Съд в САЩ: Университет да иска студентите да се ваксинират

Близо 500 висши учебни заведения изискват задължителна ваксинация
20 юли 2021 08:39, Елка Василева
45
Съд в САЩ: Университет да иска студентите да се ваксинират
Снимка: архив, БГНЕС

Федерален съдия в Съединените щати потвърди решението на университет да изисква от студентите и служителите си да бъдат ваксинирани.

Въпросът за задължителна ваксинация във висшите учебни заведения излиза на преден план около месец преди началото на следващия месец на есенния семестър, предаде БНР.

Още по темата

Съдията в Саут Бенд, щата Индиана, Деймън Лекти се произнесе по дело, заведено от студенти, които поискаха отмяна на решение на Университета на Индиана, което задължава всички студенти и служителите да бъдат ваксинирани срещу Covid-19 с изключение на тези, отказали да го направят по религиозни или медицински причини.

Лекти посочва, че американската конституция позволява на студентите да откажат медицинска интервенция, но в същото време основният закон дава право  на университета да предприема действия по ваксиниране с оглед легитимния интерес, свързан с общественото здраве. В решението си съдията отбелязва, че за младежите има алтернативни възможности като изкарване на семестъра в друго учебно заведение, а на притесненията за безопасността на ваксините отговаря, че именно заради тях е бил постигнат напредък.

Решението може да бъде обжалвано пред Върховния съд.

Кампанията по ваксиниране срещу Covid-19 в Съединените щати тръгна силно, но в изминалите няколко седмици се забелязва застой. Към момента около 68 процента от възрастните са получили поне една доза.

Опозицията срещу ваксинирането е политически обусловена в значителна степен, като тя е силна най-вече сред поддръжниците на бившия президент Доналд Тръмп. В тази връзка редица консервативни студентски организации стартираха кампании срещу задължителното ваксиниране в университетите, като прибягват и до завеждане на дела.

По информация на местни медии около 500 висши учебни заведения в момента изискват студентите и служителите им да бъдат ваксинирани.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


45
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
29
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ами в САЩ вече много хора са се уплашили че са се ваксинирали и даже някои не си слагат втора доза. Самия факт че феиса затвори група от 120000 хиляди пострадали действа отрезвяващо!
28
1
 
5
 
! Отговори
до 29 преди 2 години
На теория си прав, но обясни защо хората, които са го прекарали трябва да се ваксинират също? Ако вирусът мине през населението не е нужно да се ваксинират всички. Това не е шарка! Освен това теорията ти важи само за ваксини, които наистина работят, а сегашните тепърва ще се разбере есента и зимата. Китайските например се оказа, че изобщо не пазят.
27
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Вирусът трябва да е в гостоприемник,да се размножава , да боледува човекът дълго, за да възникне мутация. При ваксинираните рискът е незначителен да бъде тежко и дълго време болен. Затова! Колкото повече болни има, толкова по голям е рискът от мутации.
26
17
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Всички ще се ваксинирате, ако искате живота ни обратно. Който не иска, да хваща гората и да не замърсява обществото.
25
2
 
11
 
! Отговори
АнонимеН преди 2 години
АЗ КАЗАХ ЛИ ВИ , ЧЕ ФАЩ НЕ СА ДЕМОКРАЦИЯ! ДОРИ В БЪЛГАРИЯ Е ПРОТИВОКОНСТИТУЦИОННО МЕДИЦИНСКИТЕ ОПИТИ С ХОРА И КАРАНЕТО НА ХОРА ДА СИ ПРАВЯТ МЕДИЦИНСКИ ОПИТИ С ТЯХ! НО ВЪВ ФАЩ ТОВА БИЛО ЗАКОННО!
24
5
 
3
 
! Отговори
Обективно до 24 преди 2 години
И защо точно болните Без ваксини да образуват нови щамове като И ВАКСИНИРАНИТЕ СЕ ИНФЕКТИРАТ И РАЗБОЛЯВАТ?!? Нови щамове се образуват и в двата случая, но при вторите са доста по- добре адаптирани към ефекта от ваксините и го преодоляват като така стават все по- опасни! Кой разбрал - разбрал! Който си е ограничен в мисленето - трудно се променя.
23
15
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Нови щамове генерират болните, не ваксините . Който не го е разбрал, значи е неграмотен.
22
24
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Всички ще се ваксинирате , с добро или насила. Няма друг начин.
21
1
 
