Туризмът vs мерките на Кунчев: 800 хиляди остават без работа

Браншът е в пълна готовност за протести
82
Туризмът vs мерките на Кунчев: 800 хиляди остават без работа
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Това е отново частичен локдаун, коментира председателят на Българската асоциация на заведенията Ричард Алибегов коментира предложението на главния държавен здравен инспектор Ангел Кунчев за нови ограничителни мерки във връзка с нарастването на заразените с COVID-19.

Още по темата

Алибегов посочи, че се предлага хотелите да обслужват само с румсървиз и работа на заведения на закрито на 50 процента само срещу предоставяне на ваксинационен паспорт, което, по думите му, е и противоконституционно. Ако това се изпълни, около 700-800 хиляди остават без работа и на улицата, коментира той, цитиран от БТА.
 
Алибегов отбеляза, че нямат право да проверяват лични данни на хората.

"Когато дойдете в заведение, ние не можем да установим вашия сертификат, нямаме право да го искаме, дали е истински, не е ли истински, дали сте ваксинирани или не", посочи Алибегов.

Ще протестираме, ако се наложи, заяви председателят на Българската асоциация на заведенията. Този път целият туризъм е обединен, и хотелиери, и ресторантьори. Така че ние сме заявили стачна готовност, до два дни ще дадем една обща пресконференция в БТА, но в никакъв случай няма позволим това да се случи отново, допълни той.

Алибегов коментира, че самият доц. Кунчев се е съгласил на среща с бизнеса и Министерството на здравеопазването, че мярката да се работи само с ваксинирани в заведенията на закрито е неприложима в България в момента при 18 процента ваксинация, от която повече от 50 процента на 70+ хора, и сега го предлага като "пореден пиар ход".

В момента сме единствената страна в Европа, която не подпомага туристическия бизнес с нищо, коментира Ричард Алибегов. От туристическия бранш изразиха притеснение, че дори при евентуална актуализация на бюджета няма разписани мерки за хотелиерство и ресторантьорство и като цяло в бюджета няма предвидени пари за антикризисни мерки за затворени или ограничени бизнеси, има само за мярката "60 на 40", която е за заетите и само когато бизнесът работи.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


82
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
58
1
 
1
 
! Отговори
БАЧКАТОР преди 2 години
Този Кунчев само вреди на България.
57
0
 
3
 
! Отговори
Немо преди 2 години
Помоща за бизнеса Алибегов, трябва да се състои основно в това, да се запазят работните места!Затова, единствената правилна мярка е - 80% от осигурителния доход на всеки зает в сектор, който попада под ударите на ограниченията, директно по личната му сметка, докато траят ограниченията!Парите да не минават през фирмите!Тогава да не се окаже обаче, че 30 % са без договори, 40% на 4 часови, а останалите на минимална?А ако пък служителите се почувстват прецакани, да си потърсят разликата от вас!!
56
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Тик-так , Кунчо, май ше се играе на БЕСЕ_ _ ЦА
55
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
ТуризЪмЪт е една ***.
54
0
 
0
 
! Отговори
Digger преди 2 години
До АнонименИмена колега, имена!
53
3
 
4
 
! Отговори
Истината е една преди 2 години
Свобода или Борба !!!!!!
52
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ами какво туризма ..като остават без работа защо техните работодатели скубят държавата с милиони и си купуват нови коли и джипове имоти ,май паденията им се отразява добре особенно на тия които са около власта ,гадове умиргайте
51
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Хотелиерство и ресторантьорство152 658 данни за 2019г.Сега трябва да са още по малко.
50
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Как пък 800 000?
49
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ми в Бг инженери, лекари, архитекти нямат друго препитание, освен да се цанят в туризма. Другото е да станат инфлуенсъри и дса се силиконнат, та как предлагате да ви пълнят хазната? Да повръщат мангизи за данъци?
48
2
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
800'000 без работа в Бг ?!?!?!Ами то всички работещи в Бг са 800 хиляди веее, селяни проЦтиии !!!
47
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
800хил без работа- то излиза , че персонала в заведенията е повече от клиентите тя цяла БГ излезе,че работи по заведенията ахахахахах това е то кръчмарския бизнес е основен стълб на икономиката - поне по парите и глезотиите , които им дадоха, а и като ги слушаш без теб държавата ще фалира. Държавата им дава сума ти пари, а не проверява през годините кой какви данъци е плащал и как е осигурявал служителите си. И също така колко фирми с данъчни задължения е прехвърлил на малоимотни лица.
46
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Кунчев ОСТАВКА! Оди пеш при Бойко да му станеш личен здравен инспектор и съветник.
45
2
 
6
 
! Отговори
Venceremos преди 2 години
"Няма пандемия от коронавируса. Вирус има, а реакцията към него е фашизъм", заяви пред журналисти Мангъров.
44
4
 
3
 
! Отговори
IT преди 2 години
Има апликация за Ковид, всеки може да проверява сертификата на клиент
43
7
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Туризмът vs мерките на КАЦАРОВ: 800 хиляди остават без работа. Тоя Кацаров за нищо го нямате, беее! Той е министъра. Той написа и подписа както и публикува мерките. Кунчев е само за параван да се крие зад него Кацаров като го целят с яйца и домати скоро.....
42
7
 
13
 
! Отговори
SOS преди 2 години
Уволнете Кyнчев, за да не прави повече щуротии! Моля ви се!!!
41
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Робите винаги ще бъдат роби! Толкова ли не виждате накъде отиват работите, че постоянно разделят хората по всичко а вие се плюете вместо да вземете тоягите и това да приключи много бързо!
40
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Алибегов, ако не ке беше продал на Тиквата предния път, да те следват хората. Ама най-добре е да се вдигнат сами и най-напред с тебе, всички по дърветата да ви накичат! Прoдажeн фалшив Лоренцо Ламас
39
0
 
9
 
! Отговори
ДА преди 2 години
До Икономист---Естествено,че е така!Икономика няма,производство няма,селско стопанство няма.Всичко е туризъм,ресторантьорство и търговия.Алъш вериш и други!За каква икономика става дума,че не разбрах!Тя държавата отдавна е закрита,ти къде живееш!?