Акад. Петрунов: Колективен имунитет у нас през 2022 г.

Официално одобрените ваксини пазят и от индийския щам
18 юни 2021 15:00, Елка Василева
95
Акад. Петрунов: Колективен имунитет у нас през 2022 г.
Снимка: архив, БГНЕС

Не по-рано от септември 2022 г. пандемията ще може да бъде сведена в България до ендемия, т.е. да бъде поставена под контрол, прогнозира акад. Богдан Петрунов в интервю за "Монитор". За тогава той предвижда и постигане на имунизационно покритие от 50-60% на населението.

Според него не е реалистично наесен тази година да бъде постигнат колективен имунитет. „Няма как да го постигнем, защото към днешна дата имаме не повече от 10-12% имунизирано население. Не мисля, че може да го постигнем по-рано от следващата година, дори и да се положат големи усилия за това“, каза Петрунов.

Още по темата

„Трябва да се работи за организацията на масовата имунизация и убеждаването на хората да се ваксинират. Много е притеснителен фактът, че голяма част от населението и то млади, интелигентни хора, отказват да се имунизират. Сред причините да бъде толкова негативно отношението към ваксините са противоречивите сигнали, които идват от страна на лекарите и журналистите. Хората получават взаимно изключващи се сигнали. По темата трябва да говорят само компетентни професионалисти“, смята Петрунов.

Що се касае до ваксините той казва, че сега съществуващите, тези, които са официално одобрени от ЕМА, в голяма степен покриват и 4-те регистрирани досега варианта на COVID-19.

Според него не е трябвало толкова бързо да се отпускат мерките. „Виждате, в Европа се затягат мерките. Знаете, в Москва кметът обяви пълен локдаун миналата седмица. В Англия също затягат мерките, не ги отпускат“, каза Петрунов. Според него носенето на маски трябва да остане задължително още дълго време на обществените места, тази мярка трябва да остане, защото никой не носи печат на гърдите си, че е ваксиниран.

Акад. Петрунов обясни, че имунният отговор при различните ваксини е различен. „РНК ваксините дават най-висок имунен отговор и са най-безвредни, защото в организма не се вкарва нищо живо. При векторните и протеинните ваксини се вкарва друг организъм в човека. Най-мощен имунитет предизвикват живите ваксини, но те са много опасни и могат да доведат до тежки последици. Затова се търси компромис между силния имунен отговор и страничните реакции на ваксината. Има разлика във всички ваксини, по различен начин имат имунна активност и ефективност. Например за китайските ваксини официално заявяват, че техните ваксините имат 50-60% ефективност срещу коронавируса“, каза Петрунов.
 


95
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
87
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Внесете от руските ваксини! Само Спутник V искаме, нищо друго!!
86
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Един доктор беше казал - мерките предпазват само няколко процента, забравих колко.Тоест, ако се спазват всички мерки, ще имаме например 100 заразени на ден. Ако не се спазват абсолютно никакви мерки - заразените ще нарастнат на 105 или 110 най-много.Това е реално. Човекът цитира точните научни звена и институции в които са правени изследванията, в Западна Европа - Германия, Швейцария, тези държави.
85
2
 
5
 
! Отговори
Жоро преди 1 месец
Ако ни карате да носим маски още една година ще изперкаме и незнам какво!
84
7
 
1
 
! Отговори
Коментар преди 1 месец
Не можахте да разберете, че с тази здравна система и средна възраст на специалистите близка до тази на Петрунов всяко масово неспазване на мерките води единствено до повишаване на смъртността. Спазването на лична и обществена хигиена се оказа най-голямото предизвикателство пред човечеството.
83
2
 
1
 
! Отговори
епидемиолог преди 1 месец
До ОбективенKoe е лъжа? Слушам внимателно. И съм подготвил официални статистики и утвърдена медицинска литеритура специално за теб. И за риска от ковид за млади хора и деца. И всичко останало Защото харесвам отговорни дискусии с обективни хора какъвто казваш че си. От такива дискусии имаме нужда.
82
2
 
2
 
! Отговори
Обективен преди 1 месец
До епидемиологНаписал си лъжа до лъжа, въпреки че изглеждат истинноподобни. Нищо вярно не си написал.
81
0
 
5
 
! Отговори
Бау преди 1 месец
Бау, ти си най- големият Ганьо от всички. Не спря да я повтаряш тази дума.
80
4
 
14
 
! Отговори
епидемиолог преди 1 месец
Колективен имунитет срещу грип не се създава с ваксини. Нито с локдауни. Съдздава се естествно, като вируса се пусне свободно сред младото и здраво население. И се предпазят само старци и болни за известно време. И само при тях ковид е по-опасен от тези ваксини. И само за тях ваксините са препоръчителни. Врочем и одобрението на ваксините е само за такива случаи. Петрунов би трябвало да знае това по-добре и от мен. И че за млади здрави хора ваксините са по-опасни от ковид. Но парите не миришат.
79
7
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Защо се укрива, че починалите от вируса в България са над 50 хиляди?
78
2
 
8
 
! Отговори
Не! преди 1 месец
Колектовен имунитет с ваксина, която не създава имунитет няма да получите. Съвсем скоро англичаните ще го докажат,
77
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Не съм съгласен щот от тези с РНК ваксините има най много заболели от коронавирус но тази информация се крие
76
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Ваксинирах се , да.
75
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До Анонимен 74 - да, в следващите 50-60 години.
74
15
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Скоро ще започне масовото измиране на неваксинираните.
73
9
 
16
 
! Отговори
Ристиенин преди 1 месец
Как да се ваксинирам с тази рнк гадост ?! А и скоро ще започне масовото измиране на вече ваксинираните.
72
4
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До Анонимен 67Наистина този академик е доста стар човек,и е заплашен от ковида,дори ако се ваксинира няма гаранция,пълно е със случаи на хора разболели се и след ваксинация,значи този дядо трябва да стои у дома си,и да не излиза,за да се излага на риск. Просто за негово добро. Той ни мисли нас,но ние трябва да се грижим първо за възрастните хора като него.
71
3
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До УжасенТи като си умен иди се ваксни. Какво чакаш? Хората са ти приготвили течността и те очакват.
70
12
 
10
 
! Отговори
Ужасен преди 1 месец
Петрунов не ми е убедителен. Но като чета писанията тука на антиваксърите и ми се изправя косъма. Много глупост има на белия свят!
69
1
 
12
 
! Отговори
Българин преди 1 месец
До Анонимен 65 Продължение. И няма да жертвам за нищо на света свободата си. Чел ли си за препрочутия спартански цар Леонид, който е управлявал от 488 до 480 г. пр. Хр.? Съмнявам се. Той е бил цар и е могъл да изпрати войници да се бият срещу настъпващата и премазваща Гърция персийска войска. Знаеш ли какво е направил за свободата на своята мила патрида (родина)? Заедно с 300 мъже отбранявал геройски прохода Термопили, знаейки, че всички ще загинат. И така станало. Свободата не се продава!!!
68
5
 
13
 
! Отговори
Българин преди 1 месец
До Анонимен 65 "Колективен имунитет у нас през 2040 г. ако още е останало нещо от България." Да, затова много млади хора се изпозаразиха "като животни" още април миналата година и са живи и до днес. Жалка пропаганда въртиш. И още нещо ще ти кажа. Всеки взема сам решение за себе си. Аз съм взел. Дори да измрат от ковид 90% от хората (чисто теоретично, защото практически изглежда нереално; 90% или малко повече е горната граница на реагиращи на вируси хора), то пак няма да експериментирам!