Проф. Кантарджиев: От 1000 ваксинирани, 40-50 се заразяват

7 души на 1000 може да се разболеят повторно
30 авг 2021 10:38,
213
Проф. Кантарджиев: От 1000 ваксинирани, 40-50 се заразяват
Снимка: БГНЕС

При ваксинираните с пълен курс на имунизация около 40-50 души на 1000 се заразяват коронавирус, но го преминават леко, обясни в ефира на Нова тв проф. Тодор Кантарджиев.

“Те обаче могат да разпространяват вируса няколко дни, докато той е в голямо количество в носоглътката и организмът не го е унищожил. Около 5% от ваксинираните могат да се заразят отново. Целта на ваксините е да се намали до минимум вероятността за тежко изкарване на заболяването”, допълни бившият директор на Националния център по заразни и паразитни болести.

Той допълни, че 7 души на 1000 може да се разболеят повторно.

Още по темата
Според него СЗО са против третата игла от морална гледна точка. Той посочи, че голяма част от населението в Африка не е ваксинирано. Проф. Кантарджиев е категоричен, че двете дози от ваксината и лекото преболедуване дават достатъчен имунитет.

„Някои учени казват, че този имунитет ще е до живот. Според мен ще издържи поне няколко години. Известен факт е, че антителата падат, но остава клетъчният имунитет. При среща с вируса той започва за кратко време да произвежда клетки, които правят антителата. Клетките, които убиват заразените такива, ще ни спасят”, поясни специалистът.

Според него специалистите в МОН са взели правилно решение за присъствен старт на учебната година. Той смята, че мерките е трябвало да се затегнат леко в края на юли. Трябвало е да се обърне внимание и на ваксинацията. Проф. Кантарджиев е на мнение, че планът на здравното министерство трябва да се спазва. Той посочи, че страната ни отново е начело на класацията по смъртност от COVID-19 в Европа.

„За три дни достигаме броя на починалите, колкото при поредица от атентати в Кабул. А това не е малко", заключи той.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


213
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
161
1
 
2
 
! Отговори
ФАКТИ преди 2 години
Част от патогенните микроорганизми носят имената на учените, които са убили!Заразяването, ваксинирането, неваксинирането и пр. няма как да обяснят явлението(многото леки случаи) на ЗДРАВ ЗАРАЗОНОСИТЕЛ!Професори и пр. учени имат влияние само сред своите студенти и сред своята научна област. Защото има и други области и учени, които са решително ПРОТИВ!ИЗБОРЪТ Е ЛИЧЕН И ДОБРОВОЛЕН! ВСИЧКО ДРУГО Е ДИКТАТУРА И МАНИПУЛАЦИИ.
160
0
 
8
 
! Отговори
ДОСТОВЕРНОСТ преди 2 години
МОЖЕ ЛИ ДА МУ СЕ ВЕРВА? След като НЕ СЕ КАЗВА ИЗТОЧНИКА НИТО ДАННИТЕ ОТ КЪДЕ и КАК Е стигнал до тоя извод от 1000 ваксинирани, 40-50 се заразяват ???????????????
159
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Благодаря на всички експерти тук в коментарите, вие ги разбирате най-много нещата! Запада ряпа да яде, всеки българин е с медицинско образование!
158
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
И от неваксинираните по толкова.
157
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Рамб ДжонбоА ти как изглеждаш? Сигурно убавец като Белмондо?
156
4
 
2
 
! Отговори
ХПредполагащ преди 2 години
Малко ли са? Някога ни ваксинираха против холера всеки 6 месеца.
155
3
 
12
 
! Отговори
Рамб Джонбо преди 2 години
Кой би повярвал на човек,който изглежда така?Този човек няма нормален вид,да не говорим за психическото му състояние.
154
3
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Предварителните данни, публикувани от израелското правителство през юли, показват, че ваксината Pfizer-BioNTech е била само 16% ефективна срещу симптоматична инфекция при хора, които са получили две дози през януари. За хората, които са били напълно ваксинирани до април, ваксината е била 79%ефективна срещу симптоматична инфекция, което предполага,че имунитетът, придобит чрез имунизация, се изчерпва с течение на времето. Драги читатели,осъзнавате ли, какво точно пише?16% ефект е на практика НУЛА
153
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
къде са употребените - генерал плъх и придворния математик мишо константинов?
152
0
 
8
 
! Отговори
Трифон зарезан преди 2 години
Спри пиеньето!
151
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Кат би смятал,що не го направихте.Целта беше да плашите и стресирате хората, за да пробутате ваксините че им изтича срока.Всяко лекарство като му изтече срока на опаковката пише да не се използва и как да се унищожи.Ваксините с изтекъл срок ги даряваме на други страни.Фирмите производители са прави да изискват разрешение.Ако се случи нещо с хора ваксинирани с такива ваксини нали ще се срине доверието в тях.
150
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Кунчев, много ваксинирана Америка до там го докара, че даже вече Мъск има проблеми с кислорода, та васани и ли не всичко е под ножа
149
1
 
19
 
! Отговори
Пълни глупости... преди 2 години
Толкова много говорят и толкова малко казват... Говорят за статистики а не дават други, с който да бъдат сравнени. Не показват и мнения различни от техните виждания, което не е обективна журналистика! След всичките тези професори, доктори и други - ми дайте възможност и на 1 антиваксър да се изкаже! Не ги подкрепям но поне хората да видят, че и друг избор има, нека сами преценят! Стига сте ги плашили, достатъчно проблеми им докарахте на хората...
148
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
пуснете трета ваксина по желание
147
6
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
С джонсъна съм от юни и се разболях от сезонен грип който го изкарах тоя път на крак със симптоми в пъти по леки от други години, надявам се тия всксини да работят ,че най накрая се приключи тоя цирк неземен
146
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
др.Кантарджиев що не си гледаш пенсийката ами продължаваш да ни тормозиш,или пенсийката е малка и сега като консултант докарваш някоя друга хиледарка,а простолюдието да се оправя.КАТО СИ ТОЛКОВА КОМПЕТЕНТЕН *** В НЯКОЯ ЧАСТНА БОЛНИЦА!
145
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ами то засега няма ваксинирани с две дози сред новите случаи, няма и сред тези в болниците, няма и сред починалите.
144
3
 
7
 
! Отговори
Д-р Коронис Кауза преди 2 години
Такава статистика за която говори Кантарджиев няма. Това са си негови измишльотини. Иначе щяхме сутрин да знаем колко от заразените са били ваксинирани, колко от починалите са били ваксинирани и т.н.
143
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Затвори устата си най-после. Говориш като робот, който не може да каже друго. Или някой ти плаща толкова много, че не можеш да прежалиш тези пари. Като се мислиш за толкова "голям" специалист отиди в болница и лекувай там болните. Явно обаче не ти стигат и кураж и знания и умения да лекуваш болно. Затова просто млъкни. По-лесно е да ръсъш "мъдрости" по медийте. Недей да обиждаш колегите, които не са съгласни с тебе (не заслужаваш де ти се говори на Вие) Явно си чужд агент.
142
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Преди да се ваксинирате проверете нивото на антителата- възможно е да сте го изкарали без да забележите.