Нова спънка пред "АстраЗенека": Безопасна ли е ваксината?

Германия спря употребата й при по-млади хора
1 апр 2021 18:30, Нели Христова
105
Нова спънка пред "АстраЗенека": Безопасна ли е ваксината?
Снимка: БГНЕС

Необичайни кръвни съсиреци в мозъка са открити при хора, след като са били инжектирани с ваксината на "АстраЗенека"

Още по темата

Тези "мозъчно-венозни синусови тромбози" накараха някои страни - включително Германия, Франция и Канада - да ограничат отново възрастта на хората, които могат да получат ваксината. Световната здравна организация и Европейската агенция по лекарствата твърдят, че ползите от ваксината надвишават всички рискове.

Учени и регулатори по безопасността на лекарствата по целия свят се опитват да разберат дали ваксината наистина причинява тези тромбози, колко голям е рискът и какво може да означава това за ваксинационните програми.

Причинява ли ваксината съсиреци?

В момента не знаем със сигурност.

Европейската агенция по лекарствата (EMA), която преглежда данните за безопасност, казва, че те "не са доказани, но са възможни".

Организацията трябва да разбере дали съобщаваните съсиреци са страничен ефект или съвпадение, което би се случило естествено. Това е невероятно трудно при работа с редки събития. Ако, от друга страна, един на всеки 10 000 души имаше сериозни кръвни съсиреци, тогава отговорът би бил очевиден.

Част от уважаваните учени са скептични, други - все по-убедени.Някои посочват изключително необичайната същност на съсиреците като знак, че може да се случва нещо. Те често се появяват едновременно с ниски нива на кръвни тромбоцити. Други казват, че няма достатъчно доказателства и съобщаваните случаи може да се сведат до COVID, който сам по себе си е свързан с необичайно съсирване.

Колко голям може да е рискът?

Остава напълно възможно рискът да е нулев, тъй като не е доказано, че ваксините причиняват мозъчни съсиреци.

Германският институт Paul Ehrlich съобщава за 31 мозъчно-венозни синусови тромбози и девет смъртни случая от 2,7 милиона души, които са били ваксинирани там. Най-новите данни от Обединеното кралство обаче отчитат много по-малко съсиреци, само пет, въпреки ваксинирането на много повече хора - 11 милиона.

Европейската агенция по лекарствата, която е оценила данни от цял ​​свят, изчислява, че рискът при хора на възраст под 60 години, които са получили ваксината "АстраЗенека" е 1 на 100 000.

Ръководителят на мониторинга на безопасността на организацията д-р Питър Арлет казва, че това е "повече, отколкото бихме очаквали да видим".

Не е сигурно обаче каква е действителната честота на фона на тези кръвни съсиреци в мозъка. Оценките варират от около два случая на милион души всяка година до почти 16 на всеки милион в нормални времена, а и самият коронавирус може да ги причинява.

Защо има разлика между Великобритания и Германия?

Може да очаквате да видите еднакъв брой кръвни съсиреци в различни страни, ако те наистина са били причинени от ваксината. И все пак Великобритания и Германия имат значително различни цифри.

Един от аргументите е, че типът на хората, които се ваксинират, е различен.

Обединеното кралство до голяма степен работи с най-старите възрастови групи, докато Германия е една от страните, които първоначално отказаха да използват ваксината при хората над 65 години поради липса на данни от клиничните изпитания. Вместо това се смята, че почти 90% от германците, получили "АстраЗенека", са под 60 години.

Като цяло страничните ефекти са по-тежки при по-младите хора, тъй като те имат по-силен имунен отговор, което е една спекулативна причина, поради която Великобритания има по-малко случаи на тромбози.

Въпреки това, кръвните съсиреци са присъщи по-често при по-младите жени и приемането на хапчета увеличава риска. Така че естествените нива на риск - независимо дали хората са ваксинирани или не - също биха могли да имат роля.

Разследването на всичко това е предизвикателство, но EMA заяви, че не е открила конкретни рискови фактори като възраст, пол или медицинска история.

Безопасна ли е ваксината "АстраЗенека"?

Нищо в медицината не е напълно безопасно и дори терапии, които са силно токсични, се използват при правилните обстоятелства.

Химиотерапевтичните лекарства имат брутални странични ефекти, но са изключително ценни и дори болкоуспокояващите без рецепта като парацетамол и ибупрофен имат сериозни странични ефекти, но те са невероятно редки.

Какво трябва да знаете за безопасността на ваксината

Истинското решение винаги е дали ползите надвишават рисковете.

Това е особено предизвикателно при пандемия. Обикновено медицината разчита на "предпазния принцип", за да докаже адекватна безопасност, преди да даде ново лекарство на голям брой хора. Но при пандемия всяко забавяне на ваксинирането на хора също ще струва животи.

Въз основа само на данните от Германия, ако ваксинирате милион души, тогава бихте очаквали 12 да имат кръвен съсирек и четирима от тях да умрат.

Но ако милион 60-годишни хванат коронавирус, тогава около 20 000 ще умрат от COVID-19. Ако милион 40-годишни хванат коронавирус, тогава около 1000 ще умрат. Това биха били няколкостотин души за 30 години.

