Животът се завръща, но Делта мутацията изисква спешни мерки

Заболеваемостта от този вариант на коронавируса тревожи Европа
20 юни 2021 08:00, Александър Попов
116
Животът се завръща, но Делта мутацията изисква спешни мерки
Снимка: БГНЕС

Необичайни симптоми и много по-заразна: Делта мутацията държи Великобритания в здрава хватка. Там, където тя се разпространява, се оказват необходими спешни мерки. В Германия и Европа също са загрижени.

Делта мутацията създава 90% от новите зарази във Великобритания

Новата Делта мутация на вируса е отговорна за над 90 процента от всички новорегистрирани случаи на Ковид-19 във Великобритания. Тя е характерна с това, че е много по-заразна.

"Много по-малко количество вируси са необходими, за да се зарази човек", обяснява здравната експертка Линда Болд от Университета в Единбург, цитирана от "Дойче веле". А симптомите, които новият вариант предизвиква, често се различават от типичните за Ковид-19 и напомнят обикновена настинка. Това създава и риск хората да разпространяват заразата, но да не подозират, че са болни от коронавирус.

Надеждата е в имунизациите

По данни на британското правителство, изцяло ваксинираните срещу коронавирус имат висока защита от тежко протичане на заболяването, дори и при Делта варианта - между 85 и 98%. Имунизацията само с една доза обаче осигурява значително по-слаба защита - едва около 60%.

Още по темата
А опасността за неваксинираните да попаднат в болница след заразяване с Делта варианта е двойно по-голяма.

Първоначално беше предвидено да бъдат отменени всички противоепидемични мерки във Великобритания още от този понеделник. Заради разпространението на новия вариант на заразата това се отлага за след четири седмици. Британските власти искат да са ваксинирали напълно поне 2/3 от населението, за да може нощните клубове отново да отворят врати, а театралните зали и спортните съоръжения да заработят с пълен капацитет. Това трябва да се случи на 19 юли.

Прибързаното отваряне може да обезсмисли всички успехи в борбата с пандемията дотук. Подобни предупреждения отправиха германската канцлерка Ангела Меркел и френският президент Еманюел Макрон. Макар ситуацията в момента да изглежда под контрол, разпространението на новата Делта мутация на коронавируса буди тревога на много места в Европа.

Меркел: "Трябва да действаме координирано"

"Пандемията ни научи, че трябва да действаме координирано", каза германската канцлерка Ангела Меркел. Тревога създава фактът, че в много южноевропейски държави отново посрещат британски туристи, макар че на Острова Делта мутацията на вируса междувременно причинява 90% от всички нови инфекции.

Италия вече въведе петдневна карантина за всички пристигащи от Великобритания. Лисабон на практика е изолиран от външния свят за този уикенд. В Русия пък всички масови мероприятия с над 1000 посетители бяха забранени, след като Москва регистрира рекордните над 9000 инфекции само за едно денонощие. Кметът на града Сергей Собянин обяви, че 90% от тях се дължат именно на новия вариант на вируса.

Какво ще стане с финалната среща на Европейското?

Ангел Меркел изрази своите тревоги и по адрес на Европейското първенство по футбол и масовите събирания на фенове. Неясен е въпросът с финала на първенството, който трябва да се проведе във Великобритания. Хелге Браун - шеф на кабинета на канцлерката Меркел, вече посъветва феновете да не пътуват до Лондон за финала на турнира. Ситуацията във Великобритания създава “голяма тревога”, заяви той в интервю.

Меркел уточни, че ниският брой на заболеваемост в Германия позволява по-добро проследяване и овладяване на заразите, причинени от Делта варианта. Но все пак "е нужна предпазливост, за да имаме лято с много свободи, макар и все още не с всички свободи".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


116
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
62
2
 
20
 
! Отговори
11 преди 2 години
"Ангел Меркел" - изпуснал съм, кога баба Меркел е станала ангел?
61
1
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Нещо не се свьрзва!Делта ковида19 е бил значително по слаб гриб от уханския ковида19, е как така значително по лек а всъщност човек можел два пьти по си горно да влезе в болница с делта варианта?
60
20
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
*** народ, слаба държава. Някои само заради русофилщината си мислят че руската ваксина е най-добрата в света. Пълна глупост. Статистиката показва, че русия е на второ място по заразяване в момента в Европа , след англия и на 1-во по смъртност, защото се провалиха с ваксинацията на руското население. Теглят томболи за коли между ваксинираните....
59
11
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Новата вълна на заразяване с ковид-19 набира сила в Русия, Англия, Бразилия. Докато в Англия е ясно, че заразата идва от Индия, където вълната не е затихнала, въпреки, че над 50% от населението е ваксинирано. В Бразилия е зима и е нормално през този период да се активизира вълната на заразяване. Ваксинирането там е под всякакви критики. Отказаха се от руската ваксина. А в Русия защо вълната набира скорост -пълен провал с ваксинирането или тяхната ваксина е менте. И кой мангър каза, че трябва 70%
58
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
При толкова варианти на вируса Ковид19 с названия държавни връхлетели от всички посоки в/у територия където вече има местен вариант как заварен първоначален образец,като в случаи обявен с наименование държавно,как ли тези всички трупнали се варианти на туй место си преразпределят територииките и пространството за въздушно-капков път,начин за разпространение или се трупат един връз друг върху населението как им падне,че на човек по няколко се изсипват наведнъж или за време един по един по ред
57
13
 
