ЕМА "твърдо убедена": Ползите от AstraZeneca надвишават риска

Официалните резултати ще станат ясни в сряда
16 мар 2021 17:00, Нели Христова
131
ЕМА "твърдо убедена": Ползите от AstraZeneca надвишават риска
Снимка: БГНЕС

Европейският надзорен орган по лекарствата (EMA) заяви отново във вторник, че ползите от ваксината срещу Covid-19 на компанията "АстраЗенека" (AstraZeneca) продължават да надвишават рисковете.

ЕМА остава "твърдо убедена" в ползите от коронавирусната ваксина на AstraZeneca, въпреки че редица европейски страни преустановиха употребата й заради опасенията от кръвни съсиреци, подчерта във вторник ръководителят на лекарствения регулатора Емер Кук, цитиран от Франс прес и Ройтерс.

"Все още сме твърдо убедени, че ползите от ваксината на "АстраЗенека" за предотвратяване на Covid-19 със свързания с вируса риск от хоспитализация и смърт, надвишават риска от тези странични ефекти", заяви шефът на EMA Емер Кук по време на онлайн пресконференция.

Кук посочи, че няма индикации, че инцидентите с кръвни съсиреци, които шефът на EMA определи като "много редки", са причинени от ваксината, но експертите оценяват тази възможност. Доверието в безопасността на ваксините е от първостепенно значение и агенцията извършва оценка на всеки отделен случай, каза още шефът на агенцията.

"Ползите продължават да надвишават рисковете, но има сериозна загриженост и се нуждаем от сериозна и подробна научна оценка. Това е, в което участваме в момента", каза Кук на онлайн пресконференцията.

Агенцията продължава да извършва оценка на докладваните отделни случаи след поставяне на ваксината и се очаква да завърши своя преглед в четвъртък (18-и март), след което резултатите ще бъдат публично оповестени, каза още Емер Кук.

В понеделник EMA отново заяви, че все още смята, че ползите от ваксината на "АстраЗенека" (AstraZeneca) за предотвратяване на Covid-19, заедно със свързания с коронавируса риск от хоспитализация и смърт, надвишават рисковете от странични ефекти.

Тогава Европейският здравен регулатор също така посочи, че неговата Комисия за оценка на риска за фармакологична бдителност (PARC) ще проучи данните за тромбоемболичните събития на 16-и март и ще направи констатациите си на 18 март, заедно с "всички допълнителни действия, които може да се наложи да бъдат предприети".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


131
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
106
6
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 106"Това май значи: Нищо, че няколко са урели, много повече обаче са оживели.."Искаш да кажеш като при всяка ваксина, която НЯКОГА е използвана ли?Не думай, сега ще наскачат анти-ваксърите и ще стане СТРАШНО!:))))))))
105
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
"Ползите от АстраЗенека надвишават риска".Това май значи: Нищо, че няколко са урели, много повече обаче са оживели...
104
0
 
5
 
! Отговори
Радой Ралин преди 3 години
Не съм убеден!
103
3
 
9
 
! Отговори
Почвам да си преди 3 години
Мисля, че това е целенасочен ефект. Редовни партиди ваксини и в някои от тях слагат нещо, което прави получателите им пътници. Ако са на всички или много често ще спрат ваксините. Все пак сме много на тази земя и бил гейтс каза, че трябва да се намали населението. И го правят с ваксини, лабораторен вирус и по всякакъе друг начин. Вярвайте на науката, че някой се грижи за вас безплатно.
102
1
 
