Какво стои зад цифрите за ефикасност на ваксините и прави ли ги по-добри?

Това, че една ваксина има по-висока оценка, не означава, че е по-добра
5 мар 2021 21:30, Нели Христова
32
Какво стои зад цифрите за ефикасност на ваксините и прави ли ги по-добри?
Снимка: БГНЕС

Тази седмица Johnson & Johnson започна да доставя милиони дози от своята ваксина срещу коронавирус в САЩ, след като получи разрешение за спешна употреба от Администрацията по храните и лекарствата. Скоро се очаква препаратът да бъде одобрен и в Европа. Основно за получаването на зелена светлина беше изпитанието, което Johnson & Johnson проведоха, за да измерват ефикасността на ваксината.

Ефикасността е ключова концепция при изпитванията на ваксините, но е и трудна. Ако ваксината има ефективност, да речем 95%, това не означава, че 5% от хората, които са получили тази ваксина, все пак ще се заразят с COVID-19. Но само защото едната ваксина в крайна сметка има по-висока оценка на ефикасността от друга в опитите, не означава непременно, че е по-добра.

Ето защо:

За статистиците ефикасността е измерване на това колко ваксината намалява риска от тежък COVID. Johnson & Johnson например наблюдават колко хора, които са получили ваксина, все пак са се заразили с вируса. След това сравняват тези данни с това с това колко хора са се разболели от COVID-19, след като са получили плацебо.

Разликата в риска може да се изчисли като процент. Нулевият процент означава, че ваксинираните хора са изложени на толкова голям риск, колкото хората, получили плацебо. Сто процента означава, че рискът е напълно елиминиран от ваксината. Johnson & Johnson установяват, че ефективността в този случай е 72%.

Ефикасността зависи от детайлите на дадено изпитване, например от това къде се е провело. Johnson & Johnson проведоха изпитания на три места: в САЩ, Латинска Америка и Южна Африка. Общата ефикасност е по-ниска от тази само в САЩ. Една от причините за това изглежда е, че процесът в Южна Африка се провежда, след като новият вариант вече беше обхванал цялата страна. Наричан B.1.351, вариантът има мутации, които му позволяват да избегне някои от антителата, произведени чрез ваксинация. Вариантът обаче не направи ваксината безполезна. В Южна Африка ефективността на Johnson & Johnson е била 64%.

Ефикасността може да се промени и когато учените разглеждат различни резултати. Ваксината на Johnson & Johnson има 85% ефективност срещу тежки случаи на COVID-19. Това е важно да се знае, защото означава, че ваксината ще предотврати много хоспитализации и смъртни случаи.

Когато учените казват, че ефективността на ваксината е, да речем, 72%, това е известно като точкова оценка. Това не е точна прогноза за широката публика, тъй като изпитанията могат да разгледат само ограничен брой хора - в случая  на Johnson & Johnson - около 45 000 доброволци.

Несигурността около точковата оценка може да бъде малка или голяма. Учените представят тази несигурност чрез изчисляване на набор от възможности, които те наричат ​​доверителен интервал. Те са тесни в опити, при които много хора се разболяват и има рязка разлика между резултатите във ваксинираните и плацебо групите. Ако малко хора се разболеят и разликите са незначителни, тогава доверителните интервали могат да избухнат.

Миналата година F.D.A. постави цел за ваксината срещу коронавирус. Всеки производител ще трябва да докаже, че ваксината има ефективност най-малко 50%. Доверителният интервал ще трябва да достигне не по-ниско от 30%. Ваксината, която отговаря на този стандарт, ще предложи вида защита, открит при ваксините срещу грип - и следователно ще спаси много животи.

Досега три ваксини, Pfizer/BioNTech, Moderna и Johnson & Johnson, са били разрешени в САЩ, след като опитите им са показали, че са надхвърлили прага на F.D.A. AstraZeneca и Novavax, които продължават да провеждат опити в Америка, са публикували резултати за ефикасност от проучвания в други страни. Междувременно производителите на ваксината Sputnik V публикуват резултати, базирани на опита им в Русия.

Поради няколко причини не е възможно да се направи точно сравнение между тези ваксини.

Една ваксина може да има по-висока точкова оценка от друга, но техните доверителни интервали могат да се припокриват. Това ефективно прави резултатите им неразличими.

Усложнявайки нещата, ваксините биват тествани върху различни групи хора на различни етапи от пандемията. Освен това тяхната ефикасност се измерва по различни начини. Ефикасността на Johnson & Johnson е измерена 28 дни след еднократна доза, например, докато Moderna’s е измерена 14 дни след втора доза.

Ясно е, че и трите ваксини, разрешени в САЩ - направени от Johnson & Johnson, Moderna и Pfizer и BioNTech - значително намаляват риска от получаване на COVID-19.

