Проф. Витанов: Засега сме в оптимистичния сценарий за новата вълна на COVID-19

Септември ще е пикът у нас, смята математикът
Обновена: 1 авг 2021 09:44 | 1 авг 2021 09:35, Анисия Иванова
199
Проф. Витанов: Засега сме в оптимистичния сценарий за новата вълна на COVID-19
Снимка: Димитър Кьосемарлиев

Пикът на четвъртата вълна на коронавирус у нас ще е през септември. "Проблемите ще настъпят след средата на август. Септември месец ще е пикът на заразата от COVID-19. Особеностите на тази вълна са, че тя ще бъде по-различна от другите. Защото Делта вариантът на вируса е много заразна. Но се очаква продължителността й да не е голяма. Но пиковите стойности могат да са такива, че свят да ни се завие”, каза математикът от Българската академия на науките проф. Николай Витанов.

По думите му особеностите са такива, че много рязко ще се вдигне броят на заболелите, защото делта вариантът на вируса се разпространява по-лесно. Но това означава и че рязко ще падне.

Четвъртата вълна вече е започнала у нас. "Доцент Кунчев и хората му са жилави хора. Те се справят. Последният сценарий, който описах, беше за 3 хиляди новозаразени на ден в края на месеца. Това е песимистичният сценарий”, посочи математикът.

Той заяви, че повече в публичното пространство няма да дава средносрочни и дългосрочни прогнози и ще остави това на хейтърите. Но напомни, че наскоро е дал оптимистичен сценарий, според който в края на август болните ще са по 1500 на ден.

"Засега доминира оптимистичният сценарий, но не е малка и вероятността за другата прогноза. Тогава ни чакат нови висоти", каза проф. Витанов.

Той очаква скоро на картата у нас да се появят области в оранжево, като става дума за райони в източната част. Ако София, Пловдив, Варна и Бургас се оцветят в оранжево, значи проблемите са започнали, добави проф. Витанов.

Според него в момента у нас пълна защита има около 1/4 от населението, а непълна - около 50%. Последната обаче не била достатъчна срещу делта варианта.

На въпрос при този темп на ваксинация у нас кога ще достигнем имунитет от 70%, проф. Витанов заяви: "Догодина през февруари месец, ако обаче всички си задържат нивото на антителата, а знаем, че те намаляват с времето, така че може и никога да не достигнем тези 70%".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


199
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
31
4
 
21
 
! Отговори
Последни Новите преди 2 години
Медицинските Сестри в Севиля сами в знак на Протест спряха и Отказаха да Ваксинират повече, след като безброй млади хора получили удари след ваксинация!
30
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
И какво ме е.е мен тази статистика? Какво променя, освен да насажда страх. Ще си го преместя от другата страна на бариерата, сме.ковци жалки.
29
1
 
12
 
! Отговори
Инквизиция с ваксини преди 2 години
Новия Армагедон на Глобалистите.
28
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
На врачка повече бих повярвал, отколкото на този и разни "смели борци" от първите редици.
27
2
 
16
 
! Отговори
хмм преди 2 години
Вълната е само виртуална. В медиите и корумпираното правителство. Всяване на страх за да се отровите с иглата.
26
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Този да става даскал някъде, и без това математиците не додсигат. Че вярно, взе да писва нещо напоследък. Тия измишльотини и без неговите сметки са известни.
25
3
 
12
 
! Отговори
Спрете Ваксинацията преди 2 години
бе И д е о ти - От всякъде една и съща Статистика идва: 65% от КОВИД пациентите в Болниците в Испания - ДвойноВаксинирани! 75% от КОВИД Болните в Масачузетс - ДвойноВаксинирани и т.н. В цял Свят едно и също - Експерименталните Ваксини - Новият Убиец, а не Грипното Вирусче на КОВИД!!
24
4
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Хайде да го обясним на простичък език. Няма да да се ваксинираме. Правете каквито й да било сценарии, позитивни, негативни, оптимистични и песимистични, зелени, бенбени, каквито душа ви иска, ние няма да се ваксинираме. Загубихте доверието ни. И не можете вече да го спечелите с плашене, зъбене, затваряне, репресии, задължение за ваксинираме и прочие. Можете само да ни вбесите и да ни принудите да ви покажем, че като казваме няма да се ваксинираме, означава че няма да се ваксинираме.
23
4
 
17
 
! Отговори
хмм преди 2 години
Тоя платен лъжец го пускат навсякъде.
22
6
 
20
 
! Отговори
Totenkopf преди 2 години
Абсолютен шарлатанин и престъпник!
21
4
 
20
 
! Отговори
Ясновидец е, ясно преди 2 години
Много извратено му е мисленето и поведението на този Витанов. Съобщава за бум, апокалипсис едва ли не, обаче едно такова тържествено, с ехидна усмивка го казва, все едно страхотно удоволствие изпитва винаги, когато съобщава песимистични прогнози. И Кунчев какво толкова прави, че щял да се справи?????? С голи ръце срещу вируса!
20
5
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Махнете го този нечистоплътния брадясъл откачалник.
19
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Тоя няма ли комшии дето да го ваксинират всяка вечер по кожната процедура?
18
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
То само като му видиш мутрата на тоя трябва да ти стане ясно що за стока е
17
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Значи сега сме в отимистичния сценарий.....буахахахахахаха :)) Бати измислената пропаганда :)
16
3
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До 10 математик, децата го изкарват като хрема. Така че брой и тях. Според всяка нормална логика, народа вече го преболедува и поне 80% от населението има имунитет придобит по различен начин. За мен ваксинирането е безсмислено натравяне на организма. Сега хората трябва да събират слънце, да вдигнат имунитета. Да разтоварят организма от вируса и психодрамите около него, за да имаме сили.
15
4
 
14
 
! Отговори
разтревожена преди 2 години
Ами ако няма вЪлна?!
14
3
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До 9: Математик, ама говори точно като професорите и доцентите дето Днеса им публикуват интервютата. Имам чувство, че четат от един и същ сценарий.
13
3
 
22
 
! Отговори
Е, па... преди 2 години
Само не разбрах, доцент Кунчев и хората му, които били жилави, с какво точно ще се справят? Звучи, все едно Кунчев и компания са изправени лице в лице с вируса и някакъв ръкопашен бой настава. Много неадекватно изказване, поредното такова от този Витанов, който си умира от щастие, когато му дадат 3 минути ефирно време да плаши хората и да се кефи от това.
12
3
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Тоя да вземе да смята коефициенти на спортни събития... Някак си по-уместно, предвид каква е професията му.