Върви ли се към задължителна ваксинация в Европа?

Във все повече страни за имунизираните има все повече свободи
24 юли 2021 21:40, Елка Василева
268
Върви ли се към задължителна ваксинация в Европа?
Снимка: архив, БГНЕС

Във все повече европейски държави за имунизираните срещу коронавируса вече има много повече свободи, отколкото за останалите. Но решението в полза на ваксината остава лично - властите не могат да го наложат, пише Дойче веле.

Франция: Макрон призова съгражданите си да се ваксинират

В телевизионно обръщение, събрало повече зрители от финала на Европейското първенство по футбол, френският президент Еманюел Макрон се постара да даде импулс на ваксинационната кампания в страната. Мерките, предложени от него, се отнасят най-вече за медицинските служители: ако работещите в болници и в домове за възрастни хора не се ваксинират до септември, рискуват да изгубят работата си. С призива си за задължителна ваксинация френските власти реагират на разпространението на особено заразната Делта мутация. А и 39 процента от жителите на страната все още не са имунизирани напълно.

Още по темата

Същевременно правителството прие закон за въвеждането на здравен паспорт, чрез който се разчита да се повиши готовността на населението за имунизация. От вчера посещението на културни институции и на места за прекарване на свободното време е възможно само за напълно имунизираните, прекаралите заболяването и тези, които разполагат с негативен тест. От началото на август паспортът става задължителен и за посещенията на ресторанти и барове.

През уикенда десетки хиляди французи излязоха на протест срещу последните правителствени мерки, насочени срещу коронавируса. Кабинетът смята тези мерки за неизбежни в контекста на настъпващата четвърта вълна на заболяването - в неделя властите съобщиха за 12 500 нови инфекции или двойно повече, отколкото предишната седмица.

Германия: задължителна ваксинация няма да има

Наскоро след съобщенията за задължителни ваксинации в други страни германските власти дадоха ясно да се разбере, че са на точно противоположната позиция и не възнамеряват да принуждават сънародниците си да се имунизират против волята си. На 14 юли канцлерката Ангела Меркел заяви необичайно твърдо: "Не смятаме да вървим по пътя на Франция. Вече сме казвали, че задължителна ваксинация няма да има".

Но дори и при най-силно желание на властите провеждането на всеобща задължителна ваксинация в Германия е нереално. Правото на физическа неприкосновеност на гражданите е записано в конституцията. Изключения - когато децата тръгват на детска градина или на училище, трябва да са имунизирани срещу дребна шарка. Служителите на обществените и медицинските заведения, както и възпитателите и учителите, също трябва да са ваксинирани. Изискване да се ваксинират срещу дребна шарка има и спрямо бежанците и кандидатите за убежище, които трябва да се погрижат за това не по-късно от месец след заселването си в общежитие.

Великобритания: карантинните ограничения отпаднаха

Представянето на отбора на Англия на Европейското първенство по футбол въодушеви стотици хиляди фенове. Но зрителските тълпи на стадион "Уембли" без маски и без спазване на дистанция предизвикаха критики по цял свят. В самата Великобритания 85 процента от новите случаи на коронавирус се дължат на изключително заразната Делта мутация.

Министър-председателят Борис Джонсън призова сънародниците си да бъдат внимателни. Преди няколко седмици правителството въведе задължителна ваксинация за работещите в домовете за възрастни хора. Това изискване важи и за фризьорите и другите служители в сферата на услугите, както и за доброволците в обществения сектор. Същевременно под натиска на общественото мнение британският премиер едно след друго отмени карантинните ограничения - те отпаднаха окончателно на 19-и юли, който за британците стана "Ден на свободата". Новите зарази обаче никак не са малко - по над 50 000 на ден.

Гърция: броят на заразените расте

Гръцкият премиер също се опитва да овладее пандемията в страната чрез твърди изказвания и решения. "Не смятаме отново да затваряме държавата заради отношението към ваксинациите", заяви Кириакос Мицотакис. В най-скоро време на гърците ще им бъде разрешено да пребивават на закрито в ресторантите и културните институции само ако са ваксинирани. Медицинските служители и работещите в домове за възрастни също ще трябва да се имунизират задължително, в противен случай ще бъдат уволнени.

Чехия: задължителната ваксинация е въпрос на време?

В Чехия в момента за децата до 9-годишна възраст важи задължителна ваксинация срещу девет инфекциозни заболявания, сред които дифтерит, тетанус, коклюш, хепатит Б, дребна шарка, рубеола и паротит. Имунизациите са задължителни за приемането на децата в детска градина или училище. Родителите, които не са ваксинирали децата си, са заплашени от глоби.

Обществени дебати по въпроса в страната няма. Което вероятно е свързано и с това, че твърдата линия на чешкото правителство бе подкрепена през пролетта от Европейския съд по правата на човека. В решението на съда се казва, че чешката политика в сферата на здравеопазването "във всеки смисъл" отговаря на интересите на децата.

