Температура до 40 градуса, кашлица със задух - новите белези на COVID-19

Четвъртата вълна е по-различна, поваля цели семейства
122
Температура до 40 градуса, кашлица със задух - новите белези на COVID-19
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

През последните дни се наблюдава растяща тенденция както на броя на заразените с COVID-19 хора, така и на хоспитализираните пациенти. Четвъртата COVID-вълна обаче заразява цели семейства, предупреждават от ВМА в социалната мрежа Facebook.

И преди, и сега инфекцията протича по-тежко при възрастните хора. При амбулаторната практика пациентите определено са по-млади – между 20 и 40 години. 90-95% от приетите за болнично лечение във ВМА са възрастни хора, коментират специалистите от Катедрата ои инфекциозни болести на ВМА.

Наблюдават се и някои различния по отношение на симптоматиката в сравнение с предходните три вълни.

Един от основните симптоми е много висока температура – до 40 градуса, която персистира дълго време и не се влияе от антипиретици. Често срещана е и кашлица, свързана и със задух. Наблюдават се и познатите изменения, които предизвикваше т.нар. британски щам на коронавируса.

Още по темата
По-рядко обаче се среща загубата на обоняние и вкус.

Няма нищо общо с първия вариант, който беше от Ухан, където основният признак бяха именно загубата на обоняние и вкус, подчертават специалистите. В момента едва 5-10% от пациентите съобщават за подобни симптоми, които обаче много бързо отшумяват.

От хоспитализираните случаи може да се направи обобщение, че до болница пациентите стигат на 6-7-ми ден от положителния тест – каквато тенденция се наблюдаваше и преди. Всичко обаче зависи от имунната система на човек – при някои усложненията настъпват и по-рано – от 24 до 48 часа.

Имаме положителни случаи и на имунизирани лица, без оглед на вида на приложената ваксина. Определено при тях не се налага да бъдат хоспитализирани, тъй като заболяването протича много по-леко и в никакъв случай не се стига до дихателна недостатъчност, казват още инфекционистите.

И напомнят, че сега е моментът хората да се защитят като се ваксинират, особено тези с онкологични заболявания, диабет и други, при които опасността от тежко протичане е най-голяма.

Спазването на мерките остава важен момент при ограничаване разпространението на вируса. А ключовата роля се пада на личната отговорност.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


122
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
98
0
 
2
 
! Отговори
Ямболски цървул преди 2 години
Оплитате се от лъжи.Загубата на обоняние го казахте като симптом половин година след другите симптоми,а тук пишете,че това бил един от първите симптоми,които се проявявали!
97
4
 
4
 
! Отговори
US Immigrant преди 2 години
Усещам свирепо чаткане по клавиатурите от страна на антиваксърите. Май яйце им се пече на дъ-то, че са толкова ербап, въпреки че е видно - доста от тях не са *** парчета, знаят какво ги чака, но от магарешки инат се държат за сламката "няма вирус". Както е казал народът: "всеки си носи кръста".
96
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Разбирам, че за да не изхвърлят ваксините, трябвало да се ваксинирам... умници.Като имате дълг към СЗО, ние трябва да играем според нечии правила, така ли? Отговорът на хората е ясен.
95
1
 
4
 
! Отговори
До 101 преди 2 години
Набирания, кофички, лицеви опори, скачане на въже, бягане - 5-7км. веднъж в седмицата. Спорта изобщо не пречи на пушенето.
94
2
 
2
 
! Отговори
фърчило преди 2 години
Малко отклонение от класическите спорове за това дали има ковид и дали ваксините помагат или убиват (помагат, разбира се). Кой пусна това "персистира дълго време" в статията. Научете българския език! ПРОДЪЛЖАВА, ПРОДЪЛЖАВА, ПРОДЪЛЖАВА!
93
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Не съм видел хора през Лятото с 40 градуса температура, виж за другите сезони може :) Отново платените агитатори хвърлят прах в очите на простолюдието.....хахахаха :))
92
3
 
2
 
! Отговори
Джендю преди 2 години
А, кървенето от анОса има ли го в диагнозите...? Само питам, че момците от Южния Парк хич не ме щадят... Може ***... онЪ да съм хванал...?
91
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Пропускат още нещо - леко падна средната възраст на умиращите. Досега беше 71 години, а сега е 67 години и продължава да пада.
90
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Че висока температура до 40 градуса е характерна за "лекото грипче"! При коронавируса нямаше такава висока температура. Да не би да го бъркат нещо вируса?
89
6
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
От личен опит - ефективност на ваксините - 0%. Безопасност - не се знае.
88
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Като спрете шмъркането на бело,ще изчезнат и температурата и кашлицата със задух!!
87
4
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ама вие нормални ли сте, по 20 пъти на ден пишете само за тоя вирус.
86
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Анонимен 83 Баце,жив и здрав да си още дълги години.Ама какво спортуваш и пушиш по две кутии цигари...Баси и схемата пич.Спортуваш и пушиш.
85
5
 
24
 
! Отговори
IT-спец преди 2 години
цитирам: "Имаме положителни случаи и на имунизирани лица, без оглед на вида на приложената ваксина. Определено при тях не се налага да бъдат хоспитализирани, тъй като заболяването протича много по-леко.." върпоса ми е от къде знаете че имате положителни случаи на имунизирани лица след като не е трябвало да бъдат хоспитализирани... с братовчед на Нострадамус ли сте говорили ? това е егати пропагандата за ваксинация....
84
4
 
7
 
! Отговори
ха ха преди 2 години
Цели семейства до трета съребрена линия! :)))) Стига напъни. Делта летен грип е нищо особенно!
83
6
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ваксинираха всички възрастни хора с фалшивите ваксини !!!Каква очаквате ..... пр0сст народ без грам етика !!!
82
4
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Abe kakvi 40gradusa temperatura pri Covid-19... Abe vie napylno ste psihqsali !!!!Ei taka si pishat tuk ...bez otgovornost i bez zakon !!!!Za zatvor ste !!!
81
5
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Анонимен 76 Можете ли да ми обясните каква е ползата за болничните заведения от това да пишат всички починали,че са били болни от Ковид. Сигурно има някаква далавера.
80
5
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До фактКато живееш в някое планинско село със 100 човека на кръст - нормално. Я ми обясни как така аз го хванах миналата година, а? И как ме държа 2 седмици плътно температурата? И как се разболяха и родителите ми? Я ми обясни как като излизах Май месец да пазара се чуваше как всеки втори кашля като животно?*** ок, вярвайте си - *** поне не лъжете
79
5
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
"И напомнят, че сега е моментът хората да се защитят като се ваксинират" - Ха ха ха !