Ползите от ваксинацията очевидно се увеличават с възрастта и страни като Германия и Канада позволяват ваксината "АстраЗенека" да се използва в по-възрастни възрастови групи. Тези решения също ще се ръководят от това кои алтернативни ваксини имат е на разположение и кой все още трябва да бъде имунизиран.

Светът внимателно проучва данните, но яснотата все пак ще отнеме време.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


105
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
79
0
 
0
 
! Отговори
боби преди 3 години
Професора каза да пием доматен сок с малко водка...получава се коктел, познат като БЛЪДИ МЕРИ, сиреч кървавата Мери. Тази напитка разрежда кръвта и пречи на тромбозата.
78
3
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 91:"Гаранцията и била 65-70%Доколкото виждам се движи м/у 40-55%Този бъркоч е надиплен набързо ."При това е диплен в Индия със свещена вода от река Ганг, обилно осветена с кравешки питки от свещени крави.Но пък комисионните си вървят, чекмеджетата се пълнят...
77
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Гаранцията и била 65-70%Доколкото виждам се движи м/у 40-55%Този бъркоч е надиплен набързо .
76
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Астра баластра, Астра зенека означава убиец на звезди, всеки човек е една звезда
75
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Тия съсиреци може да ги причини почти всяко лекарство, ако ви е заложено. Ако се разболеете от ковид също ще се ги получите с или без ваксина. Ако не си спомняте, той най-вече така убива... това поне го разправят отдавна не може да се правите на ударени тука.
74
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
стига коментирахме мързели, хващайте букварите
73
1
 
11
 
! Отговори
Случаен минувач преди 3 години
Цялата работа с ваксините ми напомня филма "Хлапето" отпреди 100 години. Хлапето троши с камъни прозорците на хората, след което бяга бързо. След 15 минути се появява Чарли Чаплин със стъкла на гърба - добрият стъклар. И почва да поправя прозорците. Да, ама един пострадал от хлапето са сети за какво става дума и подгони него - стъкларя. Така че и хората трябва да осъзнаят кои играят ролята на "стъкларите" в днешно време и да им потърсят сметка!
72
5
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Аз пък го виждам мнаго просто. Астра Зенека разболява хората от Ковид и трамбозите са следствие на тава, като да се заразиш с вируса, това е и една от причините за смърт от Ковид а именно тромбоемболията. Ама тия учени явно са бавноразвиващи.
71
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
е всеки ден ли ще го пишете, сякаш е сензация от писледния час. Или вие сте на хранилката Анти Зенека.
70
6
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
дъщеря ми се ваксинира с Астра в DE , получи главоболие.повръщане.загуба на равновесие.вдигна кръвно налягане.температура 37.5.реактивния и протеин в кръвта е увеличен.а си бе била инжекция хепарин предварително.какво са сложили в тази ваксина?човек на 35г.напълно здрава.
69
4
 
10
 
! Отговори
Некомерсиален преди 3 години
Бизнес - 3 евро дозата. АстраЗенека обявиха че няма да печелят от тази ваксина.Там е заровено кучето. PS На мен лично ми я боднаха преди 20 дни - никакъв проблем.
68
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Никой не ходе да се боде и правителството "спира" боцкането, защото е "загрижено" за хората.
67
0
 
23
 
! Отговори
ГОГО преди 3 години
Да си спомним какво е казал гн. Гьобелс ,,Ако една лъжа се повтори 1000 пъти тя се прима за истина!! Може би бизнес и нищо лично?!!
66
6
 
6
 
! Отговори
Пловдив преди 3 години
До 70:Споко бе човек,ще получиш инфаркт,на разбра ли,че това е сезонен грип,след месец няма да го има,освен по тИлИвизорът.
65
7
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Търговска война? Тоест тромбозите са измислица или какво? Включително тези в България? Нещата отиват натам, че принудените без право на избор да се ваксинират с първата доза Астра може изобщо да не получат втора, без да си рискуват живота, и не се знае изобщо дали и кога могат да получат друга ваксина. За трайността на действието и за комбинирането на различни ваксини данни няма.
64
1
 
28
 
! Отговори
Обективен__ преди 3 години
С тази пандемия и този вирус вече нито телевизия може да се гледа, нито нещо в интернет да се прочете - едно и също: вирус, пандемия, ваксина...Разбрахме вече от милионния път, стига вече!
63
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
По добре тромбоза от алкохол,отколкототромб от програмирана молекула.Значи ,може ваксината да се пие.Ниезащо не пием наш сок,вместо да никръщават вътрешно,нелегално,за да невиди Създателят.Защо вървим посбъркана траектория.Може да дадем кръв,да и капнат малко вирус и съссто грама водка да решим завинагипроблема.Така един път в месеца.Мангъроов, въведи в протоколааа...
62
6
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
"Европейската агенция по лекарствата (EMA), която преглежда данните за безопасност, казва, че те "не са доказани, но са възможни".Тогава за к'ъф чeп ми е да се ваксинирам с нек'ви миязми които може да не ми причинят съсиреци (ама може и да ми причинят)?
61
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Яжте домати професора каза.
60
4
 
9
 
! Отговори
Вирус преди 3 години
Я да видим как действа американската ваксина на Файзър, за която почти нищо не се споменава!---The coverage reported, "Seven out of 31 people living in the nursing home died after getting injected with their first dose of Pfizer's COVID-19 vaccine. The whistleblower added that after the second dose was administered, one died and eleven more got seriously sick."