Вирусолог: След ваксина защитата от тежко боледуване е висока

Третата доза не е нещо неестествено, посочи проф. Александрова
116

Докато Делта вариантът набира скорост у нас, южноамериканският вариант на Ковид-19 също предизвиква тревога, след като се установи, че е силно заразен. Колко силна ще бъде четвъртата вълна?

"Това е вариант, който е идентифициран преди една година и в края на миналата година е представлявал един нищожен процент в Перу, но в момента е доминиращият - с повече от 80%. Това, което знаем за него е, че се разпространява доста по-успешно от оригиналния вирус, който беше идентифициран в Ухан. Той надминава дори бразилския вариант", заяви вирусологът проф. Радостина Александрова в студиото на "Денят ON AIR".

"За да бъде устойчив на ваксини, това би означавало да преодолява изцяло имунния отговор, който е създаден към предишните варианти на ваксините, с които разполагаме. Това би означавало да е налице вариант, който да е с последици. Тогава няма да говорим за вариант, а за нов щам", посочи още вирусологът.

Още по темата
Относно Делта варианта, проф. Александрова подчерта, че той доминира на много места, не само в България.

"Той успя да се разпространи в повече от 120 страни. Когато са поставени двете дози на ваксините и са минали поне две седмици след втората, степента на защита от тежко боледуване е висока", категорична е събеседничката.

Вирусологът даде и пример от САЩ, където една голяма част от инфектираните хора се оказаха напълно ваксинирани.

"Трябва да кажем, че защитата от инфекция по принцип е по-ниска, не е 100%. Това пък е ролята на ваксините. Това, което става във Великобритания, където усилено се разпространява този вариант, в крайна сметка не е последвано от драстично увеличаване на случаите в болниците", обясни тя.

По думите на проф. Александрова сценарият в една страна, където голяма част от населението от рисковите групи е ваксинирано, е различен от този в другите страни.

"В Масачузетс установиха, че вирусното ниво в горните дихателни пътища при ваксинирани и неваксинирани е приблизително еднакво. Това стана причина там да върнат някои от мерките. В същото време това е тема, която се проучва", обясни вирусологът пред Bulgaria ON AIR.

Относно това дали Делта вариантът се кара по-тежко, гостът уточни, че има редица проучвания, които показват, че рискът един заразен да се нуждае от болнично лечение е два пъти по-голям.

"Вариантът Делта се свърза с почти два пъти по-голям риск от пневмония, също така с по-голям риск пациентът да има нужда от кислород, да стигне до интензивно отделение", категорична е проф. Александрова.

Вирусологът коментира и третата доза на ваксините. По думите ѝ това не е нещо неестествено, тъй като целта на ваксината е да опресни паметта на нашата имунна система, когато тя отново се срещне с вируса.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


116
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
12
7
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Жалко, че не са измислили ваксина против човешката глупост. Щях да препоръчам на тая лелка да си бие от нея
11
4
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Направо да си бит по 100 дози една след друга Ами то нали трябва да се продава тази стока. Няма да има трета а ще още 100 дози.
10
4
 
23
 
! Отговори
Бате Сечко преди 2 години
Нема спиране с пропагандата за сплашване и боцкане... Каква ли е тарифата на медиите? Би било интересно да узнаем. Преди 6 часа излезе интересно видео от проф. Багди-супер обяснено за действието на,, ваксините" и проблемите от това( на немски е). Голяма игра, кой ще изтегли късата клечка!!!
9
3
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Брех, за малко да си изтърве хонорара за деня. Включи се в последния момент.
8
5
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Шопара да си гледа помията и да не ни занимава с глупости.
7
3
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Тия вече са уsраа с тоя вирус и ваксините.
6
3
 
16
 
! Отговори
до 5 преди 2 години
Просто искат масите да си мислят, че няма лечения на дадени болести, защото от тези болести правят милиарди. Сам провери колко хора са се самоубили след публикуване на открития за лечение на рак и прочие.
5
3
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Покрай пандемията такава гуша е напрлавила, че не й се вижда шията.
4
4
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Много ми е интересно как толкова бързо направиха ваксина за Ковид 19, а за ХИВ вируса който е от 1986 год. все още няма ваксина, а само някакви лекарства.
3
4
 
22
 
! Отговори
ПРОДАЖНИЦА преди 2 години
...След преболедуване, вашият противен естествен имунитет е безполезен.Единствено великите превъзходни неработещи експериментални вацини могат да ви спасят. Давам примери, доказващи че ваксата не работи, но ще твърдя противоположното. Тоя кредит няма да се изплати сам.
2
3
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Тая Цоцолана с колко дози е? Кая гледам не пръщи от здраве с толкова наднормено тегло.
1
3
 
22
 
! Отговори
Боцко преди 2 години
Двеста новини за боцкане. Този сайт не покрива толкова много значими новини в световен мащаб, че не е истина. Бързо се разбира разликата между новинарска платформа и пропагандна платформа.