Първо национално изследване: 43% от българите имали досег с коронавируса

Пазарджик оглавява класацията с 62%, в Ямбол данните са за 56
21 юни 2021 09:10, Елка Василева
147
Първо национално изследване: 43% от българите имали досег с коронавируса
Снимка: архив, БГНЕС

Около 43% от населението в страната се е срещало с коронавируса. Това показва национално изследване на една от големите вериги лаборатории у нас. Изследвани са 2 665 проби, взети в различни дни и градове на случаен принцип.

Това е моментна снимка, не може да се вмести в правилата за национално представително проучване, каза собственикът на лабораторията д-р Недялко Калъчев пред БНР.

Изследвани са били проби на хора, които са посетили по някакъв повод лабораториите в последните дни на май и началото на юни. Изследваните антитела касаят само досег с вируса по естествен път.

Още по темата
"Логиката е била, че взимаме случайни лабораторни проби. Ние не знаем предварително. Колегите в края на работния ден са подбирали проби на чисто случаен принцип, без да се интересува кой е пациентът, стоящ зад тях“, подчерта Калъчев.

Д-р Недялко Калъчев поясни, че голяма част от хората, които са се срещнали с вируса по време на първата вълна, имат прилично ниво на антитела. "Те не са малко. Това е един много приличен отговор".

Слабо положителните резултати са едва 4% от пробите, отбеляза Калъчев.

Данните за Ямбол сочат 56-57% преминали през вируса, Пазарджик оглавява класацията с 62%, а за столицата около една трета от пробите са положителни за наличие на антитела.

Ако получените от лабораторното проучване данни се екстраполират върху общия брой на населението в страната, се получават около 2 милиона души и отгоре, коментира Калъчев. По думите му това означава, че официалната статистика може да се умножи по 6.

"Не сме си свършили работата с ваксините. Имаме да наваксваме", посочи още Недялко Калъчев.

Има хора, които са ваксинирани, но не образуват антитела. Това се случва в малка част от случаите при определени групи пациенти, които развиват нисък имунен отговор, допълни той.

Част от ваксинираните с векторна ваксина имат много силен имунен отговор, но при малка група отговорът е много вял, отбеляза д-р Калъчев.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


147
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
54
5
 
8
 
! Отговори
до 45 преди 2 години
Марш да бачкаш в склада за 2000лв., ***! Качвай се на баничарката или Е60-ката и заминавай. Голтак смешен.
53
7
 
21
 
! Отговори
ВСИЧКИ МЕРКИ преди 2 години
ТРЯБВА НЕЗАБАВНО ВСИЧКИ неадекватни МЕРКИ ДА ОТПАДНАТ НАПЪЛНО ОЩЕ ОТ ДНЕС !!! Лято е, летен сезон хората да живна, който още не го преболедувал да го направи през лятото сега му е времето ЕСТЕСТВЕН ИМУНИТЕТ и НЕ НА ВАКСИНИТЕ !!! НЕ НА МЕРКИТЕ !!! Ако НЯМАШЕ МЕРКИ МНОГО ПО-БЪРЗНО И РАНО ЩЯХА ХОРАТА ДА ГО ПРЕБОЛЕДУВАТ И ЩЯХМЕ ДА СМЕ ЗАБРАВИЛИ ЗА ВИРУСА ОЩЕ МИНАЛАТА ГОДИНА !!!!
52
5
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
И мои познати семейства го изкараха без да казват на никой. Със сигурност изкаралите го безсимптомно или тия, които са имали съмнения, но са чакали да видят дали ще се усложни хремата са болшинство. Нашият ген е здрав. Не сме деца на първи братовчеди като англичаните.
51
17
 
7
 
! Отговори
Ваксинирай се преди 2 години
Истината е че има още 53% възприемчиви все още. И половина милион с постковид, щото 30% от преболедувалите получават увреждания доживотно.
50
13
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Значи на есен с песен, 4-та вълна на Ковид. Да не ми ревете тогава че нямало легла и пациентите лежали на стълбите! Бойко го няма вече да поема вината.
49
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Анонимен 50И защо да се обаждат,като го карат леко? Да тежат на системата ли?
48
3
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Истината е,че всички са се срещали с вируса.
47
2
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Това значи че статистиката за починалите не е вярна и % починали в България е 6 пъти по-нисък спрямо броя на заболелите. И въобще не е голяма в сравнение с другите държави. Това изкривяване на статистиката се дължи на вкоренения в *** навик да крие всичко, в случая че е бил болен. Повечето от познатите ми го прекараха без да се обаждат никъде.
46
0
 
