"Абдала" – отстъпва ли кубинската ваксина-чудо на „Пфайзер“ и „Модерна“?

Ваксината не е нито векторна, нито иРНК, базирана е на протеинова технология
26 юни 2021 13:48, Елка Василева
91
"Абдала" – отстъпва ли кубинската ваксина-чудо на „Пфайзер“ и „Модерна“?
Снимка: архив, БГНЕС

Мегаломания или увереност, че могат да се справят и сами? Куба произведе своя ваксина срещу COVID-19, която изглежда не отстъпва по нищо на тези на „Пфайзер“ и „Модерна“. Какво може наистина кубинската „Абдала“?

"Абдала” - така се казва новата кубинска ваксина срещу коронавирус, която показа ефективност от 92,28 процента. Името не е избрано случайно. Абдала е герой от едноименната драма на емблематичния кубински поет, философ, есеист и революционер Хосе Марти. Младият Абдала отива на война, за да защитава родината си. Абдала е символ на борбен патриотизъм, който не се влияе от това колко е силен противникът.

Много кубинци смятат, че това е перфектното име за първата ваксина срещу COVID-19, разработена в Латинска Америка, пише Дойче веле. 11-милионна Куба отново успя да изненада света и да му покаже с какви учени разполага, които не могат да бъдат демотивирани нито от смъртоносния вирус, нито от 60-годишната икономическа блокада на САЩ.

Още по темата

"Не очаквах ваксината да е толкова добра"

Един от тях е Херардо Енрике Гийен Нието от Центъра за генетично инженерство и биотехнологии (ЦГИБ) в Хавана, където е разработена ваксината. В Куба той се радва на същата популярност като шефа на BioNTech Угур Шахин в Германия.

“Работим от началото на пандемията всяка събота, всяка неделя, от рано сутринта до късно през нощта, без миг почивка”, казва той. Но изглежда си е заслужавало, защото резултатите са отговорили на всички очаквания. "Ваксината е много добра, дори и аз не очаквах такъв резултат”, уверява Нието.

Според държавната фармацевтична компания Biocubafarma ефективността на "Абдала" е 92,28 процента. Това поставя препарата в същата лига като ваксините на „Пфайзер/Бионтех“ и „Модерна“. Когато резултатите от проучванията бяха обявени в ЦГИБ, залата избухна в аплодисменти.

“Знаем, че трябва да разчитаме на себе си”

Ваксината не е нито векторна, нито иРНК. Тя е базирана на протеинова технология и е основата на имунизационната кампания на Куба.

“Санитарна интервенция” - така правителството нарича кампанията по ваксиниране на острова, която започва в средата на май с "Абдала" и втората ваксина - "Соберана", която все още се намира в третата фаза на проучванията. Куба напълно се отказа от вноса на ваксини от Русия и Китай и също така не се включи в механизма COVAX за глобален достъп до ваксини срещу COVID-19.

Дали става въпрос за мегаломания или просто за убеждение, че могат да се справят сами? “Знаем, че накрая винаги трябва да разчитаме на себе си, на нашите собствени сили и възможности”, смята Гийен Нието. Резултатът от това, според него, е една здравна система, която е не само безплатна, но и централно координирана и способна да реагира на всякакви бедствия, включително и при пандемии и произтичаща от тях нужда за разработване на ваксини.

"Хората бързат да се ваксинират"

От "Абдала" се поставят три дози през две седмици. 2,2 милиона кубинци вече са получили първата, 1,7 милиона - втората,  а 900 хиляди - и третата. Според плановете на правителството до август трябва 70 процента от 11-милионното население на страната да е имунизирано.

Кубинските здравни властите се надпреварват с времето. Жертвите на COVID-19 в островната държава са 1200, а ежедневно се заразяват по около 2000 души. “Хората тук имат безпрецедентно доверие в здравната система. Ние не сме имали никога проблеми с намирането на доброволци, когато става въпрос за клинични проучвания. В Куба хората искат да бъдат ваксинирани, и то масово. Никой тук не смята да откаже ваксиниране, защото всички знаят колко важни са ваксинациите”, обяснява Нието.

Интерес към “Абдала” и в чужбина

Независима експертна комисия в Хавана ще подложи ваксината на детайлен анализ. Очаква се спешно одобрение в следващите две седмици, след което Куба ще кандидатства за одобрение и пред Световната здравна организация. Боливия, Ямайка, Венецуела, Аржентина и Мексико вече проявяват интерес.

