Грешки, ваксинация, кампания - какво доведе до четвъртата вълна на COVID у нас?

"Делта" вариантът настъпва бързо
3 авг 2021 21:30, Нели Христова
123
Грешки, ваксинация, кампания - какво доведе до четвъртата вълна на COVID у нас?
Снимка: БГНЕС

Българските лекари регистрират идването на четвъртата вълна на коронавируса в страната. От края на юли до началото на август в страната се отбелязва плавно, но постоянно нарастване на заболеваемостта, която при определени условия рискува да стане експлозивна и да доведе до смъртта на стотици хора, пише кореспондентът на TACC Игор Ленкин в статия, посветена на ситуцията с COVID-19 в България, цитирана от Агенция "Фокус".

„В момента сме в ранните етапи на четвъртата вълна на COVID-19. Цяла седмица наблюдаваме непрекъснато увеличаване на броя на случаите, за щастие не много бързо, но миналата седмица над 300 души бяха заразени на ден, смятам, че тази седмица е възможно увеличение с до 500 души, а до септември - с до 3 хиляди души на ден“, прогнозира главният лекар Ангел Кунчев в разговор с журналисти. Той също така обърна внимание на факта, че на обществени места, предимно в курортите на страната, санитарните правила са масово нарушавани, въпреки факта, че броят на гражданите, защитени от COVID-19, т.е. които са ваксинирани или възстановени след инфекция, е само около 16% от населението, съответно, говоренето за стаден имунитет е излишно.

„Пълната ваксинация защитава до голяма степен от коронавирус. Данните за смъртността и тежестта на заболяването показват, че ваксините работят добре и предимно неваксинираните граждани влизат в интензивни отделения“, казва Кунчев.

Ваксинация с грешки

Зависимостта на смъртността и ваксинацията в България беше активно обсъждана, след като министърът на здравеопазването на служебното правителство Стойчо Кацаров, отговаряйки на въпроси на депутатите от парламента, заяви, че грешките, допуснати при организирането на пролетната кампания за ваксинация на населението на страната срещу COVID-19, са довели до до смъртта на около 10 хиляди души.

„При организирането на ваксинациите България не даде приоритет на граждани над 60 години и хора със сериозни заболявания. Това доведе до смъртта на около 10 хиляди пациенти по време на втората вълна на пандемията, тези животи можеха да бъдат спасени, тъй като около 80% от мъртвите са възрастни граждани, а не са получили ваксини“, обясни министърът.

Кацаров също отбеляза съществена грешка при поръчването на ваксини срещу COVID-19. България предпочете да поръча препарати на британско-шведската компания AstraZeneca за сметка на трите други ваксини, одобрени за употреба в ЕС (Pfizer, Moderna и Janssen), и поради забавянето на доставките до края на февруари в страната бяха имунизира само около 200 хиляди души.

„България е жертва на възрастното поколение“, отбеляза министърът. „През първите пет месеца от ваксинацията младите активни граждани бяха имунизирани, а най -уязвимите категории бяха оставени сами с опасното заболяване“.

Българското министерство на здравеопазването информира, че от началото на кампанията по ваксинацията до средата на май около 175 хиляди души над 60 и повече години са били имунизирани. През същия период 8 215 пациенти са починали от COVID-19, включително 6 927 възрастни.

Неефективна кампания

Известният български лекар и политик Александър Симидчиев в разговор с кореспондента на ТАСС отбеляза не само грешки при организирането на процеса на ваксиниране на населението, но и ниската ефективност на обяснителната кампания. „10 хиляди души са броят на смъртните случаи на неваксинирани възрастни граждани. Във всеки случай забавянето на ваксинацията води до жертви и тази тенденция, уви, продължава. В близко бъдеще се очаква нова вълна от коронавирус, този път това ще бъде „Делта“ вариант, по-заразен и смъртоносен, особено за тези, които не са били ваксинирани. Проблемът с ваксинацията не е решен, в България са ваксинирани само около 20% от гражданите. Следователно броят на смъртните случаи поради слабото използване на ваксините ще нарастват и значително ще надвишават цифрата, посочена от Кацаров“, твърди експертът.

