Доц. Кунчев: Четвъртата вълна на COVID-19 е тук, макар и с бавен темп

Обмисля ли се локдаун в някаква форма само за неваксинирани?
305
Доц. Кунчев: Четвъртата вълна на COVID-19 е тук, макар и с бавен темп
Снимка: БГНЕС

По думите му е напълно възможно през септември да има по 3000 заразени на ден

Според доц. Ангел Кунчев вече се намираме в началото на четвъртата вълна на коронавирус и е възможно в началото на септември да достигнем по 3000 заразени на ден.

"От една седмица отбелязваме непрекъснат ръст на заразените. За щастие, не с прекалено бърз темп, но е факт, че миналата седмица имаше ден с над 300 заразени. Предполагам, че тази седмица ще минем над 500", прогнозира Кунчев в ефира на Нова тв.

По думите му е напълно възможно през септември да има по 3000 заразени на ден, цифра, която бе посочена и от математика проф. Витанов като песимистичен вариант.

"Колко точно ще бъдат заразените и колко бързо ще дойдат, зависи от много фактори като се започне от процента на имунизацията, където не можем да се похвалим кой знае с какви успехи и минем през спазването на мерките, където още по-малко можем да се похвалим с някакви успехи. За съжаление, можем да очакваме и по-тежки от възможните варианти", коментира доц. Кунчев.

Обмисля ли се локдаун в някаква форма само за неваксинирани?

"От медицинска гледна точка в това има логика. Имунизираните са много по-защитени от останалите. От чисто социална гледна точка обаче избягвам да правя коментари, защото обществото е много изморено и никак не е склонно да приема нови ограничителни мерки. Предполагам, че всяко едно управление, каквото и да е то, ще се съобрази с този факт. Бих препоръчал нови и тежки ограничения само като крайна мярка, защото натрупаната умора и желание за нормален живот са много силни. Ако обаче кривата е твърде стръмна, ако имаме 3000-4000 заразени на ден, това не е невъзможно да се случи. Всичко зависи от обстановката", посочи още Кунчев.

По думите му ваксината с две дози пази в огромна степен този, който си я е направил.

"Всички данни за смъртност и тежко протичане показват, че тя работи и то много добре. 95-96% от хората в интензивни отделения са неваксинирани", каза още той. И добави, че въпреки факта, че ваксината в пъти намалява възможността да се заразим и да носим вируса, възможността за заразяване не може да се изключи.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


305
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
229
0
 
15
 
! Отговори
Хахо преди 2 години
Тоя няма ли да изчезне най на края от медиите!Голяма лъжлива досада
228
3
 
15
 
! Отговори
x преди 2 години
На Нюрнберг 2.0 ще се разправяме с теб, Кунчи.
227
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Що ли влязох пак тук...Познатите дъъълги обяснения и манипулации от крадливите г.оведа. Няма да ви се размине бе ей!
226
20
 
2
 
! Отговори
BILBO преди 2 години
Радостното е, че нас нормалните ще ни подмине и ще ни олекне, на тези, които останем, а ние ще останем и ще ходим на море без опасност от антиваксъри..
225
1
 
17
 
! Отговори
Георги преди 2 години
Вчера се прибрах от Гърция. Маски носят само сервитьорите и тук там продавачите в магазините. Иначе нито гърците, нито туристите носят маски по заведения и магазини. Това че без ваксина няма да ви пуснат в ресторант - няма такова нещо. Общо взето по курортните места е по-разхлабено и от България. Гърците са наплашени повече, но се пазят по-малко. Бунтарският дух в тях е по-силен
224
2
 
17
 
! Отговори
До В Малта успяха да преди 2 години
В Малта успяха да ваксинират 76% от населението с две дози... =============================== Не за 76%, а над 98% и са в червената зона - 95 новозаболели средно седем дни назад, а тия са 400 хил. души, колкото Пловдив.
223
15
 
