Водят ли ваксините срещу COVID-19 до безплодие: Какво показват фактите?

Разболяване може да доведе до опасност за мъжката плодовитост
Обновена: 12 авг 2021 19:04 | 12 авг 2021 16:56, Петя Славова
243
Водят ли ваксините срещу COVID-19 до безплодие: Какво показват фактите?
Снимка: БГНЕС

Упорит слух гласи, че ваксините срещу коронавируса може да доведат до безплодие - както при жените, така и при мъжете. Оправдани ли са тези притеснения? Фактите събира "Дойче Веле".

Новородени

"Ваксините срещу коронавируса водят до безплодие" - подобни твърдения вече от месеци се въртят из социалните мрежи. Най-напред се говореше, че за детеродните си способности трябва да се тревожат най-вече жените. Предлагаше се дори някаква биологична аргументация, според която ваксината щяла да изгради не само антитела срещу коронавируса, но и срещу един протеин, който участва в образуването на плацентата в матката и играе решаваща роля при бременност. Причината била, че този протеин и спайк-протеинът много си приличали, твърдят привържениците на теорията за безплодието. Изследователите обаче са категорични, че това не е вярно. Спайк-протеинът на коронавируса се състои от 1273 аминокиселини, а другият протеин - от 538. И само един сегмент от пет аминокиселини е сходен, но не и идентичен. Тоест, прилика изобщо няма.

Кой плаща, за да се говорят лъжи за ваксината на BioNTech?

Още по темата

"Съвършено неоснователни твърдения"

Ако е вярно предположението, че имунният отговор, който се поражда в резултат от ваксинацията, би могъл да доведе до безплодие, то тогава "безплодие ще възниква с още по-голяма сигурност след разболяване от COVID-19", пише Удо Маркерт, президент на Европейската асоциация за репродуктивна имунология и ръководител на Лабораторията по плацентите към Университетската клиника в Йена. Негов съавтор в това становище е Екехард Шлойснер, директор на Родилната клиника към университета в Йена и вицепрезидент на Германското дружество за пренатална медицина. "От гледна точка на репродуктивната медицина и изследванията на плацентата тези вече широко разпространени твърдения са съвършено неоснователни", пишат двамата световно признати специалисти и горещо препоръчват на жените да се ваксинират.

Ала недоказуемите твърдения и фалшивите новини хвърлят в тревога на само жените: в социалните мрежи се разпространява и твърдението, че ваксината прави и мъжете безплодни. Каква е истината?

В рамките на едно изследване в САЩ учените анализирали спермата на 45 мъже преди и след ваксинирането и не открили никакво отрицателно влияние върху размножителната способност на мъжете. "При никого от изследваните мъже не установихме каквото и да било въздействие на ваксината върху сперматозоидите", казва Даниел Насау, уролог и съавтор на изследването. Той е сигурен, че дори с много повече участници в такова изследване резултатите пак ще бъдат същите.

COVID-19 може да причини безплодие и проблеми с ерекцията

Ранджит Рамасами, също съавтор на изследването и професор по урология в Университета в Маями, предупреждава на свой ред, че заразяването с коронавируса определено може да създаде опасност за мъжката плодовитост. Докато ваксините срещу COVID-19 не причиняват нито проблеми с ерекцията, нито безплодност, коронавирусът и предизвикваната от него болест създават много сериозен риск от такива проблеми, твърди професорът.

В свое изследване урологът и неговият екип успели да открият коронавируса в тестикулната тъкан на мъже, починали от COVID-19. Рамасами твърди, че вирусът може не само да повлияе на производството на сперматозоиди и плодовитостта, но и да доведе до смущения в ерекцията.

"Рискът от безплодие и нарушена ерекция расте пропорционално на тежестта на инфекцията", допълва Насау. "Затова горещо препоръчвам на всички мъже да се ваксинират", казва още той.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


243
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
142
5
 
32
 
! Отговори
Ясен преди 2 години
Производителите на ваксини никъде не са декларирали в описанието подобно твърдение, нито са склонни да поемат правна отговорност за такива странични ефекти или за каквито и да е други.Така че, подобни статийки на пропагандата от DW нямат никаква стойност. Това са експериментални ваксини.
141
12
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Не съм ваксиниран, но ако се наложи да пътувам или нещо друго, което изисква ваксина, ще си я шибна. Вече не ми пука. Отвсякъде ни заливат с противоречиви информации и се уморих да мисля по въпроса за и против. Дали ще хвана вируса или не ми е все тая. Дали ще ме повреди той или ваксината ми е все тая. Дали ще умра ми е все тая. Ха сега да видим кой с какво ще ме прихяса след като вече съм в зоната на съвършеното безразличие. То човек не може да ги търпи тия драми вечно.
140
4
 