Симидчиев обърна внимание на друга характеристика на смъртността, свързана с коронавирусната инфекция: „Има смъртни случаи, свързани с COVID-19 и пациенти, починали поради коронавируса. Последната категория са хора с хронични заболявания, които не са получили своевременна медицинска помощ, страхувайки се да отидат при лекарите си. В резултат на това те развиха усложнения и умряха не от коронавирус, но заради него. Следователно, въпреки че можем да говорим за някои спекулации в цифри от страна на министъра, може също така да се твърди, че около 60% от смъртните случаи от COVID-19 са били предотвратими“.

„През последните шест месеца непрекъснато казвах, че трябва да се проведе целенасочена кампания за осведоменост по въпросите на ваксинацията срещу коронавирус, особено необходима за граждани над 60 години, които са изложени на риск, за граждани с хронични заболявания като диабет и хипертония, както и за тези, чийто достъп до медицинска помощ е труден, включително за тези, които не разбират българския език, за бедни категории граждани, които не използват съвременни технологии, не се интересуват от новини и съответно не получават необходимата информация. В тези групи традиционните видове телевизионна реклама, които се използват главно в кампанията, не работят. На практика няма пълноценна ваксинационна кампания в България, а мерките, които се предприемат, трудно може да се нарекат ефективни. Обществото не приема добре кампанията, не вярва във ваксинацията, а България е на едно от последните места в Европейския съюз по този показател. Възможно е да не успеем да постигнем такъв желан масов имунитет, особено след като 80% от населението трябва да бъде ваксинирано за пълен ефект. Вирусът мутира бързо и тези, които са били ваксинирани днес, може да се разболеят след няколко месеца, въпреки че - почти гарантирано - не толкова зле, колкото боледуват неваксинираните хора , смята Симидчиев.

„Делта“ идва

В България „Делта“ щамът на коронавируса, който е най-патогенният сред вариантите, сега е доминиращ - над 90% от са заразени тъкмо с него, каза Ива Христова, директор на Института за борба с инфекциозни и паразитни болести.

„Делта“ щамът е проблем преди всичко за тези, които не са били болни и не са били ваксинирани, както и за тези, които са се възстановили в началото на пандемията, тъй като имунитетът след болестта отслабва с времето. Вярвам, че до края от август броят на случаите на COVID-19 ще се увеличава до хиляди хора всеки ден. Ваксините защитават срещу „Делта“, макар и в по-малка степен, отколкото срещу традиционните щамове“, казва Христова и добавя, че заболеваемостта започва да се разпространява активно сред младите хора.

През изминалия ден в България са регистрирани 393 нови случая на заболяването, седем души са починали. Повече от 850 пациенти се лекуват в болници, включително 82 в интензивни отделения. В момента са ваксинирани около 2,04 милиона души, малко повече от 1 милион от тях са получили втората доза от ваксината. 16% ваксинирани срещу коронавирус е най-лошият процент в ЕС.

От началото на пандемията в България над 425 хил. души бяха заразени с коронавирус, над 18,2 хил. от тях починаха. Извънредната епидемиологична обстановка в страната е удължена до края на текущия месец август.


