Ще има ли повече желаещи за ваксини, ако паднат маските?

Кой ще сваля маските и при какви условия, ще стане ясно в понеделник
Обновена: 13 юни 2021 10:31 | 13 юни 2021 10:00, Камелия Цветанова
240
Ще има ли повече желаещи за ваксини, ако паднат маските?
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

В очакване на облекчените правила за носенето на маските не закъсняха и първите стикери, обозначаващи местата, където персоналът е ваксиниран.

Идеята за стикерите дойде от Министерството на туризма и това на здравеопазването. Посланието е, че персоналът е ваксиниран или има антитела срещу COVID -19.

Още по темата

„Нашият курорт, нашето ръководство, цели да осигури една максимално сигурна среда за гостите”, заяви Владимир Георгиев, управител на хотел пред Нова телевизия.

Ако работеше в някое по-малко заведение, Владимир можеше да се надява да свали маската от следващата седмица, каквато беше заявката на здравните власти. Оказва се обаче, че не всички са готови да изпълнят условието - да се ваксинират. Сервитьорките Мария Минчева и Никол Танчева работят в сладкарница от няколко месеца.

„За момента смятам да поизчакам с ваксинацията и мисля, че всеки има право да преценява какво да прави със собственото си тяло и кога да се ваксинира”, споделя Мария.

Никол пък е твърдо против ваксините. Момичетата не харесват обаче и това, че още носим маски.

„Не е приятно, когато навън е 30 градуса да сме с маски. Получават се пъпки на лицето”, каза Никол.

От бранша се опасяват само от решение, да не стане задължение.

„Управителите на някои обекти вероятно ще започнат вътрешна кампания, за да направят всичко възможно персоналът да се ваксинира”, обясни Павлин Косев, председател на Варненската асоциация на хотелиерите и ресторантьорите.

Кой ще сваля маските и при какви условия, ще стане ясно в понеделник. А ще има ли дискриминация между ваксинирани и неваксинирани коментираха Ричард Алибегов от Конфедерацията на българския туристически бизнес и адвокатът по медицинско право Мария Шаркова.

„Ако говорим за ресторантьорския бранш, 90 % от клиентите вече са на открито и персоналът не е нужно да носи маски. Не е здравословно хората да стоят с тях по време на жегите. Отпадането на маските крие и риск, защото обществото може да остане с впечатление, че няма вирус и да реши да не се ваксинира. Тогава може да се окажем отново затворени през зимата”, каза Алибегов. По думите му има неточности в очакваната заповед, които трябва да бъда уточнени преди тя да влезе в сила. Според него трябва да се дефинира какво означава малко заведение и какво ще се случва, ако само един член на персонала, например, не е ваксиниран.

„Не смятам, че ще има дискриминация между ваксинирани и неваксинирани. Нормално е да не е нужно да си правите PCR тест, за да преминете границата с Гърция, ако сте имунизирани”, каза Шаркова.

Тя коментира и как ще се проверява кои членове от персонала са се имунизирали.

„Ваксинационният статус е част от личната информация на човек. Затова работодателят не може да изисква подобен документ от служителите си. Контролът ще се осъществява от РЗИ”, уточни адвокатът по медицинско право.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


240
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
177
29
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Най-големите преносители на заразата са децата и по-младите. Те изкарват вируса почти винаги безсимптомно, не спазват предпазните мерки и заразяват. Това е една от най-опасните неща при този вирус.
176
34
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
В заведение вече не влизам. Ако започна пак да влизам, ще трябва там да е безопасно - ваксиниран персонал, разстояние между масите и т.н.
175
33
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
В София нормалните хора носят маски. Само, които не са нормални не носят маски. Не знам как е в провинцията.
174
10
 
47
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
В заведение със стикер ваксинирани не влизам. Има shedding поне месец и ще ме заразяват с патогенния си спайк. Мерси. Ще има огромно разделение между ваксинирани и неваксинирани, ще има и дискриминация. Това е целта все пак на самопровъзласилите се господари. Маските нищо не пазят, това е средство за унижение за постигане на подчинение. Който разбрал, разбрал.
173
9
 
40
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Кой нормален носи маска? Не познавам такъв. А ваксинираните са най- големите преносители на заразата. Така че който е ваксиниран, да носи намордник.
172
5
 