7
 
! Отговори
... преди 2 години
До Анонимен,щото ако руската ваксина беше добра,нямаше руснаците да не я харесват и да ги ваксинират принудително.Виж статистиката за заразените и ваксинираните в Русия...
56
25
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Кога най-после в Бг ще внесат и от руската ваксина Спутник V ?? Колко време ще чакаме още? Има желаещи, нека има избор!!
55
11
 
45
 
! Отговори
Истината преди 2 години
Те имулозите го казаха - вирусите еволюират в посока по-силно заразни и по-малко смъртоносни. Така е било винаги. И Ковид 19 въобще не е толкова страшен (няколко пъти по-смъртоносен е от А грипа) в сравнение с други епидемии преди векове, когато са изчезвали цели населени места от чума и не само.Та въпреки пропагандата, аз лично няма да се ваксинирам , Вие си преценете за Вас.
54
2
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
"Ангел Меркел изрази тревоги" Вече мъж ли е??
53
4
 
27
 
! Отговори
Не! преди 2 години
Необходими са спешни мерки, хората да не се справят сами с новия отслабен щам. Това ще доведе до отказ от ваксинация, а планът е друг!
52
5
 
4
 
! Отговори
Принципно: преди 2 години
Не е рационално да се ползват помпи само да извличате водата - ще бъде от пусто в празно - вие ще я изкарате тя пак ще се просмуче. Единствения начин е да вкарате нещо нелипидно с плътност по-голяма от водата ( например сгъстен разтвор на вода,листна маса, трайни съединения на метан (фекалии) и по-малка плътност от нефта и започва процеса на нефтообразуване ... Който ще продължи 30 милиона години ....
51
2
 
12
 
! Отговори
йгжббфддт преди 2 години
Добре де кво се зачекна за тоя нефт? На всички ни е ясно че петролът свършва и до 2050 почти няма да е останал. Затова плебеите трябва да бъдат поставени овреме под контрол за да може управляващата класа да си прави каквото иска. До тук с мита за демокрацията. Може да ни върнат и в средновековието.
50
33
 
7
 
! Отговори
... преди 2 години
Проблемът с ковид 19 се решава с придобиването на т.н. "стаден имунитет".Но как се придобива стаден имунитет когато стадото е от магарета?Прости и инатливи,които с големите си уши слушат само антиваксерски внушения?Така че да се готвим за следващата ковид атака...
49
5
 
2
 
! Отговори
Обаче... преди 2 години
Колкото и примамливо изгодно финансово да ви изглежда само да ви кажа, че ако водата остане долу, а не я извадите нея, а само нефта - всички ще се изпържим тук!
48
2
 
5
 
! Отговори
Това което трябва преди 2 години
Да знаете, че няма нито едно от старите находища на нефт, което да няма поне малко малко нефт останал - обаче той е липиден поради което изплувал отгоре на находището. Под него е огромна маса вода. Тоест - с втория сондаж създавате нещо като скачен съд - почвате да наливате листна или биомаса през оригиналния или през втория сондаж няма значение всъщност. Какво ще се случи - първо ще излезе нефта колкото и малко да е - и после после почва да излиза вода. При шистовите е подобно ...
47
1
 
37
 
! Отговори
Ваксин Ковидов преди 2 години
Тази статия все едно съм я чел и преди. За всяка мутация на вируса. Вече им изгубих бройката
46
3
 
3
 
! Отговори
Да го обясня така: преди 2 години
От първите нефтени кладенци когато сте започнали да добивате нефт оттогава в находищата е започнала да се просмуква вода - но тя е с по-малка плътност от нефта, който е бил там, което прави колко? Сто и повече години вода влиза повече в земята отколкото излиза? Колко години ще ви трябват? С голям късмет и много работа двадесет години ... Ако всички мерки сработят ...
45
2
 
28
 
! Отговори
икйхъуйх преди 2 години
На следващия щам симптомите са месечен цикъл и сутрешна ерекция. След като има над 200 щама от вируса на настинката онези ще ми разправят, че е точно коронавирус. Явно има хора дето вярват на всяка дума на говорещите глави от телевизора.
44
2
 
40
 
! Отговори
Светозар преди 2 години
Аз не съм антиваксър, но помислете следното. Какъв е тоя страшен вирус, дето ти трябва тест, да разбереш болен ли си, не си ли ? А и официално се казва, че много хора са го изкарали без да разберат. Е, що за страшен вирус е това ? Я си представете, че тръгне епидемия от Чума, Холера или Жълта треска. Тогава ще ви трябват ли изобщо тестове, да разберете, дали сте болни ?
43
2
 
41
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Докато стигнем до омега мутацията, ще има да си играем на отваряне и затваряне, на мерки и теглилки. А вие, които избрахте да участвате в този цирк, ще продължавате да си подсмърчате под маските и да си вдишвате обратно сополите, докато ви пълнят празните чутури с обещания за връщане към нормалното. Бъдете отговорни и потърпете. Само за още две седмици.