МЗ готви нови мерки от понеделник за борба с коронавируса

Какви ще бъдат те вероятно ще стане ясно до края на деня
18 авг 2021 17:45, Красимир Ангелов
268
МЗ готви нови мерки от понеделник за борба с коронавируса
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Министерството на здравеопазването планира въвеждане на нови ограничителни мерки от идната седмица. Преди 2-3 седмици удвояването на заболелите ставаше на две седмици, сега става за една седмица. Увеличава се и броят на хората, които се хоспитализират. В рамките на седмица от 1300 са нараснали до 1800. Това обяви на брифинг зам.-здравният министър Димитър Петров, предаде репортер на БГНЕС.

Още по темата

Петров добави, че и хората, които се нуждаят от интензивни грижи от 100 вече са 160.

"Отчитаме също, че в средата на юли алфа вариантът на вируса беше изместен от делта, който е два пъти по заразен и вирулентността му е по-висока", обясни той и посочи, че заболелите са в по-ниска възрастова група – 20-39 г., като има и такива под 18 години.

Двете оръжия за противодействие на пандемията са нивото на имунизация и противоепидемичните мерки.

"На първото не може да разчитаме, тъй като нивото ни не е високо, имунизираните са около 20%, с преболедувалите в най-добрия случай да достигнат до 40%, което е твърде ниско ниво. Единственото ефективно нещо, което остава са противоепидемичните мерки и контролът“, каза зам.-министърът и поясни, че по този повод от няколко дни провеждат срещи, а в момента тече такава със специалисти във всички области – имунолози, епидемиолози и др.

В отговор на въпрос на БГНЕС какви мерки ще бъдат въведени, Петров обясни, че ще се опрат на тези разписани в Плана на министерството и отнасящи се до страните, попадащи в "оранжева зона".

Мерките ще бъдат въведени в цялата страна, защото почти навсякъде нивото на заболеваемост е еднакво, но областите, в които се наблюдава най-ниска, ще могат да ги въведат малко по-късно. От думите му стана ясно, че Бургас е близо до „червената зона“.

"Въвеждаме (противоепидемични мерки, разширяваме легловата база и настаняваме нуждаещите се. Водят се преговори и за това част от лечението на леките случаи да не в болнични условия, а да се поемат от общопрактикуващите лекари или други специалисти в Медицинските центрове, така че натискът върху лечебните заведения да бъде отслабен", обясни д-р Петров.

Попитан как ще реагират, ако новите мерки предизвикат протести, зам.-министърът каза, че всичко може да се очаква, но те се водят от здравето на хората и справяне с пандемията.

Той не посочи точно какви мерки ще бъдат въведени от идната седмица и поясни, че те ще бъдат въведени с предложение на главния санитарен държавен инспектор доц. Ангел Кунчев и ще станат ясни до края на деня.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


268
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
218
4
 
6
 
! Отговори
Трябва бунт! преди 2 години
Иначе оправия няма с тея! За 160 болни ще затварят отново!
217
1
 
8
 
! Отговори
Зозо преди 2 години
Затворят ли кръчмите да си приготвят оставките барабар с Рундю талибанина. 200000 безработни ще ги пометат от улицата.
216
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Хитрия бай *** няма да се ваксинира
215
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До До 216 Е, не всички болести са свързани с лошото хранене. Но около 90%. Хепатит примерно се хваща от лоша хигиена и твърде близки контакти с много хора. Няма общо с храната.
214
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Министърът трябва да направи изненадващ одит на няколко болници и да провери колко са настанени за лечение и дали наистина са за болнично лечение. При една проверка миналата година се оказа, че много хора лежат над месец, без да има нужда, - били за долекуване. А може да си пият хапчета в домашни условия.
213
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До До 216/231 "Щом е смехотворен, обясни ми защо, бабите и дядовците ни умираха от старост. Не умираха млади от любимия ти ковид, диабед, инфаркт, рак и т.н. Всички съвременни болести са свързани с храненето ни с буклуци, това е факт." Имам 4ма дядовци. Единия починал на 51 от рак на белите дробове. Единия от инфаркт на 50. Единия доживя до 89, Последния си отиде към 72 годишен след залежаване след болест. Също така, по цял ден са били на къра или в движение, ПОЗНАЙ дали има и ДРУГИ разлики?
212
6
 