Имайки предвид позицията на властите, може да се предположи, че и ваксинацията срещу коронавирус ще стане част от програмата за задължителни имунизации. По данни на Института "Роберт Кох" напълно ваксинираните срещу коронавируса чехи са 36 процента - сравнително нисък показател в сравнение с другите държави от ЕС.
 


268
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
192
1
 
4
 
! Отговори
хах преди 4 месеца
Ако ти си критерий за цивилизованост, тежко ни и горко.
191
33
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Кат не щете мира, на ви секира. Антивакърите да бегат на село да не се бутат сред нормалните и цивилизовани хора.
190
39
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Лекар съм, изгубих доста колеги, ваксинирах се! Основно роми и хора с ниско IQ ги е страх от ваксинация. Задължаването не е опция, всеки сам има право да решава.
189
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Как няма да има задължителни ваксинации? Тук уж излизат на протест некви 30 човека, правят некви демонстрации и след 15 мин се прибират в тех си хаха
188
2
 
30
 
! Отговори
щ преди 4 месеца
Както казва Жак Атали (писател, илюминат) в едно интервю преди години, тъй като населението е голямо и не можем да направим тест за интелигентност на всеки, ще направим така че всеки сам да си направи теста и в момента тече този тест с ваксините.Който е умен ще издържи теста.Много вече не го издържаха.
187
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Задължителното ваксиниране в се въвежда у нас при социализма , като израз на схващането, че ,,опазването на здравето на човека и нацията е основно задължение на държавата,,.
186
19
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Изборът е ясен: Ваксиниране или АренаАрмеец.
185
23
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Да се нарича ваксинирането ,,фашизъм,, е непознаване на историята и идеологията на фашизма,социалдемокрацията и социализма.Фашистите са били твърдо против ваксинирането. Убедени са били,че боледуват и умират непълноцентите хора. Затова са пращали в лагерите си душевно болни, неизлечимо болни ит. н. Нашето ИТН е на същото мнение. Само лагерите им липсват...засега. Ама АренаАрмеец чака в готовност
184
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Защо дребна шарка?Защото първите задължителни ваксини са били въведени в Германия и са били срещу едра шарка. Въвел ги е Бисмарк . Протестирали са само социалдемократите- пречели на ,,нормалното,, развитие на обществото. Бедняците подкрепили ваксинирането. После Хитлер го отменил. Националсоциалистите подкрепяли ефтаназията за болнавите хора и ваксините били ненужни за идеята за ,,чиста раса,,. Наричали ваксините еврейска напаст.
183
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Примиерите, дори мисля, че и президентите взимат тези решения. А тях с пръст никой не ги докосва, дори никой нищо не им казва. Даже напротив - към тях се обръщат и до ден днешен с "Здравейте, господин примиер, много се радваме да ви видим"
182
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
След като самия народ, който уж е избрал политиците отказва да ги притисне тези политици и да ги спре от това да има задължителна ваксинация, значи наистина на там върви
181
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Ваксинирали против дребна шарка. Нормално, едно време имаше деца и още като малки се заразявахме едно от друго , а сега им е невъзможно да се срещнат с болестта навреме
180
4
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Не разбирам защо продължават да се побликувам празни приказки. Първо трябва да отпадне подписването на информирано съгласие, за да може всеки решил да Се ваксинира да си търси правата ако се наложи. Иначе как ще стане задължително...хахаха. Изпада се в тъпо противоречие!
179
2
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Спрете се ненормалници,не може да инжектирате съмнителни течности в хората. Вече видяхме какво се случва с част от инжектираните,а изненаданите предстоят за оцелелите.
178
1
 
8
 
! Отговори
681 преди 4 месеца
Не пандемии ,не разни други трикове за ограничаване на човечеството в капиталистическия затвор ще спре прогреса!
177
0
 
5
 
! Отговори
Радев преди 4 месеца
До Мда Вземи де метни от от Витиня да не се мъчиш .
176
24
 
3
 
! Отговори
Мда преди 4 месеца
Ами нежелаещите да се ваксинират са си намерят остров и да се заселят там. Колкото и да пръскат слюнки, това ще стане част от имунизационния паспорт.
175
4
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
ФАшистите искат да наложат тотален контрол. По комунистическо време не е било толкова лошо. Еврогейстките лидери трявба да ги вкарат в затвора!
174
1
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
213, криминалните елементи вече упражняват това насилие, карайки хората да се тровят, затваряйки ги и побърквайки ги с фанатични заплахи, които вече реализират под формата на насилствени фашистки практики. Войната не е призив. Тя е неизбежна реална последица от този геноцид, който провежда световната фарма мафия. Ако човек следи реалти новини, вижда, че народът вече масово се надига там, където гнетът е най-нетърпим.
173
1
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Въпреки, че на писачката на статията очевидно се плаща да пише, че тази инжекция щяла да стане задължителна, за да се принуди населението да се инжектира, това не може да стане. Първо - това още не не е ваксина, а експеримент. Второ - за разлика от задължителните у нас ваксини, тази очевидно трябва да се поставя по няколко пъти всяка година. Безсмислена е. Заболяването не протича тежко в масовия случай. Имунната система се справя с него при нормални здрави хора и е вредно да се прави зависима.