Възможно ли е и как мерките да отпаднат от март догодина?

Проф. Гетов: Ваксинационното покритие у нас на нивото на третия свят
30 авг 2021 08:53, Елка Василева
206
Възможно ли е и как мерките да отпаднат от март догодина?
Кадър: БНТ

Имаме около 2 милиона ваксинирани в България, нека всеки от тези 2 милиона да убеди още един да се ваксинира през септември и аз съм убеден, че от март месец догодина мерките ще паднат изцяло. Това заяви пред БНТ проф. Илко Гетов – представител на България в Европейската агенция по лекарствата.

По думите му за съжаление ситуацията за България никак не е добра.

Още по темата

"Ние сме на нивото на ваксинационно покритие на страните от третия свят. У нас ваксинационното покритие е някъде под 20%, докато в повечето европейски държави - Малта, Дания, Португалия, нивото е над 70%", каза Гетов.

Според него посоката, в която се върви, е за все повече рестрикции за българските граждани да пътуват и вероятно това ще се отрази и на туризма, защото на гражданите на други държави ще им бъде препоръчано да не посещават червени зони, каквато е България.

Той коментира и третата доза, която някои държави обмислят да прилагат, с думите: "това е малко като каруцата пред коня". Професорът бе категоричен, че за да има трета доза, трябва да има данни от клинични изпитвания, от наблюдение за това какъв е профилът на ефикасност и на безопасност при поставянето ѝ.

"В момента има одобрени 4 ваксини - 3 с по две дози и една еднодозова. Другото са намерения и желания. Европейската комисия излезе с препоръка, че държавите, които започнат да ваксинират с трета доза, това ще бъде незаконосъобразно, тъй като кратката характеристика е за две дози и производителите не носят никаква отговорност след това", обясни проф. Гетов.

И допълни, че има твърде голяма разлика между бустерна - усилваща, доза и трета доза от същата ваксина. Трета доза - просто трети път те боцкат със същата ваксина. А бустерната доза има за задача да подсили имунитета на организма, т.е., тя е актуализирана по някакъв начин, променена, адаптирана към новите или очакваните варианти на вируса.

Проф. Гетов очаква след приключването на сезона и стартирането на новата учебна година нещата да ескалират. Според него трябва някак си обществото и общественото мнение да бъдат фокусирани в това какви са предимствата на ваксинирането, какво ни носи това по отношение на икономическо развитие, на нормалното протичане на учебната година. По думите му, ако учителите и персоналът в училищата са ваксинирани, рискът от разпространение на заразата ще бъде много по-малък.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


206
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
102
9
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Сега разбирате ли защо България е на последно място по всички показатели в Европа? Ми те афганистанците не били ваксинирани, и ние няма да се ваксинираме, нали не сме по-глупави от тях.
101
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
111 аз не съм учител, но излязат ли учителите, или лекарите, или който и да било на стачка, аз излизам с тях. Хората имат право сами да решават дали да се ваксинират или не. Особено пък с препарати, които не са с пълни разрешителни. А и при истинските ваксини също има хора, които се освобождават, поради здравни проблеми. Интересното е че при ковид няма такова освобождаване. Защитавам и подкрепям правото на всеки човек да се самозащити. Излизам с вас.
100
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ще се ваксинирам, ама няма да подпиша информирано съгласие, ай да видим. Това не е ваксина, а експериментално вещество!
99
0
 
