Янев увери: Не се търси решение за задължителна ваксинация

Премиерът смята, че не трябват и стимули, всеки си решавал
131

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Не се търси решение за задължителна ваксинация.

Това каза пред журналисти служебният премиер Стефан Янев след посещение на Центъра по молекулна медицина и Катедрата по медицинска химия и биохимия в Медицинския университет - София.

По думите му право на всеки един е да решава как иска да управлява личния си живот и здраве. "В това отношение не правим никакви движения", посочи премиерът.

По повод информацията, че има идеи за ваучери и допълнителни стимули, за да се повиши броят на ваксинираните, служебният премиер отново повтори, че това е въпрос на личен избор. "С каквито и да е кампании, ако човек не иска да поеме тази отговорност, той няма да се ваксинира", заяви Янев, цитиран от БТА.

Той все пак отчете повишаване на ваксинирането на хората над 60-годишна възраст, които се предполага, че са податливи и по-лесно биха могли да бъдат засегнати от нова ковид вълна. "Да кажем, че тази част е изпълнена", коментира Янев.

По думите му философията на служебното правителство е всички мерки, които ще се вземат, да бъдат безкрайно щадящи по отношение на бизнеса. "Бизнесът трябва да работи, животът трябва да тече нормално, независимо от ситуацията", допълни Янев. Той добави, че правителството е достатъчно отговорно в случай на необходимост да се вземат и индивидуални мерки.

Поне 3 милиона лева са необходими за генериране на първите 1000 генома, с които България ще участва в проекта “Геномът на Европа” във връзка с инициативата  “1+ милиона европейски генома“ (1+MГ). Парите ще бъдат осигурени от държавата в рамките на Национална пътна карта за научна инфраструктура 2017-2023 г. До края на тази година ще бъдат отпуснати 1 млн. лв., останалите 2 млн. лв. ще бъдат заложени в бюджета за 2022 г.

България е част от инициативата “1+МГ”, чиято задача е да се съберат един милион генома в рамките на Европейския съюз до края на 2022 г. Участват 22 държави от ЕС, Обединеното кралство и Норвегия. Всяка от тях ще генерира чрез секвениране уникална национална референтна колекция от геномни данни. Тя ще бъде от полза за персонализираните стратегии за здравеопазване и превенция в съответната страна. 

В рамките на инициативата „1+MГ“ националните колекции ще образуват “Геномът на Европа” - референтна база данни за изследвания и иновации в здравеопазването. Тя ще помогне за превенцията и лечението на много социалнозначими заболявания като рак, диабет, болести на сърдечно-съдовата система.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


131
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
62
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Нека за по-сигурно дадат 1000 генома от малцинствата, за да е демократично.
61
5
 
4
 
! Отговори
До 73 преди 2 години
Можеш ли да кажеш как съм се набутал като съм се ваксинирал ???Кажи ми !
60
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Вие ваксинираните не се месете в живота на неваксинираните. Освен това сте платени ***.
59
3
 
2
 
! Отговори
До 67 преди 2 години
Същото като с тези,които въведоха задължителното носене на маски или ПСР тест за пътуване или други - тоест НИЩО !Разбра ли ????Имаш ли повече въпроси,възстаннико ?
58
0
 
8
 
! Отговори
хаха преди 2 години
по цял свят се опитват да накарат хората да се ваксинират чрез други средства, като правото да посещаваш различни места и мероприятия. Никой не задължава, но се опитват всячески да принудят хотата. В момента, в който кажат, че е задължително и ще завалят съдебни дела за нарушаване на правата на човека.
57
3
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ваксинираните се осетика как са се набутали и искат да набутат колкото може повече хорица.
56
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
хахахахаа,лоша новина за болните ковид въксари
55
14
 
6
 
! Отговори
до 64 преди 2 години
Казвай поименно кои са тези големи фирми и банки. И ние сме голяма фирма със средна заплата над 9000лв.. Имаше март месец списък за желаещи за ваксинация. 95% се записахме и сме отдавна ваксинирани, а останалите 5% бяха го изкарали. Има един, двама, които по някакви съображения, сързани с автоимунни заболявания, не се ваксинираха- нормално е. Та, в успелите среди сме така. Гледай нас. Не гледай из банките, супермаркетите и складовете душиците със заплати на чистачка в нормален офис.
54
1
 
11
 
! Отговори
До Тройни здравни преди 2 години
А ако се окаже, че ваксините причиняват болести в бъдеще, на ваксинираните ще им събират ли от сега тройни здравни осигуровки?
53
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
"...уникална национална референтна колекция от геномни данни. Тя ще бъде от полза за персонализираните стратегии за здравеопазване и превенция в съответната страна." --- А може да се използва от лошите и за обратното...
52
19
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ние-ваксинираните искаме да се ваксинирате вие,не защото ни пука заради вашите животи,,а защото заради вас държавата ни се намира в здравен галиматичен стопор.Има много други заболявания и медицински нужди,но поради високия процент неваксинирани в болници,системата изнемогва и се налага престеукторирането й,като потърпевши са именно пациентите без ковид.Много персонал,база и оборудване се концентрира върху К-отделенията.Разбра ли защо ни пука за вас ?!
51
2
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Много ще ми е любопитно какво ще се случи с тези, които се опитат да въведат задължителна ваксинация. Казвам опитат, защото ще е опит и то недовършен...
50
0
 
2
 
! Отговори
. преди 2 години
До 98765 - да не ти напомня и за банката за семена в една от Скандинавските страни? ;)
49
5
 
19
 
! Отговори
АНонимен преди 2 години
СЛед като няма изискване за задължителна ваксинация, бихте ли ми обяснили защо по големи фирми и банки ръководствата се опитват да изнудват и заплашват служителите си, за да ги принудят да се ваксинират? Кой ще направи проверки по тези случаи и ще ги подгони със съответните последствия за тях?!?!?
48
18
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Жалко. Трябва моментална задължителна ваксинация. При отказ, тройни вноски по здравна застраховка и здравни осигуровки. Оп, забравихме, че 90% от антиваксърите са душици от сивия сектор и там нито има здравни застраховки, нито осигуровки. Ем, какво да ги правим не знам. Животът достатъчно им е набил шамарите, оставете ги да живуркат.
47
1
 
6
 
! Отговори
селянин преди 2 години
до 61 какъв комунизъм те гони брекомунизъм има при амазонските племена дека един оди на лов после манджата се дели на всеки у племето и при ескимосите например
46
1
 
1
 
! Отговори
До селянин преди 2 години
А при комунизма как е ?
45
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Янев знае, че на баце му биха шута заради локдауните с Меркел, а и на нейната партия ще и бият шута на 26. септ. в Германия.
44
3
 
3
 
! Отговори
селянин преди 2 години
при демокрацията е така не е задължително обаче ако не си ваксиниран не може да пътуваш ходиш до болница аптека магазин и так дале такааа при диктатурата сичко е задължително обаче е диктатура открите седемте малки разлики
43
5
 
1
 
! Отговори
антиваксър преди 2 години
До Анонимен 55 Откъде се информирахте за това?