Носенето на маски и дистанцията може да продължи с години?

Това предупреждава британски епидемиолог
22 мар 2021 19:31, Нели Христова
177
Носенето на маски и дистанцията може да продължи с години?
Снимка: БГНЕС

Носенето на маски и спазването на социална дистанция може да продължи още няколко години, преди да се върнем към нормалния начин на живот, прогнозира водещ епидемиолог във Великобритания.

Мери Рамзи, ръководител на имунизацията в Public Health England, казва, че могат да бъдат въведени основни мерки, докато всички страни не завършат своята имунизация. По думите й, завръщането на големи събития, като концерти, трябва да стане при внимателно наблюдение и ясни инструкции за безопасност.

Д-р Рамзи е на мнение, че мнозина приемат напълно носенето на маски и социалната дистанция, а и все още позволяват икономиката да функционира. Спорде нея "хората вече са свикнали с тези ограничения от по-ниско ниво и  могат да живеят с тях, а икономиката все още може да продължи да работи с тези по-малко строги ограничения".

"Така че мисля, че със сигурност в продължение на няколко години, поне докато всички части на света не бъдат ваксинирани толкова добре, колкото и ние, и цифрите спаднат навсякъде, тогава може да се върнем много постепенно към по-нормално ситуация ", добавя тя, цитирана от BBC.

Предупреждавайки, че е "много важно да не се отпускаме прекалено бързо", д-р Рамзи казва, че всеки циркулиращ вирус неизбежно ще подхване тези, които са уязвими. "Трябва да преценим ситуацията много внимателно, преди някое от тези ограничения да бъде премахнато“, каза тя.

Проф. Крис Уити, главен медицински съветник на правителството на Обединеното кралство, заяви пред депутатите по-рано този месец, че се надява "прости интервенции като миенето на ръце, маски за лице, където е подходящо, тестовете и проследяването на контакти и преди всичко - ваксинацията" ще запазят вируса под контрол лятото.

Сър Патрик Валанс, главен научен съветник, също заяви, че маски за лице може да са необходими в определени ситуации, ако броят на инфекциите се повиши през зимата, но е възможно хората да се държат естествено по начин, който насърчава социалното дистанциране.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


177
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
98
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
След крайна бедност майка и дъщеря скочили заедно от 7 етаж. Майка и дъщеря се самоубиха заедно, като скочиха от жилището си на седмия етаж в блок на улица "Мусала" в Стара Загора.
97
10
 
4
 
! Отговори
много правилно преди 3 години
всички русофили задължително да носят маска с изображението на руската рубла. За да се знае за кого работят и кой ги възнаграждава, а дистаницията ще помогне на българите да държат тези мекотели на разстояние, за да се не цапат.
96
4
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Едно време ако някой си беше решил да се разкарва с маска щяха да го сметнат за луд а сега го смятат за нормален а нормалните без маски да луди.
95
2
 
5
 
! Отговори
до 96 преди 3 години
До Анонименпредпазни мерки имаше и предиаз си спомням 80те когато ми се налагаше да пътувам до западна европа и до африка съм си правил по 12-15 вакисни за да ми изададат съответните визидаже не помня за какво бяха толкова много тези ваксинипросто около 90те заради алчността отпаданахв всички предпазни меркитова е истината
94
2
 
19
 
! Отговори
Шопо преди 3 години
1984... Джордж Оруел ви го е написал още преди 70 години...Прочетете я тая книга,бе !!! Прочетете и много неща ще ви се изяснят !!!
93
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Аз го изкарах преди 2 седмици. Останалите - оправяйте се ! :-)
92
1
 
2
 
! Отговори
До 94 преди 3 години
Кде видя будна *** ? Вдички спят бе
91
1
 
1
 
! Отговори
абоната е на ~~~~~~~ преди 3 години
Доброто старо времемина и замина.Едно е сигурно:Цветков Милен,няма сърф да кара,пред къмпинга Градина.
90
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Беше въпрос на време да стане пандемия с нарастванета на населението и със свободното движение на хора навсякъде. Просто в природата е така, а ние сме част от нея, колкото и да не им се вярва на мноцина. Медицината още години няма да се справи с подобно предизвикателство. Затова, особено ако смятаме да продължаваме с туристическите и други обиколки, просто няма как да живеем без предпазни мерки.
89
3
 
2
 
! Отговори
Кашик преди 3 години
До Виготура до КашикФакт. Затова като срещна такива лигльовци им блъскам главата в бордюра.
88
2
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ще продължи докато се събудят достатъчно овце.
87
8
 
2
 
! Отговори
логик преди 3 години
доказани са две неща ясно:1 - когато си ваксиниран и ваксината е започнала да действа ти не може да се заразиш нито да предаваш вирус на друг поне в 90% от сличайте2 - носенето на маска предпазва предимно другите и то до 70-80%, теб предпазва не много ефективно около 40-50%няма никакъв смисъл ако при тези обстоятелства да си ваксиниран и да носиш маска, просто е нелогичнобез да съм лекар
86
10
 
6
 
! Отговори
Кашик преди 3 години
Навремето 18 годишни деца тичахме с пълно бойно снаряжение, противогаз, плащ-наметало, ръкавици, чорапи. Смяташе се за нормално. Сега големи мъжкари не могат да изкарат 10 минути с платняна маска.
85
6
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
от 1 година работим от къщи, това което видях от колегите не е добре: от 10 души отишли на отчет, 8 бяха с маски до очите пез цялото време, чутурите не ги слушат още от сега, мислех си че работя с хора, а то зомбита, всеки се натиска и слушка да не го посочат с пръст и да си изгуби заплатката......протест срещу мерките - еми май вече е късно и няма как да стане...
84
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен"щатския център за контрол и превенция на болестите при положение че досега са умирали от пневмония по 50 хиляди на година...сега 8 хиляди"
83
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Не искам такъв живот.
82
0
 
3
 
! Отговори
House M.D. преди 3 години
Защо отново е написан въпросителен знак след твърдение в заглавието?
81
2
 
4
 
! Отговори
ББ преди 3 години
Е нема ка да стане. Че *** яко.
80
3
 
24
 
! Отговори
Аз преди 3 години
Пандемията ще продължи докато не ни писне...Тогава се очаква рязко да приключи
79
2
 
5
 
! Отговори
абоната е на ~~~~~~~ преди 3 години
Доктор Чирков каза, че е пипнат от човешка ръка вируса.А мутациите ?!