СОVID вълната избързала, но не се налагало затягане на мерките

Експерти прогнозират, че ще е по-лека от предишните
151
СОVID вълната избързала, но не се налагало затягане на мерките
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Според здравния министър Стойчо Кацаров новата вълна на коронавируса е избързала във времето, но няма ръст на общото количество болни.

Още по темата

Той увери, че към момента не се налага затягане на мерките в страната.

Кацаров допълни, че прогнозата на част от експертите е, че предстоящата вълна ще е по-лека от предшестващите, защото  около 15-16% от населението със завършен курс на ваксинация.

“Има и немалка част от населението, която се е срещала с вируса. Никой не може да каже със сигурност“, посочи още министърът.

Той участва в заседанието на парламентарната комисия по бюджет и финанси, която прие на първо четене актуализация на бюджета на Националната здравно-осигурителна каса за 2021 година.

Според проекта на Министерски съвет, приходите и разходите на НЗОК за тази година са 5,5 млрд. лева.

Разходите на НЗОК за борба спандемията за първите седем месеца на годината са 442 млн. лева, каза по време на изслушването в комисията Стойчо Кацаров, цитиран от БТА.

От Министерството на финансите добавиха, че предвидените разходи за борба с пандемията през тази година са общо три милиарда лева. В тази сума са включени и помощта за бизнеса, за заетост, както и месечна добавка от 50 лева за пенсионерите.


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


151
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
108
5
 
2
 
! Отговори
Диана преди 2 години
До Анонимен109 Това, че още имам хора у нас, които да не вярват в сериозността на положението с коронавируса само показва колко малко абстрактно мислене имат хорат у нас, колко много хора без нужното обучение имаме /т.е. хора, които не са тренирали мозъка си достатъчно, нямат така необходимите пътища в мозъка, развиващи се при умствена дейност, нямат много невронни връзки там, позволяващи адекватност/. За такива хора без въображение трябва нещо да ги халоса по главата, че да го осъзнаят..
107
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До РеалистТе са платени ***, не ги нападай толкова.....хахахаха :)) Парадокс, ние като най-неверващи, имаме най-малко "заразени", тези в развитите държави, дето не са карали тоталитаризъм и не знаят за какво става на въпрос, се боцкат до откат и пак се "заразяват".....хахахаха :)))
106
0
 
4
 
! Отговори
ot 82 преди 2 години
До Реалист - Има си информация за твърденията ми (https://worldometers.info/coronavirus/country/us/). Виж линка и тогава коментирай. Точно в държавите с най-много ваксинирани случаите на заразени и починали през 2021 са повече отколкото през 2020, а уж трябваше да е обратно хахаха
105
0
 
4
 
! Отговори
от 82 преди 2 години
до Диана - Става въпрос за елементарна математика. Ще ти го напиша така. Ако в едно 10-членно семейство никой не е ваксиниран, значи шансът според ваксърите някой да се зарази и да умре от Ковид е по-голям (примерно 5%). 10 х 0,05 = 0,5 т.е. в едно такова семейство шансът някой да се зарази и да умре е 1:2. Ако 8 човека са ваксинирани и ваксата ги пази на 90%, шансът става (8 х (0,05 х (1 - 0,9)) + 2 х 0,05) = 0,14 т.е. в едно такова семейство шансът спада на 1:7.Същото е с държавите. Да ама не!
104
1
 
1
 
! Отговори
Реалист преди 2 години
До 102 (От 82) --- И като как успя да кажеш, че черното е бяло, а бялото е черно. Точно обратното стана на това, което твърдиш. Сега където има много ваксинирани има малко починали от заразените а където има малко ваксинирани, процентът на починалите от заразените е висок. Великобритания, Израел и т.н. имат много ваксинирани и малък процент на починалите от заразените, докато например в Русия е обратното.
103
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
След като разбрала, че се е разбързала ковид вълната спряла сама.
102
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Анонимен 111Хората верват че има вируси, просто не верват в този който ни налагат като мода, капиш комрад.....хахахаха :)))
101
0
 
3
 
! Отговори
Реалист преди 2 години
Явно Кацаров не е изчегъртал Калинките на ГЕРБ от ведомството си и те му дават грешна информация. Как да е избързала поредната вълна на епидемията, когато в Западна Европа и Гърция премина пика си или е на него, а на Балканите във всички държави без Гърция новата вълна започна по едно и също време?!
100
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Това е резултата като те управляват фигуранти. Нямало били ръст на болните - ШОК!И магистрала Хемус не била спряна, защото не била започната - ШОК!
99
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Поразително е, че още има хора, които не вярват, че имало вирус. Колко глупост има на тоя свят!
98
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Избързала? В Европа 4 вълна дойде преди у нас . Пак ли сме изненадани?
97
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Диана 105Има разлика, но определено ние сме по ларж, постоянно барчетата са пълни, ще кажеш, че пъпа ни е хвърлен там......хахахаха :)) Да вметна също, че никой не верва в измисленото вирусче :)))
96
1
 
3
 
! Отговори
Олеле, колко страшно преди 2 години
да не би да не е вълна, а цяло цунами ?
95
3
 
4
 
! Отговори
Диана преди 2 години
До от 82 Защо свързваш повечето заразени и починали с ваксинациите? Разпространението на вируса придоби пандемичен характер, човек още не може да се справи с него, а ваксините само помагат, но явно не и в такъв мащаб на заразата - тя е по-бърза от ваксинирането...Т.е. заразата се разпространява по-бързо отколкото се осъществява ваксинирането, да не говорим за различните щамове, за това, че днес дори симптомите са променени и вероятно се борим със съвсем различен вирус...
94
3
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ама не се налага, разбира се. Стоп ще го крепят в правителствена в стая с плазма ако има нещо, избирателите да си хващат торбичките и да заемат място на стълбищата, както си му е реда у нас.
93
1
 
2
 
! Отговори
До Диана 101 преди 2 години
Ами то и тук живота е като в Англия.Ресторантите пълни, плажовете и те.Летищата работят.Хората си се събират и мнозинството отдвана е отебало маските
92
2
 
0
 
! Отговори
ОБЕРЩУРМНЕЗНАМКВО преди 2 години
Дианче, застраховай се ти.Всяка застраховка е облог със съдбата.Аз не смятам да я предизвиквам залагайки срещу нея, ако схващаш за какво ти говоря, разбира се. :)
91
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Преди вирусчето да се измисли, съм имал виене на свят от жегите и отпадналост от среднощен запой с бира, когато работих по курортите, тъй че не се притеснявайте....хахахахаха :)))
90
1
 
3
 
! Отговори
от 82 преди 2 години
до Диана - Не спомена нищо за нарастването на заразените и починалите след стартирането на ваксинацията. Отвори линка (https://worldometers.info/coronavirus/). Дори можеш да си избереш държава и да погледнеш за нея. Особено силна е тенденцията за увеличаване на смъртните случаи през 2021 година в държавите, където по-голям процент от хората се ваксинират. Примерно за България не може да се види същото. Нито пък за Румъния, но и там са малко ваксинираните. Виж за САЩ и разни други е очевадно...
89
3
 
0
 
! Отговори
Диана преди 2 години
До Клоунски Свят Аз повтарям това, което знам и което е факт - при 20 000 заразени на ден, Англия днес може да води почти нормален живот. И ресторантите са пълни и летищата работят /е, не на пълен капацитет защото са достатъчно разумни, но англичаните могат да пътуват, могат да ходят без маски, да се събират.../