4
 
! Отговори
До 219 преди 2 години
Не си сгрешил изобщо.АЗ е векторна ваксина.Ще ти даде поне малко спокойствие и защита.И аз съм ваксинирана с Пфайзер.Лошото е ,че след няколко месеца няма да сме толкова защитени,но все пак до 1 година някаква защита.Това за чипирането и ДНК промени си е пълна глупост.Не се притеснявай изобщо.Тялото е устроено така,че изхвърля всичко чуждо и ненужно.Внимавай с диетата,без пушене и алкохол,лек спорт всеки ден и ще бъдеш и останеш в отлично здраве.
222
13
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
На картата на ваксинираните страни България е съпоставима само с Африка и то с половината от нея другите са по ваксинирани ,а в ЕВРОПА само Босна и Херцеговина са малко по-зле . Е нема такъв НАРОД
221
11
 
1
 
! Отговори
BILBO преди 2 години
При доказани 80% ***, новата вълна ще свърши щудесна работа по намаляване на тъпоумните в страната. Жалко е, че и нормалните няма да подмине, но поне ще ни олекне, на тези, които останем.
220
2
 
17
 
! Отговори
Ристиенин преди 2 години
Този тип кога поема към затвора ?
219
3
 
14
 
! Отговори
Неваксиниран преди 2 години
До ваксиниран (219) - Сгрешил си в това, че си се инжектирал с експериментална субстанция, чиято безопасност не е гарантирана. На практика редица тестове за безопасност са били меко казано претупани. Отделно, че в състава на тези "ваксини" има неща като: аденовирус от шимпанзе, произведен в ГМО човешки ембрионални бъбречни клетки; полиетилен гликол (PEG), който е доказано токсичен; и т.н. А дори не е ясно колко трае предполагаемия имунитет - според собствените листовки на експерименталките...
218
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Добре, бе. Преди живеех на Ангел Кънчев 37, музея на Вапцарови цял живот се питах що са го гръмнали този. Аз му харесвам поезията, но са гръмнали съседа от последния етаж неизвестно защо. И вече постепенно почвам да си го обяснявам. Сигурно е пропагандирал ваксинации.
217
12
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
В Малта успяха да ваксинират 76% от населението с две дози и броя на новите случаи пада рязко. За съжаление закъсняха с ваксинирането.
216
1
 
6
 
! Отговори
asd преди 2 години
Новите варвари нали не спряха люто да се заканват на щаба цяла година преди изборите. Сега защо сложиха маските? Защо не отменят пандемията? Дали не са лъгали и подвеждали народа? Дали е с цената на здравето на хората? Мислете кой ви подвежда, явно не ви мисли добро.
215
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Минимума след предишната вълна беше през седемте дни 7-13 юли 2021 с 54 нови случая средно на ден и от тогава всеки ден има увеличение до сегашните 212 нови случая средно на ден за последните 7 дни, което е 4 пъти повече от минимума преди 20 дни.
214
2
 
9
 
! Отговори
AZ преди 2 години
Нали не си помисля да затваря неваксинирани, но здрави хора? Жегата го е напекла повече, ако си мисли, че може да стане това!
213
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Във Великобритания стигнаха до над 50000 нови случая за един ден, а те имат 10 пъти повече население от България. Значи и ние може да стигнем до над 5000 случая на ден.
212
2
 
16
 
! Отговори
Щирлиц преди 2 години
Четвъртата вълна е тук,това го разбрахме,а четвъртата вноска по сметката преведена ли е?
211
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
И да е тук, абсолютно никой не я е забелязал, така че защо не млъкне този? Ако не се появяват такива като него, изобщо на никой няма да му мигне окото.
210
3
 
8
 
! Отговори
До ваксиниран преди 2 години
До ваксиниранТова, че си се ваксинирал/а е твое решение. Никой не те е задължавал и това е правилно! Подписал/а си информирано съгласие, което както изглежда не знаеш защо си подписал/а! А дали си направил/а грешка времето ще покаже...май се съмняваш в собственото си решение! Това не е добре!