3
 
! Отговори
Сата НАТО преди 2 години
Ако ваксината е поръчвана от Меркел, нкщо чудно...
139
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
до Статисти ... Ае стига бе, аз на обед ядох таратор! Отивам да по връщам!
138
2
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Не, напротив. Даже мъжете почват да раждат.
137
2
 
18
 
! Отговори
Статистик преди 2 години
Всички които са се ваксинирали ще умрат. Също и тези които не са се ваксинирали. А и тези които са пили вода или са яли краставици. Човек и добре да живее, накрая умира.
136
6
 
2
 
! Отговори
Ваксинирана 2/2 преди 2 години
Моят цикъл си е наред.
135
6
 
50
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Щом Дойче зеле пише, че не води до безплодие, значи вече е доказано, че води. Спомнете си, как ни убеждаваха, че Астра Зенека не води до тромбоза, а Pfizer не води до миокардит. Всичко това в последствие се оказа точно обратното. Най-вероятно така ще се окаже и с безплодието.
134
2
 
25
 
! Отговори
антиваксър преди 2 години
Много интересно Рамасами как прави тези изводи, като е изследвал трупове? Да не говорим, че починалите от ковид в голямата си част са възрастни и болни хора.
133
2
 
26
 
! Отговори
Некъф преди 2 години
имах си аз крадеца да си признае, че краде!!
132
2
 
52
 
! Отговори
Док преди 2 години
Фактите в момента нищо не ви показват. Как ще доказвате или не безплодие, при условие, че една жена носи плода си 9 месеца, а сега тепърва са ваксинирани. Трябва да минат 5-6 години за да се изведат годни данни за анализ. За Дойчезеле това обаче няма никакво значение. Тях факти не ги интересуват. Важно е да се придържат към политкоректната реторика.
131
15
 
6
 
! Отговори
Striker преди 2 години
Бахаха! На *** и без т'ва не ну става от кренвирши и парцуца, та с Ковид-19 хептен! Виж, ваксините ибаче, мамата си е.ало!
130
4
 
41
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Какво показват фактите-за спермата нямам информация,но при повече от жените инжектирани с въпросните препарати има промяна в менструалния цикъл.Инвенторът на РНК технологията др.Роберт Малоу казва,че са открили натруване на спайк протеина(-който е цитотоксичен) в яйчниците и костния мозък, той алармира ,че е опасно да се провежда масова ваксинация
129
6
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
То ние Българите сме с най- нисък естествен прираст, така или инъче, с или без ваксини! Страх го е ***, да не вземе да ражда, още по- малко.Причина ще измислим
128
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
166 А ти в Дания ли живееш. Като сме *** що не ходиш в Алабама.
127
45
 
16
 
! Отговори
Много тъпи хора преди 2 години
Живеят в България! За съжаление! 15 процента ваксинирани! Полудели от конспирации! Ние знаем най-добре нищо, че по всички показатели по каквото се сетиш сме на последно място в ЕС . Та и с ваксините е така! Много *** народ! Навсякъде има *** ама толкова, колкото в България мисля, че на едно място няма!
126
7
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Жалко за вас- значи да се ваксинирам с експерименталните ваксини на тези, които пуснаха вируса, шегаджия :)
125
1
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
айде, подплашихме ромите.вече никакво ваксиниране, че после нема чайвета.
124
6
 
38
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Баща ми имаше една приказка, най-ме е страх като някой ми каже Няма страшно, мой човек. Че и с ваксините, всички казват, че всичко е точно, но дори и производителят не се наема да го твърди в листовката си, която, странно, не е променяна, поне на сайта на ЕМА, от дек. 2021, предполага се, че са събрали достатъчно данни за действието й. Всички изследвания са от външни учени, а не Biontech или Файзър.
123
31
 
13
 
! Отговори
Жалко за вас! преди 2 години
Всеобщото оглупяване, всеобщото поддаване на конспирации и манипулации, единствено ще направят успешни плановете на тези, които дърпат конците.Вирусът е пуснат, а хората вместо да се ваксинират, се подвеждат умишлено да не се предпазват, и да са утрешните жертви.В Италия умират много млади хора, ги пишат като възрастни на 70-80г Това е политика! Защо ваксинираните се заразявали-ами защото не са ваксинирани! Не се подвеждайте!