Доц. Спасков: Нямаше никакъв ефект от затварянето на градовете

Той е категоричен, че криза за интензивни легла не е имало
2 юли 2021 10:25,
38

„Нямаше никакъв ефект от затварянето на градовете и парковете“, заяви пред Bulgaria ON AIR бившият директор на „Пирогов“ доц. Спас Спасков.

По думите му ковид кризата се е управлявала политически до известна степен.

„Не трябва да изключваме участието и на медицинските специалисти. Трябваше малко повече медицина да се вкарва.Това, че много често подходът беше по типа "другите страни правят така, и ние ще правим така" - няма лошо, в една такава ситуация. От психологическа гледна точка е единственият възможен вариант. Винаги гледаме какво прави другият човек, особено в ситуация, когато сме объркани. Трябва да се прави предвиждане на ситуацията.Да има група, която се подготвя за кризисни ситуации. Нашето здравеопазване е подчинено на финансиране от ден за ден“, коментира бившият шеф на спешния институт.

Доц. Спасков отговори на изявлението на служебния премиер Стефан Янев, който определи като „хаос“ упрвлението на здравната криза през миналата година, така:  "Винаги в една кризисна ситуация нещата изглеждат като хаос и именно заради това трябва предварителна подготовка.  Пример - Спешната помощ. Когато има спешна ситуация, трябва строго да се спазват правила, същото е с кризисна ситуация, а ние не се бяхме подготвени и кризата ни хвана неподготвени".

Медикът открои и най-големият проблем, пред който страната ни се изправи в началото на пандемията.
„Липсваха консумативи, маски. Не за друго, а защото не очаквахме това. Беше необходимо време да се произведат, доставят и поради тази причина е нужно да имаме резерв", поясни ексболничния шеф.

Той допълни, че Националният оперативен щаб е правил грешки във вземането на решения за мерките, но поясни, че в една кризисна ситуация винаги може да се изпада в такава ситуация.

Доц. Спасков беше категоричен, че не е имало криза за интензивни легла.

"Забавяне нямаше, защото практическа криза нямаше. Не бяха запълвани на 100% тези легла. Имаше внушаване на страх, че няма да има. Имаше проблем в персонала до известна степен", коментира медикът.
Той изказа мнение и относно закриването на Ваксинационния щаб и откриването на нов консултативен съвет.

Още по темата
"Реално се променят хората, които ще извършват дейността. Предполагам, че е, защото има изтощаване в работата на определена група хора. Ваксинацията прилича до известна степен на застраховането", заяви доц. Спаков.

Според него докато липсва доверие към здравната система, няма да могат да възстановят основни неща.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


38
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
13
2
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
"ваксинацията до известна степен прилича на застраховането". Точно така е. Доброволно ваксиниране, умишлено причиняване на вреди и.....застраховката не се изплаща.
12
8
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
"Медицински"? Вие, комунистите, сте всичките теоретици и големи спецове, но на практика, никъде ви няма. Когато трябваше да се действа бързо и превантивно, вие се изпокрихте, или хейтвахте от страни управляващите, като Мангъров. Червени, дървени философи илеката.
11
5
 
13
 
! Отговори
Явор преди 2 години
Този трябваше тези неща да ги каже, когато ГЕРБ бяха на власт и НОЩ беше инструмент на Бойко за много неща, но най-лесно е, когато някой вече си е отишъл да го критикуваш. Точно Спасков тогава в интервюта не смееше да критикува Борисов, Щаба и здравните министри (Ананиев и Ангелов).
10
7
 
12
 
! Отговори
?!?!???????? преди 2 години
Сигурен съм че за този господин не е имало проблем НО двама близки починаха при втората вълна - не ги искаха в болница НИКЪДЕ. Нямало места. Така че господине (не мога да ви нарека лекар) очевидно или сте некомпетентен, което е лошо или лъжете което също е лошо.
9
6
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Хмм, защо едва сега го казва? Или и той, да се включи в крякящия хор срещу бившите. В онзи момент, непознатият вирус даде начало на пандемия, никой не знаеше, как ще се развият нещата. Имаше страх. Мерките бяха превантивни и определено, нужни. Затваряха се цели градове и държави по света. Ухан се спаси, като се затвори.
8
1
 
9
 
! Отговори
Аааааа,как да нямаше преди 2 години
Що псувни паднаха, като дикисаха КПП-та и два пъти връщаха мъжа ми, тръгнал да гледа болната си на легло майка. Хеле. нейният личен лекар, разбран човек излезе, та изпрати епикризата, че накрая след седмица го пуснаха.
7
4
 
2
 
! Отговори
Буци и НОЩ-ни таласъ преди 2 години
Буци и НОЩ-ни таласъми: - Да бе! - нямало ефект, нии такива ЦИФРИ даже не знаем как се пишат
6
3
 
23
 
! Отговори
Не! преди 2 години
От ден първи на кризата в "мерките" медицина няма!
5
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Затова, че- комунистите, оставиха- живи, фашистите,...Сега, ги- е- срам, и- от- тоалетна, капан ....
4
4
 
13
 
! Отговори
аааа имаше.... преди 2 години
Имаше ефект.......за Бойко, изяви се като голЕм началник и "специалист" по всичко.
3
1
 
10
 
! Отговори
Няма проблем преди 2 години
То за политици, общинари, доктори и др. такива все няма проблем. Ало, колега - и готово. Скоро в Пирогов чаках с 5г. ми син пред един кабинет и един от охраната най-нахално ме предреди с негови познати и не се трогна особено на забележката ми.
2
5
 
7
 
! Отговори
vlady преди 2 години
Принципно имаше някакъв смисъл за София докато беше с много повече нови случаи от останалите градове, за останалите беше напълно безмислено а и за София загуби всякакъв смисъл по-късно.
1
2
 
17
 
! Отговори
ЦИРК КОВИД преди 2 години
Честен доктор? Ще го разкъсат!