Стреснаха ли се хората от четвърта вълна? Скок на интереса към ваксините

Трябва добра комуникационна кампания за убеждаване в ефекта на ваксините, каза д-р Симидчиев
21 авг 2021 20:25, Красимир Ангелов
191

Новите мерки на Министерството на здравеопазването и изоставането в процеса ваксинация втори ден са повод за обществен дебат. Днес в него се включи и бившият здравен министър Костадин Ангелов. В пост във Facebook той заяви, че със заповедта си д-р Стойчо Кацаров е направил опит за силово налагане на ваксинацията, което според Ангелов е груба грешка.

Той прогнозира, че заради забавената ваксинация, скоро и София ще последва Велико Търново и Бургас и ще влязат в "червената ковид зона". А според експертите ниското ниво на имунизация срещу Ковид-19 у нас се дължи на лошата ваксинационна кампания.

Още по темата
"Ще купуваме нови ваксини, ще плащаме за тяхното поставяне на 100%, а реално сме ваксинирали около 20% от населението, което означава че 80% от тези пари, които изливаме, няма да влязат и да защитят хората. Поради тази причина трябва да има нещо, което да повиши ефективността на средствата, които изразходваме и това може да е единствено една добре направена комуникационна кампания", убеден е д-р Александър Симидчиев.

На този фон и днес работиха зелени коридори за имунизация. Още в първия час в един от разкритите временни ваксинационни центрове в столичен мол дори се образува опашка. Доктор Инширах Алшарафи работи всеки уикенд от 3 месеца на зелените коридори и сега наблюдава повишен интерес. На ден преминават между 70 и 100 души.

"Лятото има повече хора отколкото преди, защото искат сертификати, за да пътуват. А и сега са по-уплашени от следващата вълна. Които искат да пътуват избират само Janssen, но ние съветваме по-възрастните хора да изберат друга ваксина, защото тя има само 60% ефективност", обясни медикът.

В столицата през уикенда работиха кабинети за ваксинация в 5 търговски центъра, в Културния дом в квартал Дружба и в Окръжна болница. Столичани могат да избират от всички разрешени до момента от ЕС ваксини.

"Бях тук да получа първа доза и сега дойдох за втора игла. По-удобно е пунктът да бъде в търговски център отколкото в болница", убеден е Ливой, който е от Сирия.

Някои хора правят предварително прочуване сред свои близки, преди да изберат коя ваксина да си сложат.

"Избрах Pfizer на базата на обратна връзка от познати, изчаках няколко месеца да видя как им понася ваксината, дали има странични ефекти, температура. Аз лично нямах такива симптоми, само малко ме заболя ръката. Мисля, че е по-добре, ако повече хора се ваксинират, по-бързо ще се справим с пандемията", споделя Иван Михайлов.

Зелени коридори този уикенд има още в Габрово, Плевен и Враца.

Вижте повече в репортажа на Анелия Георгиева и телевизия Bulgaria ON AIR

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


191
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
103
3
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Parcuc 88 В Индия има райони с гъстота 200 000 души на кв.км. , като добавиш отсъствието на елементарни битови условия , хигиена за 2/3 от страната, може да се окаже , че стотици милони индийци вече са изкарали вируса .Нищо необичайно няма да е
102
3
 
5
 
! Отговори
до 125 преди 2 години
Ами не, конфокалния микроскоп (флуорисцентния) също не ги вижда. Проблема е, че практически имаме един протеин, ама то и повечето отрови са така. И съдим само по поведението на бактериите. Нали, да не задълбаваме че вируса не се размножава сам по себе си щото няма ДНК и т.н.
101
6
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Аа защо се харчат пари за експериментални ваксини?
100
11
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Една мадама обясняваше, че сега с тия трета, четвърта и т.н. дози само тествали колко графен може да понесе човешкото тяло, а после щяло да е чипирането. А като се замислиш, е естествено да не им трябват тия, които не носят на необходимото количество графен. Ще си селектират само тези, които стават за биороботи, а другите така или иначе ще са фира ако са се включили в експеримента.
99
4
 
4
 
! Отговори
до 121 преди 2 години
Естествено че няма как да се наблюдава жив вирус. Практически са толкова малки че се виждат само под електронен микроскоп а той по технология изтребва всичко живо. И все пак, науката си е достатъчно развита. В подробност и до днес се спори вируса жива или нежива материя е.
98
7
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Бустер, бустер, какъв, за какво? Говорим за ваксини, а пфайзерката и модерничката не са ваксини!1
97
6
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
FOMO, братя....Fear of missing out. Юруш на ваксините, мило стадо, делтата, дето е от април в България, започна да заразява и поразява. Ще мрем яко. Как треперя у нас на дивана, с две маски съм...
96
7
 
13
 
! Отговори
Замислен преди 2 години
Замислих се, че практически никой в историята на човечеството ни не е наблюдавал жив вирус. Общо взето, вирусологията се гради на последствия от предполагаемия вирус.
95
4
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Анонимен 93 Само,че ковида не е грип!Капиш?Днес четох публикация в която пишеше,че след години нямаш антитела срещу хепатит,морбили и т.н.,но не се разболяваш от тях.Точно заради Т клетъчната памет.
94
10
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Набих си ваксината чекайте ме да умрем.
93
4
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Деветата вълна е най-висока и убива всичко по пътя си. Много пари се хвърлиха за олигарсите. Народа пак ще гладува в идващата есен и зима.
92
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Анонимен До 93 беше коментара
91
9
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Много ги е яд "великите сили" че не могат да ни затрият. Колко пъти са се опитвали и все нещо се обърква и удрят на камък. Колко войни, колко грабежи, колко пъти са рязали и прекроявали територията ни, колко съюзи и преврати са правили а ние още сме си тук. Сега последно си помислиха че като ни вкарат в ЕС и НАТО ще могат да ни контролират. Да ама не. Българина си знае своето и помни историята. Само тия на запад не знаят колко империи е свалила и затрила малката България!
90
8
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Спаси баба си! Не й позволявай да се ваксинира!
89
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Анонимен 97 Само,че ковида не е грип!Капиш?Днес четох публикация в която пишеше,че след години нямаш антитела срещу хепатит,морбили и т.н.,но не се разболяваш от тях.Точно заради Т клетъчната памет.
88
3
 
6
 
! Отговори
до 111 преди 2 години
Единственото което мога да потвърдя е че за тетанус има бустер. И той те пази 6 месеца. За нито една от другите ваксини не са ми искали преваксинация. Говоря единствено и само от личен опит.
87
30
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Много глупави са антиваксърите, да се чуди човек изобщо на училище ходили ли са? Как да обясниш на невежите азбучни истини. ! Нз.
86
18
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Има бустер и за полиомиелит, морбили, туберкулоза, хепатит В, заушка, рубеола, тетанус, дифтерит, коклюш. *** пак не знае. Но си мисли, че много знае.
85
8
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Пак изоставаме. В развитите държави вече говорят за пета вълна и слагат трета и четвърта ваксина. Скоро ще почнат да се ваксинират всеки месец.
84
7
 
24
 
! Отговори
Хайде, хайде преди 2 години
Човешкия организъм е простичко устроен. Давай на детенцето си разтворими витамини 15 години поред и после се чуди защо като ги спре организма е загубил способност да си ги извлича от храните, колкото и плодове и зеленчуци да рупа. И с ваксината е така общо взето. Преболедувай си го, направи си имунитет, организма си знае работата.