икономически интереси и те ще търсят формули който да удовлетворят и двата вида интереси", смята той.

Проблемите в последния съвет на министрите на външните работи на страните от Европейския съюз са свързани с тези ключови играчи – не само Русия и Китай, но и Иран, обясни гостът Bloomberg TV Bulgaria.

"Обсъдено бе дали може да се продължи сътрудничество при положение, че тази пауза, след като САЩ се оттеглиха от ядрената сделка, показа, че когато Иран бъде освободен от някои санкции започва да разширява своите интереси в ядрената сфера и сега интересното е дали САЩ ще може да се върне в сделката и при какви условия“, каза още Попов.

Той коментира и втвърдяване на ядрата в Южна и Централна Европа, като заяви, че се говори за разпадане на шенгенското пространство и „все повече и повече има някакво вторачване във възможностите на националните държави и дали те няма да са по-далновидни, ако те си възстановят суверенитета и имат собствена съдба различна от тази на  съседите си“.

Целия разговор вижте във видеото.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


179
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
74
3
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До 100Плоскоглавите ваксъри ще се преселят във великите ловни полета с по един памперс - Байдън стайл.
73
4
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Някакви кадри няма ли да видим от "пълните" отделения с болни от ковид? Пропагандната машина не иска да разчита на визуалните сетива за насаждане на страх? Молко нонсенс ми се чини.
72
1
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Конфликта няма да е между права и ценности а между хората и репресивния апарат. Финала ще е световно правителство, защото всички локални ще бъдат *** по дърветата.
71
14
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 95 Еми въведоха се някакви ограничения , след месец намаля наплива към болниците Няма как да се чака да се напълнят на 100 процента После трябваше по градинките да ги слагат болните
70
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 91 Под болнична система не се разбира леглата , които се водят на хартия лекари , сестри , персонал - без тях закъде В Свищов бяха стигнали да нямат лекар , консултираха ги онлайн По други места се закриваха отделения и се превръщаха в Ковид отделения И стигаме до момента - болен персонал , и без това недостига Отделно хора с други заболявания биваха лишавани от своевремнна помощ На хартия има еди колко си лекари Ама как едно джипи да стане анестезиолог за 1 ден
69
7
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Всеки иска в болница да го лекуват , ако зазлее Както видяхме при нас - 5 -6 000 в болници и последва пълен блокаж------Никакъв блокаж не е имало.Пиковата затост на леглата за интензивни грижи беше 50%.Всички останали ги проемаха в болници само за да крадат клиничните пътеки и да си оправдават кир ливите 1000 лв за "първа линия".
68
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
до 89Ами щом закона им позволява нека смучат пари бе!Който ги избира законотворците да носи отговорност!Затова не гласувам аз.Трябва вота да е явен а не таен.Трябва да се вижда кой как и за кого е гласувал.Тогава няма ала бала и лъжи!Стаички,криене,после протоколи,абее ямарш ше ви гласувам аз,а вие после ги преправяте!Само открит вот!Иначе няма демокрация!Кой го измисли това да се крият хората за кого гласуват?Кой?Ами тия дето после ползват властта!
67
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Тая Диана съм я забелязал, че е изключително проста овца!Но пък винаги има мнение за всичко и е много назидателна, явно е била грозновата учителка по химия.Защото сега е баба, един път го обясняваше това, че е дъртофелница.
66
6
 
19
 
! Отговори
МАЙМУНСКИ ГРИПъ преди 3 години
Вече съм измислил схемата за фалшив сертификат за ваксинация.А вие се ваксинирайте!Обаче ако после ви стане нещо, ще ви помоля да не ми се оплаквате, а да си кротувате и да мълчите виновно.Ще ми ограничават правата те! Плиткоумници!
65
7
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Цялата дандания е заради един факт - при Ковида прекалено много хора имат нужда от болнично лечение по едно и също време --------Глупости.Хората бяха наплашени като никога досега и през цялото време болниците не се напълниха и с половината от капацитета.
64
2
 
10
 
! Отговори
ЦИНИК преди 3 години
Могу теолози и могу физици в тоа форум .Аман бря! Могу учени глави кадя на две магарета сяно нимоат дъ разделът.Одете дъ са ваксате щом искате,*** оставете нормалните ора сами дъ решът кво дъ праат.Кви привилегии кви два леаа?
63
4
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
до 79Абе не си прав има доста частни болници вече.Не е социализъм!Техни са си и престилките и копчетата и сградите и техниката вътре.
62
10
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 51 Цялата дандания е заради един факт - при Ковида прекалено много хора имат нужда от болнично лечение по едно и също време Няма болнична система в света , която да издържи подобно натоварване / ако не са затварянията и ограниченията / Нашата не прави изключения .Болници , лекари - много сме зле Така че не виждам , какви хипохондрици те гонят Всеки иска в болница да го лекуват , ако зазлее Както видяхме при нас - 5 -6 000 в болници и последва пълен блокаж
61
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Винаги има втори начин,особено в БГ.Не се ваксинираш обаче се пишеш че си ваксиниран и готово.
60
3
 
6
 
! Отговори
До Диана преди 3 години
Диди,Кажи си молитвата и си лягай, миличка!Лека нощ!А твоя бог си го прибери там, де слънце не огрява!Аман от ненормалници!
59
3
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ужасно е колко психичноболни доктори се изявяват във форума. Да не съм бил отишъл в болница! Болницата да не ти е бащиния бе, ***? Нали цялата болница и всичко в нея до последното копче на престилката ти, е платено от мене, бре!
58
14
 
2
 
! Отговори
Диана преди 3 години
До Анонимен63Не знам доколко познаваш физиката, но там в механиката съществува една сила наречена "равнодействаща" - това е силата, на която реагира тяло, подложено на действието на различни по големина и посока сили. Та това именно е Бог! Той създава всичко, той върши всяка работа в от най-малките частици до галактичните пространства и процеси..Бог е факт!
57
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До 72 Типично недоразумение на около 20-25
56
4
 
15
 
! Отговори
До ковид талибаните преди 3 години
Не ви ща ваксините! Аз си имам антитела. По естествен път. Настинката беше лека. Много лека.А вие се тровете с експериментални ваксини! Тъкмо ще освободите жизнено пространство за по-нормални от вас хора.
55
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До 63Божествените закони са универсални, туй че поповете и ходжите искат да имат монопол над Господ си е техен проблем. Истината не идва от хората, истината е по-силна от хората, ако хората обичаха кръв и насилие тия човешки хартийки наречени човешки закони няма да послужат за нищо.