Върви ли се към задължителна ваксинация в Европа?

Във все повече страни за имунизираните има все повече свободи
24 юли 2021 21:40, Елка Василева
268
Върви ли се към задължителна ваксинация в Европа?
Снимка: архив, БГНЕС

Във все повече европейски държави за имунизираните срещу коронавируса вече има много повече свободи, отколкото за останалите. Но решението в полза на ваксината остава лично - властите не могат да го наложат, пише Дойче веле.

Франция: Макрон призова съгражданите си да се ваксинират

В телевизионно обръщение, събрало повече зрители от финала на Европейското първенство по футбол, френският президент Еманюел Макрон се постара да даде импулс на ваксинационната кампания в страната. Мерките, предложени от него, се отнасят най-вече за медицинските служители: ако работещите в болници и в домове за възрастни хора не се ваксинират до септември, рискуват да изгубят работата си. С призива си за задължителна ваксинация френските власти реагират на разпространението на особено заразната Делта мутация. А и 39 процента от жителите на страната все още не са имунизирани напълно.

Още по темата

Същевременно правителството прие закон за въвеждането на здравен паспорт, чрез който се разчита да се повиши готовността на населението за имунизация. От вчера посещението на културни институции и на места за прекарване на свободното време е възможно само за напълно имунизираните, прекаралите заболяването и тези, които разполагат с негативен тест. От началото на август паспортът става задължителен и за посещенията на ресторанти и барове.

През уикенда десетки хиляди французи излязоха на протест срещу последните правителствени мерки, насочени срещу коронавируса. Кабинетът смята тези мерки за неизбежни в контекста на настъпващата четвърта вълна на заболяването - в неделя властите съобщиха за 12 500 нови инфекции или двойно повече, отколкото предишната седмица.

Германия: задължителна ваксинация няма да има

Наскоро след съобщенията за задължителни ваксинации в други страни германските власти дадоха ясно да се разбере, че са на точно противоположната позиция и не възнамеряват да принуждават сънародниците си да се имунизират против волята си. На 14 юли канцлерката Ангела Меркел заяви необичайно твърдо: "Не смятаме да вървим по пътя на Франция. Вече сме казвали, че задължителна ваксинация няма да има".

Но дори и при най-силно желание на властите провеждането на всеобща задължителна ваксинация в Германия е нереално. Правото на физическа неприкосновеност на гражданите е записано в конституцията. Изключения - когато децата тръгват на детска градина или на училище, трябва да са имунизирани срещу дребна шарка. Служителите на обществените и медицинските заведения, както и възпитателите и учителите, също трябва да са ваксинирани. Изискване да се ваксинират срещу дребна шарка има и спрямо бежанците и кандидатите за убежище, които трябва да се погрижат за това не по-късно от месец след заселването си в общежитие.

Великобритания: карантинните ограничения отпаднаха

Представянето на отбора на Англия на Европейското първенство по футбол въодушеви стотици хиляди фенове. Но зрителските тълпи на стадион "Уембли" без маски и без спазване на дистанция предизвикаха критики по цял свят. В самата Великобритания 85 процента от новите случаи на коронавирус се дължат на изключително заразната Делта мутация.

Министър-председателят Борис Джонсън призова сънародниците си да бъдат внимателни. Преди няколко седмици правителството въведе задължителна ваксинация за работещите в домовете за възрастни хора. Това изискване важи и за фризьорите и другите служители в сферата на услугите, както и за доброволците в обществения сектор. Същевременно под натиска на общественото мнение британският премиер едно след друго отмени карантинните ограничения - те отпаднаха окончателно на 19-и юли, който за британците стана "Ден на свободата". Новите зарази обаче никак не са малко - по над 50 000 на ден.

Гърция: броят на заразените расте

Гръцкият премиер също се опитва да овладее пандемията в страната чрез твърди изказвания и решения. "Не смятаме отново да затваряме държавата заради отношението към ваксинациите", заяви Кириакос Мицотакис. В най-скоро време на гърците ще им бъде разрешено да пребивават на закрито в ресторантите и културните институции само ако са ваксинирани. Медицинските служители и работещите в домове за възрастни също ще трябва да се имунизират задължително, в противен случай ще бъдат уволнени.

Чехия: задължителната ваксинация е въпрос на време?

В Чехия в момента за децата до 9-годишна възраст важи задължителна ваксинация срещу девет инфекциозни заболявания, сред които дифтерит, тетанус, коклюш, хепатит Б, дребна шарка, рубеола и паротит. Имунизациите са задължителни за приемането на децата в детска градина или училище. Родителите, които не са ваксинирали децата си, са заплашени от глоби.

Обществени дебати по въпроса в страната няма. Което вероятно е свързано и с това, че твърдата линия на чешкото правителство бе подкрепена през пролетта от Европейския съд по правата на човека. В решението на съда се казва, че чешката политика в сферата на здравеопазването "във всеки смисъл" отговаря на интересите на децата.