7
 
! Отговори
Фин преди 2 години
До Анонимен 31; Твоето състояние е киберхондризъм, който е стъпил на хипохондризъм. Потърси помощ и един приятелски съвет, намери си някакво занимание, книги, разходка в борова гора, медитация, хубава и мила жена и т.н.
45
14
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Какъв колективен имунитет с 43% ? А останалите 53% ? Ще ги хвърлим на кладата ли? Или ще се ваксинират
44
11
 
7
 
! Отговори
Totenkopf преди 2 години
Национално изследване? Хахаха вие добре ли сте на някаква частна лаборатория собственост на мангъров и с някаква малка бройка хора
43
4
 
17
 
! Отговори
БЪРЗАЙТЕ преди 2 години
ДА СЕ БОЦНЕТЕ по МОЛОВЕ и ПАРКОВЕ с ваксини с изтичащ и изтекъл срок, за да спасите управниците след това да се оправдават, колко пари са отишли на вятъра за НЕНУЖНИ ваксини.
42
8
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До 41 Радвай се на 2те ти дози, какво си седнал да ни убеждаваш нас. Ходи на разходка, дишай спокойно, тебе ковид няма да те лови, само делтата може да те гепи, като англичаните. Даже и безсмъртен може да станеш. Остави нас смъртните да живеем както можем и докато можем. Радвай се на своето безсмъртие. Даже може да се качиш на Олимп да благодариш на гръцката емисарка, че те е посъветвала да се боцнеш. И спри да хвърлят мълнии срещу нас, току виж издразниш Зевс и реши, че си му конкуренция!
41
5
 
17
 
! Отговори
Паника преди 2 години
Нямам спомен да съм карал вируса ....през последната година случвало се е да имам леко неразположение със симптоми на грип или лека настинка ....за два три дена ....!!! Теста ми за анти тела показа 373 антитела от възможни 400 ...и го правих защото трябваше да пътувам извън България.....!!! Стига психясвахте народа ....
40
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Не случайно сме на едно от първите места по смъртност. И не лекарите са ви виновни, че уж лошо лекували. Истината лъсна! Реалната бройка на случаите е 10 х по висока! Криели са се леко болните и са заразявали наред, без да мислят че са всъщност убийци. Язък за умрелите и за почернените им семейства
39
0
 
16
 
! Отговори
За неразбралите преди 2 години
43% са установенитеОще толкова има нелегалници, дето за да не си загубят работата, доходите и свободите, преболедуваха тайно, тихомълком и много нелегално.Работата е там, че по всичко личи да сме достигнали групов имунитет.
38
13
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Нормално за Бай ***. Затова е и на първо място по смъртност. Никой от моето семейство не е имал досег с вируса. Отдавна сме с 2 дози ваксинация.
37
6
 
17
 
! Отговори
Не! преди 2 години
Пропагандата няма да сработи, отказваме ви ваксините! Хайде пробвайте като в Русия - принудителна ваксиниция, пробвайте само!
36
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Абе 33, защо тогава управлението на Радев затвори всички ковит отделения, че и това в Пирогов? Като ни убеждават че ще измрем след 3 месеца от ковид ако не се набодем, защо закриха отделенията? Как се откриват отделения и се събират екипи за 2 дни? Значи не очакват епидемичен пик на есен. Закриват се отделенията, когато проблемът е приключил. Значи, или наистина е приключил, или временното правителство са неграмотни и подписват смъртната присъда на народа. Кое от двете е вярното?
35
2
 
9
 
! Отговори
SHEFA преди 2 години
АЗ МИСЛЯ ЧЕ НЕ СА П0 МАЛК0 70-80%-Т0ВА ВЕЧЕ Е ВТ0РА Г0ДИНА.-А ЗА Н0В0ЗАРАЗИЛИТЕ СЕ?-НЕЗНАМ %-ТА.-А И ДАЛИ ИМА ТАКИВА ПАК НЕ СЪМ СИГУРЕН!?!?!?