СОVID вълната избързала, но не се налагало затягане на мерките

Експерти прогнозират, че ще е по-лека от предишните
151
СОVID вълната избързала, но не се налагало затягане на мерките
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Според здравния министър Стойчо Кацаров новата вълна на коронавируса е избързала във времето, но няма ръст на общото количество болни.

Още по темата

Той увери, че към момента не се налага затягане на мерките в страната.

Кацаров допълни, че прогнозата на част от експертите е, че предстоящата вълна ще е по-лека от предшестващите, защото  около 15-16% от населението със завършен курс на ваксинация.

“Има и немалка част от населението, която се е срещала с вируса. Никой не може да каже със сигурност“, посочи още министърът.

Той участва в заседанието на парламентарната комисия по бюджет и финанси, която прие на първо четене актуализация на бюджета на Националната здравно-осигурителна каса за 2021 година.

Според проекта на Министерски съвет, приходите и разходите на НЗОК за тази година са 5,5 млрд. лева.

Разходите на НЗОК за борба спандемията за първите седем месеца на годината са 442 млн. лева, каза по време на изслушването в комисията Стойчо Кацаров, цитиран от БТА.

От Министерството на финансите добавиха, че предвидените разходи за борба с пандемията през тази година са общо три милиарда лева. В тази сума са включени и помощта за бизнеса, за заетост, както и месечна добавка от 50 лева за пенсионерите.


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


151
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
128
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Не е избързала вълната, а вие грешно сте смятали. То и аз, простия работник, разбрах, че края на август ще е сериозно влошена ситуацията, пък ти как не си чул, не знам.
127
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
тоя Кацаров излезе още по-гаден и от гелосаният. ти да видиш
126
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Все е имало *** министри, ама чак толкова като тоя! Изречение шедьовър -ковид вълната била избързала и не се налагали мерки.Радев,Радев,къде ги събира тия за министри?
125
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Дианче, ич та няма.Викай смяната, овреме.
124
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Според моите изчисления закъсня с една седмица, но иначе ме изумява преразхода на правитеството за социални разходи като пенсии, аз лично очаквам да ми вдигнат стандарта и от там да дойдати за пенсии, не преразходи по комунистически.
123
1
 
6
 
! Отговори
лъжец преди 2 години
В момента Стойчо Кацаров лъже по БНТ.
122
1
 
2
 
! Отговори
Диана преди 2 години
До МИН.д-р КАЦАРОВ.... Правилото е, където има проблем у нас да се търси БСП и СИЕ! - само те правят всички мръсотии...Още преди 30 години започнаха слалома "след мен потоп" и той си върви с пълни сили и днес...БСП и СИЕ ВЪН ОТ ПОЛИТИКАТА!
121
1
 
0
 
! Отговори
Факсини преди 2 години
Covid19/Corporate-Sponsored Fear Mongering
120
3
 
0
 
! Отговори
Диана преди 2 години
До от 82 Никой не е разбрал това, но е факт и касае може би наши специфични качества на организма, културата, храната, водата и т.н, както и вероятни особености на самия вирус - може би ние не боледуваме, но той минава през нас и не знаеш какви поражения остава след себе си...
119
0
 
2
 
! Отговори
какви са тези преди 2 години
експерти? Мориарти не е казал, че вълната ще е по-ниска. Той е експерта.
118
2
 
3
 
! Отговори
МИН.д-р КАЦАРОВ.... преди 2 години
АБЕ , ТАЯ ВЪЛНА ОТ КОВИД -19....ПАК ИЗБЪРЗА !!!!....ДАЛИ НЕ Я Е ПРАТИЛ ПАК , НЯКОЙ ОТ ГЕРБ ИЛИ БОРИСОВ....???!
117
0
 
1
 
! Отговори
Диана преди 2 години
До от 82 Бъркаш, защото условията в различните държави са различни. Не можеш да кажеш , че всички държави се влияят от всички условия. Комбинациите от условия в даден момент навсякъде са различни и по интензивност и по мащаби...Днес англичанинът пътува и без ваксинация, но в случая не това е важно, според мен - той може да стане приносител на вируса и без да се разболее! Предпазването от вируса е съществен елемент от живота им, което също има значение..А глобално има значение и самия човек
116
1
 
4
 
! Отговори
от 82 преди 2 години
до Диана - И все пак не разбрах защо в България примерно, където има малко ваксинирани няма такъв скок на починалите през 2021 спрямо 2020 (https://worldometers.info/coronavirus/), а във Великобритания да кажем има при толкова много ваксинирани? Тук сравнявам България 2020 с България 2021 и Великобритания 2020 с Великобритания 2021 (не Бг с UK)! Уж ваксинацията трябваше да помогне за това да има по-малко заразени и починали, а числата показват друго. :) ... Шарани има, но в Бг явно са малко!
115
3
 
0
 
! Отговори
Диана преди 2 години
До Анонимен121 Лошо, лошо! А вирусчето си е съвсем живо, няма защо да го правиш на медийно, значи..Различните медии му реагират също различно..Например БиБиСи излъчваше всеки ден време за въпроси и отговори за вируса и пандемията, където всеки можеше да попита всичко за вируса и да получи отговор от компетентни хора..Същата медия отделя всеки ден много време за разни коментари и предавания за вируса, за здравната система и нейните проблеми, за разни случай и никой там не се стресира от това
114
0
 
2
 
! Отговори
от 82 преди 2 години
до Диана - Условието на задачата е да се сравнят 2 неща при равни други условия т.е. в единият случай имаме ваксинирани, а в другият нямаме. Ясно е, че има още 100 фактора като щам и т.н., които влияят на ситуацията, но те влияят както в държавите с повече ваксинирани, така и в тези с по-малко (равни др. усл.). Англичанинът след ваксинацията пътува повече отколкото преди нея, но предимно ваксинираните т.е. уж защитените и дори и да се заразят, не би трябвало да умират, а случаите се увеличават!!
113
0
 
1
 
! Отговори
LOL преди 2 години
Сега, ако кажат, че 10-15% ваксинирани са спрели вълната ще са царе!
112
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Никой не може да каже колко точно са преболедувалите, защото никой не иска да знае, Кацарче. На вас ви плащат на ваксиниран, нали? Трябва да има шок и ужас, за да съберете повече клиенти, да има повече пара. Разбираемо!
111
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ами да спре да изчака вълната, за когато са я планували.
110
1
 
0
 
! Отговори
Диана преди 2 години
До от 82 Проблемът ти тук е, че не си съставил точно условието на задачата, а и всичките коефициенти са приблизителни. Ако искаш да разбереш връзката между разпространението на заразата и броя заразени хора, трябва да вземеш в предвид и времето и скоростта на заразата както и щама, да не говорим, че в много страни бушуват повече от няколко щама..Важен фактор тук е и пътуването на хората от региона - естествено един англичанин, пътуващ често из цял свят, ще има повече възможности за зараза...
109
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До ДианаЕми не верват, значи по малко заразени, верват, значи трупове по улицата, толкова за медиийния вирус, капиш моме.....хахахахаха :)))