0
 
! Отговори
Киро Жарта преди 3 години
Хихихихиииии...
101
2
 
9
 
! Отговори
Който иска преди 3 години
Да играе на руска рулетка..
100
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Клоунски СвятЛекувайте се, че вече е взело да става страшно при някои от вас.
99
6
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 98"Вярвайте на ЕМА ,те са прави и не лъжат! От всеки 100 човека ваксинирани ,ще оживеят 51 човека. Това е повече от половината и си оправдава риска. Хахахахаха. Скапаняци. Всички сте за съд"За съд сте тия дето пускате фейк нюз, че има някаква дори повече от пренебрежима смъртност от ваксината.
98
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До До 9195"Американски дпециалисти са провели тестове с руската ваксина ..."Никакви тестове не са провели, ами са гледали данните, които са им изпратили руснаците. А за страничните ефекти от руската ваксина и Господ не може да ви каже, щото руснаците всичко крият.За сметка на това с 95%та ефективност Сърбетата яко влизат пак в локдаун, а уж 1.2 милиона вече са ваксинирани във Китайската и Спътника. Коя е по-провалена предстои да разберем, но Бърнабич натиска за още Пфайзерче.:)))
97
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Вярвайте на ЕМА ,те са прави и не лъжат! От всеки 100 човека ваксинирани ,ще оживеят 51 човека. Това е повече от половината и си оправдава риска. Хахахахаха. Скапаняци. Всички сте за съд.
96
0
 
3
 
! Отговори
Клоунски Свят преди 3 години
До Клоунски СвятИ това 65К е само за територията на САЩ(тъй като VAERS е тяхна доброволна система във която се вписват наблюдавани странични ефекти при ваксинация, не само за ConVid-21)
95
3
 
7
 
! Отговори
Клоунски Свят преди 3 години
До Анонимен - западните ваксини са ясни и доказани.Промит евротолерастки мозъчец...Какво е доказаното ? По системата VAERS (потърси си го сам освен ако енгелизкия не ти е чужд) която работи от години, и е доброволна и се предполага че хваща само 1% от всички тежки странични ефекти са 1700 случая смъртни случая - оставям те сам да си изчислиш 1700 от колко е 1%. Дори и по тази система даже има базирани изчисления че Пфайзър-Бионтех/Мизерна са гътнали малко над 65К човека до сега.
94
1
 
10
 
! Отговори
До 91 преди 3 години
Американски дпециалисти са провели тестове с руската ваксина Спутник и са доказали, че има 95% ефективност а ти си плямпайДжендарските цитати.
93
5
 
1
 
! Отговори
Е преди 3 години
На 10 ваксинирани 6 да оживеят ползите са по големи. Проста математика.
92
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ейййй! ТъпиНоУпорити ! Виждат, *** умират хора от тази фалшива ваксина и пак убеждават хората да се ваксинират ! Този скапан съюз тряжва да се разпусне.
91
0
 
6
 
! Отговори
Ку40 преди 3 години
Ленин е пълен аматьор. Да можеше сега да види пролетариата.
90
9
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 90"А, най-най-страшното за Брюкселските пудели на САЩ, е че Руската Ваксина може да се окаже в пъти по-ефектива и напълно безопасна от западните образци!!!!!"Може, но за разлика от ушшанките, които яко крият тестовете си и разчитат на "може", западните ваксини са ясни и доказани. Даже и за най-малки съмнения за единични случаи (което по принцип е брутална цедка за нормална ваксина) се правят проверки.На мужиците никой не им е тръсил сметка за нищо. Сърбите в твърд локдаун.:)
89
3
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Естествено че шъ съ окаже, че "ползите от AstraZeneca надвишават риска"!Иначе знаете ли колко пари шъ трябвъ да върнат???А, най-най-страшното за Брюкселските пудели на САЩ, е че Руската Ваксина може да се окаже в пъти по-ефектива и напълно безопасна от западните образци!!!!!Това е недопустимо за тях!
88
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 85"Едно време като деца на всички под строй ни биеха БЦЖ и никой не питаше за странични ефекти. То и нямаше. Започнат ли да те убеждават значи съмнителна е работата."Едно време и Чернобил нямаше и пак така, под строй на първи май на манифестация.:)
87
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Язе чекам чебурашника да се тръшне, ама не ще да пука под-лата га-д.