Правни проблеми при подсилващи дози ваксина без одобрение от ЕМА

Нужни са повече данни за одобряване на бустерна доза
26 авг 2021 20:30, Елка Василева
49
Правни проблеми при подсилващи дози ваксина без одобрение от ЕМА
Снимка: архив, БГНЕС

Страните от Европейския съюз, които решават да поставят подсилваща доза ваксина срещу COVID-19, може да се сблъскат с повишени правни рискове, защото допълнителната доза засега не е препоръчана от Европейската агенция по лекарствата (ЕМА), заяви Европейската комисия, цитирана от Ройтерс.

ЕМА казва, че са необходими повече данни, за да може да одобри поставянето на подсилваща доза. Осем страни от ЕС обаче вече решиха да препоръчат допълнителна доза, а над 12 се готвят скоро да предприемат подобен ход.

"Подсилващите дози в момента не са включени в разрешението за пускане на пазара на ваксините срещу COVID-19 и не са били подложени на научна оценка от ЕМА при отсъствието на достатъчно данни", каза ЕК.

Още по темата

"Отговорността за вземане на решение за включване на подсилващите дози във ваксинационната кампания остава на държавите членки", заяви комисията, като добави: "Доколкото подсилващите дози не са част от разрешението за пускане на пазара, отговорността на компаниите е променена."

Това може да означава, че в случай на неочаквани странични ефекти, които е възможно да са свързани с подсилващите дози, страните от ЕС може да понесат основната тежест от евентуални правни последици и искания за обезщетение.

ЕК обаче каза, че отговорността на компаниите няма да изчезне напълно, ако подсилващите дози се поставят без одобрението на ЕМА. Например, ако причината за даден страничен ефект след поставяне на подсилваща доза е свързана с производствени проблеми, производителят на ваксината остава отговорен за това.

Правилата на ЕС за отговорност и обезщетение се прилагат в случаите на неочаквани вредни последици, свързани с общите характеристики на продукта или неговото производство. Всяка компания, доставяща ваксини срещу COVID-19 на ЕС, е договорила различни условия, които до голяма степен остават поверителни.

Европейският център за превенция и контрол на заболяванията заяви, че Австрия, Белгия, Франция, Унгария, Лихтенщайн, Литва, Люксембург и Словения в момента препоръчват поставянето на допълнителна доза, а Германия планира да направи това през есента. Други 13 държави членки обсъждат въпроса.

Евентуалните обезщетения за неочаквани странични ефекти от ваксините срещу COVID-19 се уреждат на национално ниво.

От началото на ваксинационната кампания в Европа са подадени стотици искове от потенциални жертви, показват официални данни от Дания, Германия, Норвегия и Швейцария. В съвсем малък брой от случаите са присъдени обезщетения, а сумите не се разкриват.
/БТА/
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


49
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
37
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ще им слагат със сигурност, третата. Специално за Пфайзер, обяснението е че след 6 месеца ваксината почти не действа. Така казват на тези, които януари се набоцкаха, че септември ще им слагат бустерната доза. Сега бустерна, следващата може да е стабилизираща, после ресетваща. Може и лимитирани серии да пуснат, в ограничени количества, с екстри. Обаче платени, вече.
36
0
 
3
 
! Отговори
антиваксър преди 2 години
Какво стана с "Вярваме в науката"? Нека учените да кажат първо, де! Защо така бързат политиците?
35
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ще я препоръчва не се притеснявай, всеки знае че всичко е цирк за народа.Слагат се на работа между тях си ...вие пак за правни проблеми говорите.Те правят законите без съгласието на народа ..вие па не се излагайте.;)
34
2
 
5
 
! Отговори
Еми ето пример: преди 2 години
Симеон 2 - той отрича с години, че за нещо е виновен и че нещо е направил. Фактите обаче говорят, че след неговото завръщане страната постепенно влезе в три катастрофи - финансова, демографска, образователна ... Фердинант е прибутал на Борис 3 да му гледа копилето от Мери Белгийска , той като разбрал получил инкфаркт, после излъгал, че златния резерв от Живков му е наследство, после извикал юпитата и им казал: Яжте до насита от тая страна - по всякакви начини и приложете най-насилствените модели
33
0
 