Имайки предвид позицията на властите, може да се предположи, че и ваксинацията срещу коронавирус ще стане част от програмата за задължителни имунизации. По данни на Института "Роберт Кох" напълно ваксинираните срещу коронавируса чехи са 36 процента - сравнително нисък показател в сравнение с другите държави от ЕС.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


268
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
67
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Появи се един минусопоставяч без собствено мнение. Ако имаше такова можеше да го каже никой няма да му се сърди.
66
2
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Подготвят пътя към чипосването !
65
2
 
20
 
! Отговори
гамен станчов преди 2 години
Най опасното нещо за тях не са безредиците. Те дори ги стимулират. А е това . Кошмарът . Масите да почнат да мислят с главите си. Да правят изводи използвайки интуицията и сетивата си. И как вече логиката .
64
1
 
30
 
! Отговори
Реалист преди 2 години
До Анонимен С една дума -репресии ! Завръщане времената на Св.Инквизиция А как сладко звучеше -демокрация ,правото на избор,правата на човека ,правото сам да избираш ? Цивилизовани страни ,а ?
63
1
 
40
 
! Отговори
Шорош преди 2 години
Това, на което му викаха преди години конспирации и пълни глупости сега се случва пред очите ни.Онези, които не вярваха, днес първи тръгнаха надолу по пътя на падналия ангел.
62
2
 
19
 
! Отговори
Тариката преди 2 години
Просто си пуснете гугъл търсене ПРИОНИ, за да разберете какво има в инжекциите. ДНК мутантите които се боднаха, да четат и да плачат, ако все още изпитват някакви емоции.
61
1
 
9
 
! Отговори
луТ преди 2 години
С флшиви внушения и дезинформации хибридни войни тласкат човечеството към масово зомбиране. Удобна безлична , лесно моделируема пластична маса. Грешен път на цивилизацията. Към омаймуняванеро и регреса. Това чертаят за бъдещето на старите цивилизации и култури. Връщане в утробата на създанието
60
0
 
27
 
! Отговори
самоче преди 2 години
Ако не променят конституцията ни, няма как да ни задължат. Още по-веселото е, че чл. 29 е в сила дори при военно положение, докато други членове (за закони въобще да не говорим) може да отпаднат. А това изисква Велико Народно Събрание.
59
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
През 1968 година в бившата Чехословакия се извършва едно от най-красивите потшения на бунт срещу тираничен режим. Сега на всички ни става ясно, че чехите нямат нищо общо с бунта срещу системата явно словаците са били свободолюбивите хора в тази държава а чехите най-вероятно са им подляли вода в стремежа им за свобода. Затова и след това Чехия бива избрано за наследник на Чехословакия. Просто теория на конспирацията.
58
1
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Бих ви казал да спрете да плащате данъци ако направят инжектирането задължително, но не - просто отложете плащането възможно най дълго. Не могат да издържат и месец.
57
2
 
20
 
! Отговори
РусенецЪ преди 2 години
Сирене - 6 лева, кашкавал -12 лева. Телешко - 12 лева. Човека си гледа крави и си е направил малка мандра. Няма касови бележки, няма данъци. Аз доволен че ям чиста и пълноценна храна, той доволен че пести от безмислени данъци. Домати и краставици да искаш от бабите в момента. Захар, брашно и олио се купуват два пъти годишно от чужбина. Абе вие в кой супермаркет нямало да ме пуснете? Не че напирам да вляза ама да си питам!
56
2
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
В България собствениците на заведения не са слабоумни че да си ограничат клиентелата защото някакъв *** доцент или министър рекал така че те да са в загуба и да нямат оборот. По скоро дърво ще ядат и правителства ще падат и Бойко ще се бие в гърдите видехте ли докъде докарахте страната
55
1
 
29
 
! Отговори
Павето преди 2 години
До 51 "великата ковид стена"? Трябва да ти е ясно, че ще изядете камъните и тухлите от тази стена. След като ви се счупят зъбите, ще дъвчете с венци, докато издържите. Господарите ти трябва да внимават от едно нещо - обединението на всички хора по света. Оръжието за спиране на тази наглост е обединението. Забравяме за религии, цвят на кожата, расови признаци и всякакви други деления. Смачкваме нахалниците и след това ще оправяме по маловажните проблеми помежду си.
54
1
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Всъщност изобщо няма да е зле ако у нас направят супермакетите само за ваксинирани - тогава големите чуждестранни вериги ще работят само за 15% от хората, а 85% ще пазаруват в малките квартални магазинчета, което ще е много добре за българските търговци и производители.
53
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
няма се очудя скоро, ако чета в нета статии как граждани набиват манерките на доценти и журнал_исти, а на първа позиция и министри издаващи фашистки и дискриминациони заповеди, а в болните не взимат други освен ковид, битите бити
52
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
няма се очудя скоро, ако чета в нета статии как граждани набиват манерките на доценти и ***, а на първа позиция и министри издаващи фашистки и дискриминациони заповеди, а в болните не взимат други освен ковид, битите бити
51
2
 
34
 
! Отговори
Нане преди 2 години
Българина не клекна пред византийците, не клекна и пред османците, не клекна пред фашистите, не клекна и пред сталинистите.... Та пред тия ли жендърски прошляци неолиберални, ще клекне...Никога!!!
50
3
 
29
 
! Отговори
ДА преди 2 години
Мдаааа,няма да има задължителна ваксинация,не!Просто ще има ограничения за неваксинираните,докато се стигне до спиране на заплати и пенсии.В Гърция вече и в супермаркета не можеш да влезеш,ако не си ваксиниран.Ще стане напечено....
49
1
 
14
 
! Отговори
До 39 преди 2 години
Тачна така! Ако поддадем,готови сме вързани им в кърпа! Пълен отпор шматки! Не бъдете шмятки! Възползват се от това че сме зависими от системата ,но ако всеки разбере че после ще е по-зле...просто кажете НЕ! Вкупом! За тези коѝто не желаят говоря ,за другите...да ги жигосват!
48
3
 
10
 
! Отговори
Аман от мисирки преди 2 години
Еми да пуснат некоя атомна бомба вече,писна ми от вируси и ваксини *** зомбита