Нежеланието за ваксина в малките населени места остава

Специалистите предупреждават: Ситуацията ще бъде тежка от септември
237

В малките населени места остава проблемът с нежеланието на хората да се ваксинират. А специалистите предупреждават за вече настъпваща нова вълна от коронавирус, която ще засегне основно младите хора.

Васил живее и работи в Белгия. Казва, че около 90% от белгийците са ваксинирани, но той отказва категорично.

"Ако трябва и полиция да дойде да ме дърпа от там, ще си взема багажа и ще се прибера за България, но няма да се ваксинирам. Това е против човешките права. Живеем в такова време, че всеки има право на избор", каза той.

Д-р Джиниев е общопрактикуващ лекар, който има близо 6000 пациенти, а до момента едва 10 процента от тях са си поставили ваксини, предаде Bulgaria ON AIR.

"От февруари досега обхванатите от нас с ваксини са около 460 души, което е под 10% обхват. Най-вероятно има и хора, които са минали през зелени коридори, с тях в най-добрия случай обхватът е около 10%", заяви лекарят.

За разлика от миналата година, новата вълна ще засегне основно млади хора и деца, прогнозират здравните специалисти.

"Това, което идва е бедствие. Септември месец ще бъде много тежка ситуацията. Не трябва да се подценява. Имаме единични случаи в момента, които са много тежки, включително и една бременна жена", обясни още той.

Скептични остават и хората към ваксинирането на деца над 12 години.  Деница е ваксинирана, но не мисли да поставя ваксини на двете си деца.

"Още не се знае как ще реагират организмите, какви са последствията, иначе имат пълен имунизационен календар и двамата. Дори и да кажат, че няма да я допуснат на училище, или него на градина, няма да им поставя", подчерта тя.

Около 40% от българите са противници на ваксините. Поне 15% обаче се колебаят.

Пред някои пунктове, основно в столицата, има опашки от желаещи да се ваксинират, но в останалите населени места интересът е слаб.

"В началото на зелените коридори правехме по 300 – 400 ваксинации дневно, а понякога и повече. В момента средно около 130, до 150 човека", каза зам.-директорът на УМБАЛ "Света Анна" д-р Ивелина Георгиева.

Според председателя на БЛС, въвеждайки задължителна ваксинация няма да се постигне желаният ефект, а по-скоро ще се създаде предпоставка за напрежение сред обществото.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


237
Още по темата: ваксиникоронавирус
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
106
4
 
28
 
! Отговори
Имунна система преди 2 години
Аз си имам бели кръвни телца, мерси. Ще ям повече лимони, плодове и зеленчуци, малко спорт и квото и да ме пипне след това, ще ме пусне точно след едно преспиване.
105
2
 
29
 
! Отговори
(-_-) преди 2 години
По-гадна манипулация от тая драма с китайската настинка нема!Цялата работа е едни ненаситни гадове да си препълнят гушите.. Анатема!
104
1
 
23
 
! Отговори
Вълна преди 2 години
Съмнявам се ковида да оцелее още една зима. Освен ако не разработят някой по-опасен ковид мутант.
103
5
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ваксинационната кампания е пред провал. Делтата върлува от два месеца. Всички се оплакват от болки в гърлото и гадна хрема. Не познавам нито единедин умрял, нито знам за такъв от трето лице. Просто трябва да си стоиш една седмица вкъщи да се запасиш салфетки и капки за нос. Не знам кого са изкарали с идвалидна количка. Но във фейсбук има една американка, която едва оживяла след ваксина с асразенека.Жената ревеше и разказваше за кошмара Асразенека. Как я довела до слепота, мигрена и парализа
102
1
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Отровата разяжда първо гърнето, в което налята. До септември много агит гърнета ще се чудят на черпаците си. Психологическа "мечка" над цялото население по три пъти дневно по всички медии не се прави безнаказано.
101
2
 
25
 
! Отговори
Дрю преди 2 години
Единственната грижа от сега нататък на ваксърите, ще е каква нова ваксина да си сложат, и колко повече хора да завлекат със себе си.
100
0
 
0
 
! Отговори
Shtagi преди 2 години
При по малко от еди милион ваксинирани с две дози, колко от тях пътуват в чужбина?Колко остават в страната? Задължените са стотици, не милиони.
99
8
 
2
 
! Отговори
Диана преди 2 години
До Дядо Бил Вакси Може би имат в предвид, че ваксинираните не се разболяват, въпреки че са прихванали някъде вируса...
98
4
 
29
 
! Отговори
Пазете възрастните! преди 2 години
Като се ваксинирате, пак пренасяте вируса. Как точно пазите възрастните, че се обърках нещо?
97
1
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Добре че българите сме дървари и така оцеляваме от хиляда години.
96
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
ГЕРБ всъщност развалиха цялата работа с техните глупости - Капепета, Нощници и тем подобни.
95
5
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Аз изкарах делта варианта. Болки в гърлото и гадна упорита хрема. Лекувах се с парацетамол и капки за нос. Най-евтините. Взех си немски витамини. Остана ми суха кашлица. Пием две глътки домашна ракия вечер и кашлицата ми отминава. Обаче като изляза навън и започвам да кашлям. Накрая си мисля, че е от мръсния въздух. Ужасен задух на изгорели газове от старите трошки, та трябва да ходиш с противогаз.
94
5
 
31
 
! Отговори
Дядо Бил Вакси преди 2 години
По новините казаха, че ваксинираните пак пренасяли вируса. Е защо се ваксинираха тогава? Нали уж, за да пазят бабите си, а то... все същия буй!
93
21
 
3
 
! Отговори
Диана преди 2 години
До SHEFA Лекуват хората по болниците от симптомите на Ковид, а после има много последствия, които също имат нужда от лечение...Вероятно болестта протича по-тежко и точно това имат в предвид тук...По БиТиВи бяха показали мъж в 40-те, когато го изписваха от болница слрд 6месечен престой там с Ковид - изведоха го с инвалидна количка!
92
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ваксината няма шанс у нас откакто боко тиквеникъ се изходи по въпроса за евтиното кафе Астранека.
91
1
 
27
 
! Отговори
Ново 20 преди 2 години
Сега пък удрял по младите неваксинирани, а ваксинираните пренасяли ковид, въпреки ваксините. Аха. Ммм, добре.
90
1
 
29
 
! Отговори
Мартин преди 2 години
Никой не може да ме задължи да си правя експерименти с организма си, че и съгласие да му давам.. вкарайте го задължително да видите как ще ви изринем от там дето си правите кабинети...Брей на улицата ни изгониха и там искат да ни тровят....
89
0
 
6
 
! Отговори
Баце и Тато преди 2 години
Баце вози Тато да го ваксинира. Кара, кара, пък му станало скука, та рекъл: "Кажете г-н Живков, защо убихте дедо ми навремето?"
88
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Знаете ли Бойко от Банкя как се ваксинира?Скача с голо дупе върху тарталежи получава от всичките ваксини наведнъжфайзер-майзерзенеке-умрекажнонсън-монсънабе санкции на Русияи приятелство с ердогани ша са оправим
87
9
 
1
 
! Отговори
Диана преди 2 години
До Bond Цинизмът ти показва само безсилието ти! По-добре приеми пълната си несъстоятелност и млъквай там, задкулисие БСПарско...Бог вижда всичко и всеки грях се заплаща!...Не че ще ми е много мъчно за такива като теб - няма полза от такива хора на Земята! - хора без мозък, без сърце, без душа, без очи, без уши, т.е. истински тр.ол...