1
 
! Отговори
Виж сега: преди 2 години
Има един много гаден поглед на тоя свят - всъщност са два сходни, ама първия е по-зловещ - погледа на арктическата скална гъска като си събира каквото е останало от патенцата и' след скоковете им. И погледа на акула дето е гладна. И третото ужасяващо нещо е да знаеш, че някой ходи по тебе да докаже правилото за внезапна смърт. Защото задейства ли се особено в рецидивни случай като на Сакскобурга няма нищо на света дето може да те спаси. Рецидивен е защото надминал баща си и братята си не с добро
32
0
 
0
 
! Отговори
А и между другото: преди 2 години
Понякога трябват години да се задейства правилото за внезапна смърт .... трябва да са абсолютно безспорни доказателствата ... правилото може да е много оспорвано, обаче с някой гадини като Симеон 2 и компания просто няма друга оправия, просто са прекалено умни копилетата и въпреки че много хора оспорват това правило ... аз не съм от тях! Като съдбата е решила да ти види сметката, защото някой е доказал, че трябва да ти се види сметката, че иначе ще умориш още един милион човека ...
31
9
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ваксините били ,,много опасни,,. Понеже вирусът не бил. Егати страхливите мишки пишат тук.
30
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Голяма агитация с ещу ваксините. Явто на някой му се услади да папка помощи при налагане на мерки. И този накой в момента е окупирал здравното министерство. Никой не е гласувал за стойчо главанака
29
1
 
1
 
! Отговори
А за онова правило ? преди 2 години
Правилото за внезапна смърт, което е много оспорвано - като цяло ако си свършил някоя много гнусна постъпка и някой е доказал, че си бил ти и че тази постъпка по някакъв начин е попречила на нещо да се реализира или е създала затруднения или е довела до последствия, които тежко са променили съдбата на много хора и се счита че постъпката ти е много неприятна намеса ... е тогава се задейства онова правило ... кой точно изпълнява няма никакво значение ... то обикновено екзекутора е с маска ...
28
2
 
0
 
! Отговори
То има нужда преди 2 години
От определени пояснения свързани с насоките - има един единствен храм, където може да влезеш и да търсиш закрила от истинските закрилници на тая страна и хора и той е окупиран от тях, имай предвид, че пиявицата крал Сакскобурготски има много хора дето са на негова страна има и такива които и без да знаят са на негова страна, има такива които го прикриват от страх има такива които го прикриват заради дебел портфейл. Има много начини да се измъкнеш от тях обаче най-работи споменатия по-долу...
27
3
 
27
 
! Отговори
Ха ха!!! преди 2 години
Абе защо на една "ваксина" с 95% ефективност (нали так я рекламираха) - и трябва и трето боцкане??? Сигурно да пребори останалите 5%, а? Вервайте, вервайте...
26
3
 
1
 
! Отговори
Значи: преди 2 години
Да ти помогна да викаш да живееш по-добре! Приеми дълбоко в сърцето си следните факти - всичко, което знаеш до момента за заобикалящата те реалност е в голямата си част лъжа и манипулация, приеми вероятността за правилото за внезапна смърт и знай дълбоко в сърцето си, че не мога да направя нищо за да ти помогна освен да дам правилни насоки. Не влизай в църква, не вярвай на свещенник и Сакскобургот, намери нещото в твоята сфера, което никой досега не е направил и го направи и стискай палци ...
25
2
 
19
 
! Отговори
Мъдуран преди 2 години
Щото са им много стока ваксините та Япония им върнаха милион и триста хиляди графенясали ваксини
24
2
 
9
 
! Отговори
Масиран До 26 преди 2 години
Пак е нещо. Ще раздадат по някоя вафла да им се види за душите
23
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Мдуран--- Това е в богата държава, като Сингапур тук я подхвърлят 25 евро я не.
22
2
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Скоро пра баба ми и пра дядо ми ще се окаже,че са имали по - голями права през Турското Робство отколкото Аз през Евроатлантическото мое сега !
21
2
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Дългосрочните, че и средносрочните странични ефекти са неизвестни, факт.
20
2
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Какво да се "подсилва"? Ние сме здрави, а те искат да ни изкарат болни. Фашизма се възражда отново!
19
2
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
О, значи сега имаме две дози от ваксината, а новите са решили да ги нарекат подсилващи, хитро. В скоро време ще чуваме - сега се подгответе за 120 подсилваща доза към оригиналните две дози. Същата ваксина е - споко, просто да напомним на клетъчната ви памет кой е "врага".
18
2
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Европейската Демокрация бързо се превръща във Диктактура !!! Нов Световен Ред на основата на Диктакт и Ограничени Права !