Перуанецът Хосе Моя, който е представител на Панамериканската здравна организация в Куба, не е изненадан от успеха на Хавана. “Центърът за генетично инженерство и биотехнологии има 30-годишен опит в разработването на ваксини”, казва той. 80 процента от поставяните в Куба ваксини се произвеждат на острова.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


91
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
62
5
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Абе ваксинирай се с кубинската и мирясай, щом това те прави щастлив.
61
4
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
56, как не те е срам да пишеш тези глупости бе?!?Ти си един т*п американо поклонник, който хабер няма от истината и фактите и ръси измишльотини.Първо научи нещо за Куба от първа ръка, после ще разбереш какви лъжи и измишльотини пишеш.
60
2
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Кубинските лекари са признати за едни от най-добрите в света.В Куба имат огромен опит в лечението с природни средства. Номер 1 са в света по ефективно лечение с билки и биологично активни вещества извадени от растения.Десетки хиляди американци (бедни и богати) ежегодно посещават Куба за медицински процедури и лечение.Тия драскачи тук, които ги оплюват и особено оня, който "авторитетно" заявява какво единствено било хубаво в Куба, не е виждал Куба дори на картинка.Но дращи глупости
59
4
 
28
 
! Отговори
Куба преди 2 години
Имат едно наистина добро здравеопазване, а американците пасти да ядат. Не случайно ходят да се лекуват в Куба и то за жълти стотинки.
58
5
 
14
 
! Отговори
До до56 преди 2 години
Бъркаш много, момиченце. Куба и кубинското здравеопазване няма нищо общо с росия. Куба няма и никаква допирна точка с росия, нито по отношение на език, нито по отношение на религия, нито по нищо. В Куба средната продължителност на живота е с 40 години повече от росия.
57
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Това, че някой има различно мнение от твоето не означава автоматично промит мозък. Научи се да уважаваш събеседника.
56
11
 
7
 
! Отговори
До56 преди 2 години
Боцкай се с Пфайзер и не ми говори за изхвърляне.Не коментирай руското и кубинското здравеопазване .Явно пропагандата е промила мозъка ти.
55
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Вече има на пазара протеинова ваксина против ковид, американска е и се казва novavax. Да видим коя е по ефективна! Имаме две рнк ваксини и няколко векторни. Ударно целият свят инвестира в медицинските биотехнологии да ни отърве от това зло.
54
4
 
14
 
! Отговори
ПроСоТо преди 2 години
А,очаквайте и новата турска ваксина:-"Будала"!...Съде ваксини бе,дал Бог!...Не е като да нема...
53
11
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Имайки предвид вид изхвърлянето със ефективтостта спутник и това, че Куба е тоталитарна държава, малко недоверчиво гледам. Но ще видим! Иначе, да, кубинските лекари спасяват положението в Африка. Те нямат доктори почти. А тези, които имат са учили в бг и др източноевропейски държави.
52
3
 
5
 
! Отговори
Стъки преди 2 години
Станислав Недков Навални
51
6
 
5
 
! Отговори
Стъки Абдала Чакал преди 2 години
Аз съм българския Навални.
50
14
 
8
 
! Отговори
(С)путник преди 2 години
Бай Копейкин се изтупал с Прада, напръскал се с "Егоист", качил се на Ауди си и отпрашил на летището. Там се качил на един Боинг, докато чакал включил Делл-а си с MS- Уиндоус 10, стартирал Гугъл да прочете последните новини и да напише заръчаните му тролски коментари във възхвала на Вовка Зануленият.Междувременно чул руска реч зад себе си, двама коментирари европейските катедрали и как "той не се мъчил много". Включил Самсунга и по Уотсап пратил събщение: "венсеремос: россия е навсякъде".
49
5
 
10
 
! Отговори
Зенеката преди 2 години
Аз чакам Борисов да се ваксинира. Ако го направи - може да се замисля и аз. Той ми е пример и аз вярвам само на него.
48
17
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Единственото хубаво в Куба са климата и природата, кубинките и танците. Но тоталитарният режим усилено работи и това да развали и току виж успял преди неизбежно да се сгромоляса както си му е редът.
47
17
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Всичко хубаво, само едно не разбирам: защо няма денонощни опашки, хора избиващи се за ред за да заминат завинаги за куба, рф, с.корея, венецуела... а? Не ми го побира главата.
46
22
 
15
 
! Отговори
100йо преди 2 години
Куба е абсолютна тежка мизерия и всеки който е бил там в последните 10 години (като мен) би ви го казал. Като казнахме със самолета си викам - Леле какво е това село, каква е тая гнус. Не бях виждал такава бедност и нищета а съм бил в около 30 държави. Да не говорим, че таксиджиите им взимат повече пари от докторите, каква ваксина какви 5 лева ве. Това и на врага си не бих го инжектирал. Но нека тук *** да пише квот му дойде. Куба е една провалена държава. Цъкайте минуса сега.
45
13
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ваксината е направена от абдали за абдали
44
6
 
23
 
! Отговори
Словянин преди 2 години
Единствената държава, в която Марадона се лекуваше успешно, бе Куба. Извън Куба, Марадона изпадаше в наркоманска лудост.
43
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
В Иран стартира производството на ваксината "Sputnik V".