19
 
! Отговори
Шаши преди 2 години
Още колко ще продължава този тормоз.
211
9
 
20
 
! Отговори
Анон преди 2 години
никакво затваряне който го е страх има ваксина
210
6
 
22
 
! Отговори
От 236 преди 2 години
Какво съдържа тази ваксина, какво има в нея? Как така ще вкараш нещо в себе си, при условие че не знаеш какво съдържа
209
5
 
26
 
! Отговори
До striker преди 2 години
А защо трябва да се ваксинираме? Ефект има ли от така наречените "ваксини". Според Израел и Исландия ефект май няма?
208
35
 
7
 
! Отговори
Striker преди 2 години
Ама вие на кой свят живеете?!? Не разбрахте ли, че *** НЕ разбира от увещания, призоваване и молби! Няма да се ваксинира и това е! Решението е яко рестрикции! Присъствено обучение? Добре, само за ваксинирани ученици и студенти И учители! Искаш да пътуваш - ок, ваксиниран, обаче. Искаш на ресторант, добре, с паспорт за ваксина. Не искаш да се ваксинираш - добре. Всичко изборено, плюс такса пътека за болнично лечение Ковид-19 = 2500лв. Друг начин НЯ-***!
207
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Леле имали ковид или не )защо тогава не затваряте ,ако не ,тогава лъжите гадове
206
0
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Термини като "информационен потоп", каскадно спускане на информацията, борба с антиваксари, правят впечатление. Също така се взема решение, че информацията ще се спуска от единен център, взеха решение това да е СЗО. Дълго се обсъждаше как ще се борят с "невярната информация", чрез НПО-та, чрез определени хора, които да влияят на ръководните органи, имаше предложения и за спиране на Интернет. Това което се разбира е, че това е момента в който плана за действие е завършен. Не се бавиха много...
205
2
 
20
 
! Отговори
До 216 преди 2 години
Щом е смехотворен, обясни ми защо, бабите и дядовците ни умираха от старост. Не умираха млади от любимия ти ковид, диабед, инфаркт, рак и т.н. Всички съвременни болести са свързани с храненето ни с буклуци, това е факт. Ядеш буклуци, на 50г. влизаш в болница, "лекуват" те, след няма и 10г. така са те "излекували", че си се гътнал. За здравето Ти не носи отговорност нито СЗО, нито МЗ. Единствена отговорност носиш Ти.
204
3
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Който се интересува от процеса на създаване на тази "пандемия", трябва да гледа Event 201 - това е симулация на пандемия, как да се действа, проведена октомври 2019г в Ню Йорк. Видеото е около 3часа. В общи линии е събран екип от лекари, бизнесмени, служители на медии и др, които са изготвили план за действие и го представят. Събитието е спонсонирано от фондацията на Бил Гейтс. Прави впечатление, че нещата които се случват сега, абсолютно копират този план.
203
7
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Тъкмо се записах за екскурзия до Румъния, само да не спрат организираните мероприятия. Аман, Аман.
202
6
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Пак ще се вдигнат кръчмарите. Иде есен и хората ще трябва да влизат вътре в кръчмите. Обаче 50%. Може и 30%. И още сигурно един куп "мерки". Бизнесът им умира, на други рязко се увеличи покупателната способност. Ами мафия са си фармамафията.
201
10
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Броят на починалите се увеличавал. По логиката на Радев причината трябва да е в несправяне на служебното правителство с корона кризата.
200
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До човек Лекувай се, защото бях преди седмица във Варна и СЕ ЧУВАШЕ руска реч.
199
3
 
24
 
! Отговори
Слави Т преди 2 години
полза видяхте ли че няма от протести бунтове трябва народе бунт