11
 
! Отговори
Обективно преди 2 години
Въпросът не е до страх от ваксинация, а че ВАКСИНИТЕ ПРОТИВ КОВИД НЕ СА СТЕРИЛИЗИРАЩИ И ВСЕКИ ВАКСИНИРАН МОЖЕ ДА СЕ РАЗБОЛЕЕ, УЖ ПО- ЛЕКО, НО ТОЧНО ТАКА СЕ СЪЗДАВАТ НОВИ, ПО- АДАПТИРАНИ ЩАМОВЕ С ВСЕ ПО- ЛЕТАЛНО ДЕЙСТВИЕ. ТОЧНО ТОВА Е НАЙ- ГОЛЯМАТА ОПАСНОСТ ОТ ВАКСИНИТЕ!!!Във ветеринарната медицина вече има подобен аналог!
20
5
 
5
 
! Отговори
House M.D. преди 2 години
И какво ни интересува това нас, нормалните хора?
19
1
 
33
 
! Отговори
Демократ преди 2 години
И тези ми били демократи - дрън , дрън ... , че и за пример ги дават .
18
2
 
44
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Стига истерясвахте с тия ваксини - нали чухте вчера Борис Джонсън - 60 процента от хоспитализираните в Англия са двойно ваксинирани. Няма да стане работата с ваксини, ама още има да ни увира главата. Само се чудя за какво пуснахме ваксинираните да ходят свободно напред назад да разнасят вируса, като отначало не ясно, че те до се заразяват.
17
5
 
37
 
! Отговори
Не! преди 2 години
Нали знаете къде да си набутате ваксинките?! Няма да мине номерът!
16
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До 21, то и Хитлер така е мислил....
15
1
 
38
 
! Отговори
ДДРОнег преди 2 години
Ако ваксините са проверени както трябва - може и да те задължат !? .....Но те първо не са проверени по каналния ред, второ, че май подписваш документи, че ги освобождаваш от отговорност и трето - на много хора около мен се появиха опасни странични ефекти и още не са се оправили ! ....А май дори и на редовните ваксини, които се правят на децата можеш да откажеш, защо напират точно за тези ваксини да боднат всички ?!.....Това намирисва на тирания - да караш хората да се инжектират с непроверени
14
1
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Хора, съдете всеки който ви наложи подобни ограничения. В ЕС има правен механизъм, който стопира това. ЕКЗПЧ е с директно действие. Всяка наредба, всяка заповед на университет, училище, фирма, община и т.н., всеки закон, който противоречи на конвенцията се обявява автоматична за невалиден от съда, т.к. Конвенцията е с по-висок ранг от тях. Това е записано в Конституцията ни. Съда не може да не го отчете, а ако го направи решението пада на горната инстанция. Освен това има и съд в Хага.
13
2
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Както винаги историята се завтаря в САЩ През 60-те години на миналия век, така решиха в някои окръзи да режат апендиксите на новородените и после се оказа цяло болно поколение. Сега отново ще се случи същото. Тази "бърза" ваксинация яма да доведе до добро.
12
56
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Когато има опасна епидемия в обществото, даже в целия свят, и отказваш да се подчиняваш на мерките, носиш наказателна отговорност. Това не ти е дискриминация. Щом пречиш-санкции.
11
3
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
ЕС има Европейска конвенция за защита правата на човека, тя е ратифицирана у нас и по силата на чл 5 от бг Конституцията е с по-висша сила от законите на държавата. Следователно можете да съдите всеки, който ви дискиминира по признак ваксиниран-неваксиниран например. Чл 14, който пейстнах по-долу забранява това. Бг съда е длъжен директно да приложи конвенцията, именно защото е с по-висок правен статут от наредба или дори закон.
10
44
 
5
 
! Отговори
Програмист преди 2 години
хехе, сгади ли ви се лигльовци? Всички ще се ваксинират накрая, по трудния или лесният начин. Вие си избирате сами.