Нещо повече, всички ваксини изглеждат така, сякаш имат висока ефективност срещу по-сериозни резултати като хоспитализация и смърт. Никой, който е получил ваксината на Johnson & Johnson, не е трябвало да ходи в болница за инфекция от COVID-19 28 дни или повече след инжектиране. Шестнадесет души, получили плацебо, попадат в лечебно заведение. Това означава 100% ефективност, с доверителен интервал от 74,3% до 100%.

Клиничното изпитване е само началото на изследванията върху всяка ваксина. След като тя влезе в широко приложение, изследователите следят нейните резултати. Вместо ефикасност, учените сега измерват ефективността: доколко ваксината намалява риска от заболяване в реалния свят, при милиони хора, а не при хиляди. Ранните проучвания за ефективността на коронавирусните ваксини потвърждават, че те осигуряват силна защита.

През следващите месеци изследователите ще следят тези данни, за да видят дали те стават по-малко ефективни - или защото имунитетът от ваксината отслабва, или защото възниква нов вариант. И в двата случая ще бъдат създадени нови ваксини и производителите ще предоставят нови мерки за тяхната ефикасност.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


32
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
28
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Едно голямо НИЩО, това стои.
27
2
 
2
 
! Отговори
Фен на Бойко кюлчето преди 3 години
Да не издребняваме за няколко копейки.
26
1
 
4
 
! Отговори
Цербер преди 3 години
Израел мина 90%, щото имаха ваксини, а ние с това неадекватно и мудно правителство сме последни в Европа по ваксинация. Както казва Швейк, войната се развиваше нормално, докато не се намеси генералния щаб (разбирай ваксинационния щаб).
25
5
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ваксинираните са заразни от 1 до 3 седмици.. правете си изводите.
24
9
 
9
 
! Отговори
Копейкинов трол преди 3 години
Само руската ваксина, за която няма данни за ефективност - е ефективна.Западните ваксини, които са доказали ефективност - не са ефективни.
23
12
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
За цифрите за ефикастност стои.....мафията. всичко е една огромна лъжа с измисления им Ковид и тотално нефелите ваксини. Овче стадо,още им вярвайте.
22
8
 
11
 
! Отговори
Tedros Adhanom преди 3 години
Стои огромна измама и ваксинен терор.
21
9
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Внимавайте доста с тези ваксини. Лесно се понасят от здрави хора.Но при възрастни с отпаднала имунна система има случаи на развиване на пневмония след ваксиниране. Но това ще се дискутира публично най вероятно и най рано след няколко месеца
20
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
"Зад цифрите" стои число. Учи се в началните класове.
19
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
С В О Б О Д А !!!!https://youtube/watch?v=BDwsbQYqyKY
18
13
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
НЕ НА КОВИД ИЗМАМАТА! НЕ НА ГЕНОЦИДА НАД ЧОВЕЧЕСТВОТО!БОГ Е ЛЮБОВ И АБСОЛЮТНА СВОБОДА!КОЙТО ЖИВЕЕ В БОГА И БОГА ЖИВЕЕ В НЕГО Е ЗДРАВ!
17
6
 
10
 
! Отговори
Хехе-хех преди 3 години
На въпроса, зададен в заглавието на статията, ще отговоря кратко, точно и ясно:- Не знам и не ме интересува. Хехе-хех.
16
11
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
КАЗАНО НАКРАТКО,ЗА ДА Е ЯСНО НА ДОБИТЪКА,ПОЛЗВАТ НИ КАТО ОПИТНИ СВИНЧЕТА - МАСОВО И ВМЕСТО ТЕ ДА ПЛАЩАТ НА ДОБРОВОЛЦИ,ПЛАЩАТ ИМ ПРАВИТЕЛСТВАТА,С НАШИТЕ ПАРИ И С НАШИТЕ ТЕЛА!!!Нали затова правителствата,пак от наше име,освобождават от всякаква отговорност фармацевтичните терористи,че и отгоре на всичко ни заставят да се подписваме,че са ни запознали с това.А ние,за да не останем назад в говеждото си изстъпление,тичаме да си го начукандриме сами!Ум царува,ум робува и даже н достига за да па
15
1
 
14
 
! Отговори
Пепи преди 3 години
Ехо, към "работилите" по статията - вие май наистина не правите разлика между ефективност и ефикасност... Не, не са синоними.
14
5
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Утре е задушница. Бъдете по-смирени.
13
7
 
12
 
! Отговори
_ преди 3 години
Уууууу лъжци и мазачи след тях. Едно витаминче се мисли, тества и изпитва 2 години. Поске още 1 документално за да излезе на пазара. Сметайте колко петилетки са нужни за ваксина! А как така 9 месеца след епидемията имаме одобрени не една а няколко?!
12
2
 
10
 
! Отговори
Тъп По тъп Най тъп преди 3 години
Абе някой да знае един болен КАЗАНДЖИЯ. Ей така един за статистиката.
11
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
И вчера онзи клепоух фармацевт, дето иска да забранява различните мнения, го каза същото.
10
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Нищо не стои. Самият министър Ангелов каза, че не знаят какво количество антитела трябват за имунитет.
9
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
От тази статия още по-неясно стана.