Доц. Мангъров: Когато човек изкара инфекция, образува антитела

Ще се ваксинирам само с предложение, което да не мога да откажа, каза той
Обновена: 4 юли 2021 07:12 | 3 юли 2021 09:50, Петя Славова
364
Доц. Мангъров: Когато човек изкара инфекция, образува антитела
Снимка: БГНЕС


"Целта на този COVID сертификат е да се документира по някакъв начин, че човекът, който го притежава, не е опасен за другите и е защитен. Но дори да е ваксиниран, този човек - може ваксината да не е дала задоволителен имунен отговор". Това заяви пред Нова тв доцент Атанас Мангъров, началник на COVID клиниката в Инфекциозна болница.

Аз нямам имунизационен сертификат. Не мога и да си изкарам. Аз съм прекарал COVID-19 – очевидно мимоходом и безсимптомно. Имам антитела. Но такива като мен не могат да си извадят такъв сертификат, защото нямаме положителен PCR или антигенен тест, не сме били под карантина или не сме ваксинирани. Това е абсурдно.

Още по темата

Според него, когато човек веднъж е изкарал някаква инфекция, той образува антитела. "В тялото му остават така наречените "клетки на паметта" и когато човек се срещне със същия този вирус, тези клетки образуват антитела и го защитават. Това е азбука на имунологията", подчерта той.

Клетките, които са произвели антителата си остават – независимо колко време е минало от заболяването, подчерта доцент Мангъров. "Ще се ваксинирам само, ако ми направят предложение, което не мога да откажа. Хора се имунизират, за да отидат в Гърция. Ако човек в прекарал COVID-19 – той няма нужда да се имунизира. Той няма да се разболее – дори от новите варианти на вируса".

Доцент Мангъров коментира и инициативата в к.к. "Албена", където предлагат по 500 лева на персонала, за да се имунизира, за да се чувстват по-спокойни и работещите, и гостите на курортния комплекс.

"По принцип е хубаво човек да се ваксинира. Но преди това, конкретно при тези ваксини, хората подписват информирано съгласие, с което ги информират, че каквото и да им се случи – е на негова отговорност. Тези неща, които могат да се случат – ще станат след време", посочи Мангъров.

По думите му той не демотивира никого да се ваксинира. "Всеки човек трябва лично да вземе това решение. Затова е и това информирано съгласие".

На въпрос дали е съгласен, ако не се ваксинира - да плати за лечението си, ако се разболее от COVID-19, доцент Мангъров беше категоричен: "Това е скандално предложение на доцент Ангел Кунчев. Всеки от нас плаща здравни осигуровки. И ако ще действаме по начина, по който казва доцент Кунчев, няма да ги плащам, а ще плащам, когато се наложи. Това е срамно".
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


364
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
267
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
partia "zlaten plus" kazva dobre doshal na vseki umrial...bez razlika bolen, zdrav, s ili bez antitela, certifikati, diplomi, titli, lekarstva, vaccini...;-))))...
266
19
 
17
 
! Отговори
Тц,тц преди 2 години
Доценте, поднови ли си дипломата? Както даваш интервюта пред медиите,така трябваше вече да си скъсал тази твоя прочута тапия! Кога ще го направиш, консултантски лаладжия?
265
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
koito go e strah, ima exit...vaznesenie, vazkresenie, koleda...svesti...tamian...
264
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
obstonacionalna bg stachka za uvelichavane na bg zaplati da stanat kato germanskite zaplati. miasto airport vrajdebna, bule-wart bruxel 1, vreme 10.07.2021 godina 6.00 chasa...do pobedata! gule, gule!
263
3
 
11
 
! Отговори
Сата НАТО преди 2 години
Във ваксината вероятно има някакъв вид чип. Освен това не ми харесва това, че бай Шиле я рекламира. Нямам му вяра, комунист е и прави противоконституционни изказвания.
262
11
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Как пък не разбрахте, че този вирус е най - обикновен грип? Толкова малко умни хора не съм очаквал да има
261
21
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Всеки имаправо на мнение, но никой няма право на факти. А Мангъров постоянно лъже за факти, проценти, числа. При една нормална съдебна система щеше да бъде осъден. А медиите съвсем нездравословно го търсят, но и те трябва да осъзнаят деструктивната си роля.
260
30
 
20
 
! Отговори
Пепа преди 2 години
Срамно е поведението на Мангъров! Заради такива като този индивид, трета зима ще сме под карантина!
259
29
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Мангъров извършва престъпление срещу народа с всяко налудничаво изказване!
258
9
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Какъв ви е проблема с доц.Мангъров?Нали всеки може да си каже мнението?Знаем ги и прехвалените професори...................не са стока и те..........изобщо............някои от тях даже много лесно се продават на фармацевтичната мафия и на политиците!
257
25
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Не знам какво ни го тикате тоя Мангъров като въшка на чело. В друга държава досега десет пъти да е подследствен за зловредната си роля. Големият гуру, доцентът, който знае повече от професорите; Истерично и гнусно човеченце
256
22
 
20
 
! Отговори
Зозо преди 2 години
Мънгъра защо още е без обвинение?
255
14
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Хубаво беше като спряхте да му давате интервюта! Защо сега пак?
254
16
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Мангъров е ветеринар.
253
17
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
до 216. .... Синът ми е на 33, здрав, слаб, непушач, без придружаващи заболявания , спортуваше редовно. И никога не е бил болник. И ковида едва не го умори. Сега има увреждане на сърцето и белия дроб. Ако мангъровци се тестваха при "леки" симптоми и си стояха в къщи, а не да заразяват колегите си на работа , сега щеше да е здрав. -----//////----- Синът ти като е кекав ***, да си беше седял вкъщи, не да се бута в офиса. И не го е заразил колегата му, а не си мие ръцете като ходи до тоалетна
252
10
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Този пич....Нали щеше да си къса дипломата преди време,ако К19 не отмине? -----/////------ Ами той, К19, отмина. Не знам дали си забелязал?
251
4
 
12
 
! Отговори
Сата НАТО преди 2 години
В момента е много трудно да срещнеш човек в България който да не лъже че е прекарал коронавируса, боледувал е тежко и да почне да ти разказва драматични истории за своите мъки. -------.////--------- Аз не съм го прекарвал.
250
10
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
На Кунчев отдавна трябваше да му раз бият муцу ната с един винкел и да се приключи. Както к на бай Шиле.
249
16
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Тоя мошеник и печалбар и псевдо -епидемиолог е за затвора. Много зло причини на България с пропагандата си. Срам за лекарското съсловие е. Да се маха!
248
19
 
22
 
! Отговори
dmx преди 2 години
Да го пускат в пенсия, скандален дядка. Не е достоен за поста, който заема