123
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
114
0
 
5
 
! Отговори
Геноцид преди 1 месец
До Някой до ГеноцидНямам нищо против който желае да участва във каквито си иска експерименти, но си го избийте от главата че можете да нарушите конституцията на България и да задължите някой да участва в медицински експеримент против волята му!
113
1
 
3
 
! Отговори
най-лесно преди 1 месец
е да познаеш нещо което сам предизвикваш ;)
112
2
 
4
 
! Отговори
Antidott преди 1 месец
Докато медиите дъвчат тази тема и я поддържат актуална, ще има и още "вълни". Няма такъв цирк, манипулация и тормоз над света!!! ***!
111
3
 
2
 
! Отговори
Някой до Геноцид преди 1 месец
И като е медицински експеримент какво може да се направи? Да си седим всички вкъщи да чакаме какво? АМи тези хора, които трябва да ходят на работа(тоест) да излизат? Те да се разболяват? Ами лекарите? Мн е хубаво да се говори само от едната страна, но когато настана паниката миналата година всички изкупиха тоалетната хартия...Не може да спре живота...няма друг вариант...всъщност има..естествения подбор :(
110
1
 
6
 
! Отговори
Геноцид преди 1 месец
Основният проблем на ваксинацията е липсата на сертифицирани ваксини. Това което се предлага на хората е участие в медицински експеримент с биопродукт изцяло на тяхна отговорност.
109
1
 
1
 
! Отговори
1111 преди 1 месец
главният лекар Ангел Кунчев - на коя болница е главен лекар ,че нещо ми бяга тая информация :) ---- които са ваксинирани или възстановени след инфекция, е само около 16% от населението --- и малко по-надолу -в България са ваксинирани само около 20% от гражданите .С толкова различни цифри и толкова противоречива информация ,как искате да повярват хората в мерки и ваксини ?
108
1
 
7
 
! Отговори
хмм преди 1 месец
май май медиите я донесоха 4тата вълна.
107
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Всъщност, четящите антиваксърските коментари трябва да се замислят, че няма как да знаят, дали пишещите като антиваксъри не са вече с две дози от ваксината. Щото си има хора, които заблуждават стадото от чиста злоба.
106
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Глупостта на българина я доведе.
105
0
 
16
 
! Отговори
Demonaz преди 1 месец
Ми ,каквото и в другите държави- нареждане от вън. Уау каква пандемия с трима уж починали от кромид малей.
104
23
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Тиквочи като Мангъров и Кацаров и безбройните им последователи, ето това доведе четвъртата вълна!
103
6
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Ако го изкараш по естествен път, имунитета, който се получава е, ако доживот, то за дълго. Естествения отговор е силен и здравословен, докато този от ваксинациите е нетраен. Има го във всеки учебник. Така, че ваксинираните да се приготвят за голямото, дълго, безкрайно и напоително дупчене. А с всяка следваща поставена ваксина, вероятността да го карат по-леко намалява прогресивно.
102
2
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
В България всеки който желае е можел и се е ваксинирал-не цитирайте глупостите на Стойчо Кацаров!
101
7
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Ваксините унищожават собствения имунитет и ето вече се нуждаете от 3-то бодене, за да оцелеете. Само за някакви 5 месеца. Скаро ваксинираните няма да могат да функционират без ваксини. И между другото още не са създадени ваксини без странични ефекти. Как така ви ваксинират всички наред без да са ви изследвали имунния статус? Това е недопустимо.
100
6
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До ваксина-максина"Имам над 300 приятели в фейса(никой не е ваксиниран) и само 2ма умрели"Нали само един на 1000 умираше, както от грипа? Защо от твоите познати смъртността е 1 на 150?
99
0
 
5
 
! Отговори
биФше зКпЧ преди 1 месец
антиКретените са поТъпи и от мен.
98
4
 
18
 
! Отговори
Ямболски цървул преди 1 месец
Пропагандата продължава!
97
2
 
6
 
! Отговори
защо всички антивак преди 1 месец
съри са тръмпанзетаИпутлеристи......пачему?
96
2
 
12
 
! Отговори
ПроЗтак САЩ преди 1 месец
" Живея в САЩ. Болниците са празни......"САЩ си виждал по радиото каскет смачкан.
95
8
 
8
 
! Отговори
Орландовци очаква преди 1 месец
с нетърпение антиИдиоти......може и на групи......руш0филеТоже.