СЗО: Вирусът вършее все повече в Европа, така ще бъде в близките седмици

Не може да се предвиди кога ще приключи пандемията
24 мар 2021 10:58, Елка Василева
137
СЗО: Вирусът вършее все повече в Европа, така ще бъде в близките седмици
Снимка: архив, БГНЕС

Разпространението на коронавирусната инфекция се засилва в повечето страни от Европа и в близките седмици тенденцията ще се запази. Това заяви в интервю за ТАСС директорът на европейското регионално бюро на СЗО Ханс Клуге, предаде агенцията.

Тенденцията за близките четири седмици според нас е броят на заразените и на смъртните случаи за денонощие да нараства. Това обаче може да се промени, ако ваксинирането се извършва по-бързо, ако хората използват по-широко предпазни маски, посочи представителят на СЗО.

Още по темата

Третата пандемична вълна вече е дошла в Европа и се развива с различно темпо в различните страни от ЕС, призна Европейската комисия. По думите на Клуге ваксинирането трябва да бъде ускорено, за да се справят медиците с пролетната вълна.

"Имаме забележителни данни от Израел. Те естествено са предварителни, но виждаме, че когато 60 на сто от населението са ваксинирани, всички показатели започват да се подобряват - по-малко стават заразените, настанените в болници и починалите. Това са много добри новини и виждаме същите предварителни данни, идващи от Великобритания. Посланието тук е, че ваксините работят и ваксините спасяват човешки животи", каза той.

Директорът на бюрото не се наема обаче да предскаже кога ще приключи пандемията. "Аз съм и оптимист, и реалист, не виждам песимистичен сценарий - каза Клуге. - Но ще отбележа, че няма и стопроцентово оптимистичен сценарий. Защото оптимистичен сценарий означава пандемията да свърши, а не знаем дали краят наближава или все още е далеч."

По данни на европейското бюро на СЗО всяка седмица коронавирусът убива над 20 000 души в региона - днес жертвите са повече, отколкото по същото време миналата година. Най-сериозна е ситуацията в онези части от Европа, които успешно се справиха с COVID-19 през първата половина от 2020 г. В Централна Европа, на Балканите и в балтийските страни заболеваемостта, броят на хоспитализираните и смъртността сега са сред най-високите в света. А 48 от общо 53 страни и територии информират, че са открили там будещия тревога британски щам B.1.1.7, който постепенно започва да преобладава в Европа, добавя ТАСС, цитирана от БТА.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


137
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
110
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
СЗО да пита Витанов!Той е пресметнал всичко и математически може да им докаже цялото развитие на пандемията по дати и часове,както и краят й с точност до милисекунда.Спокойно може да вземат и ЩАБА в новото световно правителство да ръководи вирусното разпределение и ваксинирането на всички народи на всеки 6 месеца
109
5
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
А защо никой не попита или разследва има ли нещо общо между нарастващия брой ваксинирани и нарастващия брой новозаразени, както и новите щамове на вироса?
108
7
 
4
 
! Отговори
Към репортерите,,жу преди 3 години
О....оооо! Вие се сетихте най-после да кажете нещо по смислено, че вирус К19 вилнее по цял свят, а не само в България. Нито сме на -първо , нито на последно място.Хората, др. Радев и др. Мангъров умират.УМИРАТ.Дано болшевишкото ви възпитание най-после го разбере.......У-М-И-Р-АТ.
107
4
 
6
 
! Отговори
Ким Чен Ун преди 3 години
До реалистЕла при мене в Северна Корея никъде няма да пътуваш до края на живота си няма да видиш вируси.
106
6
 
5
 
! Отговори
реалист преди 3 години
до като има свободно и без никакъв контрол придвижване , вируса няма да изчезне ! в рязграден двор е така .
105
4
 
9
 
! Отговори
Вършееят мангизи преди 3 години
Чудна новина с чудна дума вършее. Обида за интелекта е дори само заглавието да се прочете.
104
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Каква е таз пандемия без разследвания може ли някой да обясни щом плашат с нея и потърпевши решат да си потърсят правата за обезщетения,че са заболяли по време на нея изкуствено създадена,занесена умишлено от някои с враждебна цел заразяване на места на клиенти,персонала при изпълнения на служебните задължения,като оня полицай дет се заразил по случая на семейство Скрипал,по признаци,симптоми на пандемията,а обяснили такива не се полагат понеже нямало такова нещо как заведено за разследване дело
103
2
 
0
 
! Отговори
И той, Анонимен преди 3 години
До АнонименОсвен ако не е така!
102
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Как така не може да се преддвиди? Кунчев каза още две седмици.
101
8
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Какво е ваксър - това е човек, който няма мозък, а на негово място са сложили телевизор.
100
8
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Какво е ваксър - това е човек, който ще си инжектира и живак, ако му кажат, че е ваксина и че е за негово добро.
99
10
 
13
 
! Отговори
стоян преди 3 години
Не знам за Европа ама вируса Герб доведе България до първото място по смъртност.Май скоро ще има съд и присъди за мутрокомунистите от герб.
98
8
 
19
 
! Отговори
Право в целта преди 3 години
Пандемията няма да свърши. Ваксините не са създадени, за да ви спасят от пандемия. Пандемията е създадена, за да ви ваксинират! Гарантирано от юдео-масонската върхушка!
97
7
 
11
 
! Отговори
Сорос преди 3 години
Вируси ще има,за всички от сърце,мутации ви праща,стария еврей.
96
8
 
3
 
! Отговори
Чували има ли резерв преди 3 години
Вирус броди из Европа,и унази той потропа.Нямаш за лечение парички ?!Червеи те чакат всички.
95
4
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Единствените държави в света които се справиха с коронавируса са Китай и Северна Корея. В Китай някой ако се обади че е болен, изчезва, а в Северна Корея другарят Ким Чен Ун официално обяви, че корона тестовете са буржоазно-капиталистическа диверсия.
94
15
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До всички антиваксъри - споко вирус ще има за всички не се предреждайте - всеки по реда си да го кара както може. оувър.
93
5
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ваксърството е като комунизма. Напада всеки, който не изповядва тяхното мислене. Това са новите фашисти.
92
7
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
През комунизма вехнехме, но при демокрацията цъфваме, връзваме и ни вършеят както си искат.
91
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До ВаксаПий си хапчетата, мой човек.