51
 
! Отговори
отговорете преди 2 години
Кво стана с датския футболист? Ваксинирал се преди два дена, а сега приключва футболната си кариера!
171
11
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Факт - още един факт- твоите измислици са смехотворни и напълно неверни.
170
39
 
10
 
! Отговори
Факт преди 2 години
Без маските заразените щяха да са 10 пъти повече, а починалите 20 пъти повече.
169
9
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
В средните векове църквата е продавала на вярващите индулгенций за опрощаване на греховете. Сега ваксините са безплатни, вместо индулгенций, раздават зелени сертификати.
168
7
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Да четем книжки "статистиката никога не лъже" това е най-невярното, наивно и смехотворно твърдение, което някой може да каже... Няма нужда да продължаваме да коментираме интелигентността ти след него. А любимата книга на Бил Гейтс - "Как да лъжем със статистиката". Смешни сте, ваксърите, като безпомощни бебета.
167
17
 
16
 
! Отговори
Евроатлантик преди 2 години
Аз съм от Демократична България, гласувам за Христо Иванов, обичам Сорос, Ковид-ваксината, носенето на маски дори вкъщи, мъжките сватби, София Прайд, Истанбулската Конвенция и македонското малцинство. Също така си падам и по малки момченца, но това засега е незаконно, което, надявам се, скоро ще се промени!
166
5
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Да четем книжки - изчезна грипа, да, няма лъжа! Остана само болест, която се проявява със същите симптоми, има идентични пикове в заболяемостта, но просто не е грип! Магията на науката! Вярвайте и се боцкайте. С ваксина, която не спира разпространяването, и тези възрастови групи, които по принцип боледуват по-тежко, мистериозно са по-малко предпазени от "ваксината" и пак боледуват тежко! Абе... как ходите на два крака? И това е научна мистерия.
165
22
 
8
 
! Отговори
Да четем книжки преди 2 години
Съгласявам се с 180, статистиката никога не лъже. Другата добра новина е че заради носенето на маски и по-честото миене на ръце са изчезнали 3 щама на грип-а, защото е по-малко вирулентен и изчезна от лижето на Земята. Да сме благодарни на учените от институти като Роберт Кох за предоставената информация и нека ни накара да четем наистина достоверна ингормация, без да разпространяваме информации като това че с ваксините ни чипират или кастрират
164
10
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Пак с приказката колко ниско образовани са хората, отказващи неработещата експериментална ваксина, която всъщност няма действителни характеристики на ваксина. И все от хора, които не са прочели една страница извън официалната пропаганда по телевизията и елементарни сайтове като днесбеге. А знам, че не сте прочели, понеже информацията е изобилна и потресаваща. И то говорим за официални държавни сайтове, а не за любимите ви "жълти". Нищо, тупайте се по гърба колко сте умни, характерно е.
163
31
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Според статистиката в Европа, най негативни към ваксините са хора с по- ниско образование, по -нисък доход, родени в Африка, Сирия, Афганистан... Българи, *** ли ще ви поучават за ваксини и маски?
162
7
 
29
 
! Отговори
ми да се свършва преди 2 години
Ако беше някакъв страшен вирус, като ебола , щяха да затворят света за две седмици и щяхме да приключим. Вместо това ни пълнят главите с умирачка (все едно има безсмъртни хора)и ни ограничават да пътуваме за да ни принудят да си сложим експерименталната течност. Ама тя държала само година, та декември почват наново, и пак и пак. Забравиха, че имаме права или не искат да знаем.
161
7
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Без маски ще намалим смъртността, понеже няма да си причиняваме бактериални пневмонии с ненужните парчета плат, блокиращи дишането. Но който иска да се "защити", може да носи по две една върху друга. Великият учен Фаучи го предложи.
160
6
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Реалният брой на починалите от ковид е 1/3 от вписаните като такива. 2/3 са 70-80-90 и даже 100 годишни хора със сърдечни проблеми, вероятно починали от инфаркт и инсулт, и записани като ковид за усвояване на пари по клинични пътеки.
159
17
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Реалният брой на починалите от Ковид-19 е между 45000 и 60000. Сега повечето починали заради вируса ги регистрират като починали от нещо друго и не ги изследват за вируса. Без маски ще добавим още няколко десетки хиляди към починалите.
158
5
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Какви маски?