Нежеланието за ваксина в малките населени места остава

Специалистите предупреждават: Ситуацията ще бъде тежка от септември
237

В малките населени места остава проблемът с нежеланието на хората да се ваксинират. А специалистите предупреждават за вече настъпваща нова вълна от коронавирус, която ще засегне основно младите хора.

Васил живее и работи в Белгия. Казва, че около 90% от белгийците са ваксинирани, но той отказва категорично.

"Ако трябва и полиция да дойде да ме дърпа от там, ще си взема багажа и ще се прибера за България, но няма да се ваксинирам. Това е против човешките права. Живеем в такова време, че всеки има право на избор", каза той.

Д-р Джиниев е общопрактикуващ лекар, който има близо 6000 пациенти, а до момента едва 10 процента от тях са си поставили ваксини, предаде Bulgaria ON AIR.

"От февруари досега обхванатите от нас с ваксини са около 460 души, което е под 10% обхват. Най-вероятно има и хора, които са минали през зелени коридори, с тях в най-добрия случай обхватът е около 10%", заяви лекарят.

За разлика от миналата година, новата вълна ще засегне основно млади хора и деца, прогнозират здравните специалисти.

"Това, което идва е бедствие. Септември месец ще бъде много тежка ситуацията. Не трябва да се подценява. Имаме единични случаи в момента, които са много тежки, включително и една бременна жена", обясни още той.

Скептични остават и хората към ваксинирането на деца над 12 години.  Деница е ваксинирана, но не мисли да поставя ваксини на двете си деца.

"Още не се знае как ще реагират организмите, какви са последствията, иначе имат пълен имунизационен календар и двамата. Дори и да кажат, че няма да я допуснат на училище, или него на градина, няма да им поставя", подчерта тя.

Около 40% от българите са противници на ваксините. Поне 15% обаче се колебаят.

Пред някои пунктове, основно в столицата, има опашки от желаещи да се ваксинират, но в останалите населени места интересът е слаб.

"В началото на зелените коридори правехме по 300 – 400 ваксинации дневно, а понякога и повече. В момента средно около 130, до 150 човека", каза зам.-директорът на УМБАЛ "Света Анна" д-р Ивелина Георгиева.

Според председателя на БЛС, въвеждайки задължителна ваксинация няма да се постигне желаният ефект, а по-скоро ще се създаде предпоставка за напрежение сред обществото.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


237
Още по темата: ваксиникоронавирус
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
86
1
 
4
 
! Отговори
ВИЦ: преди 2 години
Бойко Шафьора на Тато го качва в джипката. "Карай към ВМА - ще се ваксинирам", рекъл старият комунист, а Боко кимнал с глава, па рекъл: "Слушам господин червен сатрап!"
85
1
 
9
 
! Отговори
SHEFA преди 2 години
У ТАЯ ДЪРЖАВА НИТО МОЖЕШ ДА ЖИВЕЕШ НОРМАЛНО-НИТО ДА ПУКНЕШ НОРМАЛНО.
84
2
 
20
 
! Отговори
Shtagi преди 2 години
Истината е, че никой не иска да се ваксинира. От 14% ваксинирани, вероятно около10% се боцкат не заради самата ваксина а заради налагащи пътувания в чужбина.
83
2
 
7
 
! Отговори
Вуте преди 2 години
Свобода на словото, хахахаха....мисирките от днесбг блокират на поразия неполиткоректни IP-та. Ами блокирайте и мобилните, бе! Те са само 5 ип-адреса. Жалък, по-жалък, МИСИР/ка от днес.бг
82
1
 
11
 
! Отговори
SHEFA преди 2 години
ТИЕ ВЕЧЕ НЕЗНАЯТ КВО ПИШАТ-ДЕЛТА ВАРИАНТА БИЛ ПО ТРУДЕН ЗА ЛЕКУВАНЕ-АБЕ П.РО..СТАЦИ ПРО.СТИ НЕМА ОЩЕ ХАПЧЕТА ЗА КОРОНА ВИРУС-КАК ГО ЛЕКУВАТЕ?
81
1
 
27
 
! Отговори
SS преди 2 години
А ваксинираните се усетиха,че са прибързали и прецакали и сега злобеят и искат и другите да са прецакани като тях ! Да не говорим ,че след две години ваксинираните ............... !
80
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Много те е страх дъртото, но няма вечни и ваксината не ти удължава живота, а напротив.
79
8
 
2
 
! Отговори
Диана преди 2 години
До Анонимен72 Как така ще ме маниш, ба?! Ха-***-ха! Хубава работа! Нема такава игра, значи...По-добре си понапрегни малко лешниковото мозъче и не се прави по-голям от Бога, значи...Много хора са съжалили до сега, да не си ти следващия, значи?!...Бегай да се ваксинираш още утре, значи! Не се прави на глу.пак...
78
2
 
22
 
! Отговори
SS преди 2 години
Питам ? Защо нежеланието за ваксинация да е в само в малките населени места ? И направете грешката да направите задължителна ваксинацията по примера на джендърският ЕС и да видите какво ще ви се случи в ГОЛЕМИТЕ НАСЕЛЕНИ МЕСТА !
77
1
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Диана, Бау, Златена= един и същ дьрт ***.
76
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
И как познах, че Диана е медицинско лице. Някоя готвачка няма да знае къде има пунктове за бодене с такива подробности. :)))))
75
1
 
15
 
! Отговори
Дупетати преди 2 години
Парламента да излезе със статистика КОЛКО точно депутати са се ваксинирали.
74
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Селянина знае 2 и 200, боко ги перка с 200.
73
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Дианче, нямаш ли редактор на телефона? Много си зле с правописа. И не само де. Или си ***, или поредната куха кифла. Бягай да се бодеш. Няма да ни липсваш.
72
1
 
7
 
! Отговори
Боко! Боко! Боко! преди 2 години
Аз ще се ваксинирам 1-2 години след Боко Тиквата. Това ще е чак 10-та - 12-та вълна.
71
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Дианче, провокаторе, фалшивата пандемия си остава фалшива независимо от фалшивите числа!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
70
1
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Няма нито един ваксиниран политик и известна личност с препаратите, които искат да ни боцнат. Урсулата що не се разболява? Баба Бети е на 100 г и е жива и здрава като бик. Испанското , йорданското, шведското кралско семейство всички са живи и здрави?Що така? Вирусът не обича кралски особи и мори само бедните и средната класа, а... 😁Като прилепа, който заразил нулевия пациент. Що пчела не зарази някоя арабска принцеса
69
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
В големите също....
68
16
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
проклето племе е българина и това е...
67
10
 
2
 
! Отговори
Диана преди 2 години
До Каква ваксина? Можеш сам да използваш "зелените коридори", да се поинтересуваш къде е най-близкия пункт за ваксинации /аз знам един точно пред входа на Пирогов в един фургон/ и да се ваксинираш. На практика, не връщат никой когато и да отидеш до 18ч. мисля, вкл. и в събота и неделя! Трябва да си носиш личната карта...