9
 
! Отговори
Койчо преди 2 години
То по принцип всичко е възможно... дори и да висне "щабО" надолу с главата от "опашката на коня" /за незнаещите-мястото е на "жълтите павета" в София и позволява събиране на голяма маса народ, който ще може да изрази отношението си към г лобалистските Г Ювендии при новият Народен Съд.Знаят, че когато влязът в училищата със спринцовки - какъв отпор МОЖЕ да.. ТТози к елеш ви дава малко надежда за в "неопределено бъдеще" за да притъпи желанието ви за отпор. Научете се да определяте тези "похвати
98
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
още по-страшното е, че образованието ни е на нивото на третия свят, че в някои случаи имам чувството и под това ниво.
97
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Хаха, мерките ще отпаднат, ако ЕС каже, не ви ли е ясно. А сте въвели задължително ваксиниране на учители, а сме изпонапускали всички... Внимавайте че няма кой да ви учи децата, внучетата и т.н
96
0
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Абсолютно правилно е да се повдигане въпроса с Афганистанците. Защо на тях да им се дава правото да преминат границите без сертификати, без ваксини, без пср и разни кодове? Защо? Те нямат ли ковид? Защо на моето дете да трябва да му бъркат в мозъка чак, а на афганистанското не? С какво моето дете да е по-нисше от афганистанското? Хайде СЗО и ЕС и САЩ, и Русия да отговорят! Чакаме обяснение!
95
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
104 очевидно не си лекар. Говориш това в което вярваш. Имат добри лекари, понеже си ги купуваха от вън, в това исло от изтока. Но самите англичани са много зле. Масово са болни и сакати. Всеки 5ти е с артрит. Децата нямат ваксини, основополагащи при това. Както казах живяла съм там и имам пряк поглед върху нещата. Единственото хубаво на системата им е че лекарствата се изписват по активно вещество, а не по марка на дадена компания. Но народът е безумно болен. Но пък явно добре облъчен.
94
1
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Март 2020-та - ще ви затворим само за две седмици и после всичко ще е нормално и свободно както преди = ЛЪЖАПоследваха още ЛЪЖИ:Ще ви ваксинираме веднъж и вече няма да заразявате околните = ЛЪЖА.Бодването ще ви предпази от заразяване = ЛЪЖАКато ви боднем и после махате маски и няма да спазвате мерки = ЛЪЖА.Ааа...сега се налага да ви боднем втори път и пак ви обещаваме същите неща от предните пъти - няколко нови ЛЪЖИ.Ами...таковата...май ще ви бодваме трети път.Светлото бъдеще е март 2022!
93
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
mnogo pravo da se vaksinirat satanite
92
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Владо, до Георгиев, и всички като него- Запитали ли сте се защо английското правителство гласува специален закон, който освобождава от отговорност и съдебно преследване дори и при смърт фармацефтичните компании, произвеждащи ковид препарати? Отговорете ми на този въпрос и ще си поговорим с удоволствие коя държава коя дупка е на кавала на географията.
91
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Анонимен 93 Тъкмо обратното е . В медицината метриките включително при ваксините се гледат точно от Англия .Там медицината е държавна на относително добро ниво и статистиките са най точни .Например в България като пукне някой доктора отива и пише инфаркт без да се интересува от кво е умрял за да става по бързо .В резултат на това ние се водим като първенци по инфаркти а това не е вярно. В САЩ е частно и е като при нас затова в медицината по принцип се гледат английските статистики и ваксините
90
1
 
24
 
! Отговори
Свободно Придвижване преди 2 години
Афганистанците не са ваксинирани, а никой не ги спира да обикалят Света. Ето ги сега 500 000 афганистанци идват в България, няма ваксинирани от тях. Придвижват се свободно - няма ЕС, няма Шенген.
89
1
 
9
 
! Отговори
ИТН и БСП слава! преди 2 години
Искаме да отпадне всичко още сега, излизаме на протести , под ръководството на президента ще горим маски и ще бием тия с маските с метални боксове!
88
11
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
*** не смее дума да каже в работата си да му качат заплатата, работи като роб за 2000лв. в склада, но иначе вдига ваксинационни революции (разбира се само в интернет и на масата с чашка ракия или пред панелката). Абе, смешна картинка...
87
1
 
18
 
! Отговори
В Израел преди 2 години
при 80% ваксинирани с 2 дози и 20% от тях - с трето боцкане - пак има ограничения, не по-различни от март месец 2020, когато още нямапе ни един надупчен.... Ерго - знаете вече вече колко помагат ваксините
86
0
 
24
 
! Отговори
Дрън Дрън Ярина преди 2 години
Ако си бяха седяли тихо и мълчаливо, вероятно щеше да има много повече желаещи за ваксинация. Това дудняне от ден до пладне, плаши гражданите с абсолютната липса на явна мотивация. А когато липсва такава, асоциацията е за финансова стимулация, което кара червената лампичка да свети като коледна елха.
85
0
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
92, никой не може да те нарече антиваксър, защото ковид препарата го наричат ваксина само неговите производители. Но СЗО го нарече препарат и му даде временно разрешително. Още е в процес на изпитание. А за това никой не може да ни задължи да се бодем. По Конституция трябва да ни искат доброволното писмено съгласие за опит с нас. Ако не го дадем, нямат право да ни пипнат. А ние имаме право да се самозащитим по всякакъв начин. Защото животът и здравето ни са наше неотменна право по конституция.
84
1
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Вече наистина се излагате с тази смешна пропаганда XD
83
2
 
12
 
! Отговори
Hoho_Boho преди 2 години
Тоя лъже. В България ваксинираните са 1 135 000 души - 16,4 %