Възможно ли е и как мерките да отпаднат от март догодина?

Проф. Гетов: Ваксинационното покритие у нас на нивото на третия свят
30 авг 2021 08:53, Елка Василева
206
Възможно ли е и как мерките да отпаднат от март догодина?
Кадър: БНТ

Имаме около 2 милиона ваксинирани в България, нека всеки от тези 2 милиона да убеди още един да се ваксинира през септември и аз съм убеден, че от март месец догодина мерките ще паднат изцяло. Това заяви пред БНТ проф. Илко Гетов – представител на България в Европейската агенция по лекарствата.

По думите му за съжаление ситуацията за България никак не е добра.

Още по темата

"Ние сме на нивото на ваксинационно покритие на страните от третия свят. У нас ваксинационното покритие е някъде под 20%, докато в повечето европейски държави - Малта, Дания, Португалия, нивото е над 70%", каза Гетов.

Според него посоката, в която се върви, е за все повече рестрикции за българските граждани да пътуват и вероятно това ще се отрази и на туризма, защото на гражданите на други държави ще им бъде препоръчано да не посещават червени зони, каквато е България.

Той коментира и третата доза, която някои държави обмислят да прилагат, с думите: "това е малко като каруцата пред коня". Професорът бе категоричен, че за да има трета доза, трябва да има данни от клинични изпитвания, от наблюдение за това какъв е профилът на ефикасност и на безопасност при поставянето ѝ.

"В момента има одобрени 4 ваксини - 3 с по две дози и една еднодозова. Другото са намерения и желания. Европейската комисия излезе с препоръка, че държавите, които започнат да ваксинират с трета доза, това ще бъде незаконосъобразно, тъй като кратката характеристика е за две дози и производителите не носят никаква отговорност след това", обясни проф. Гетов.

И допълни, че има твърде голяма разлика между бустерна - усилваща, доза и трета доза от същата ваксина. Трета доза - просто трети път те боцкат със същата ваксина. А бустерната доза има за задача да подсили имунитета на организма, т.е., тя е актуализирана по някакъв начин, променена, адаптирана към новите или очакваните варианти на вируса.

Проф. Гетов очаква след приключването на сезона и стартирането на новата учебна година нещата да ескалират. Според него трябва някак си обществото и общественото мнение да бъдат фокусирани в това какви са предимствата на ваксинирането, какво ни носи това по отношение на икономическо развитие, на нормалното протичане на учебната година. По думите му, ако учителите и персоналът в училищата са ваксинирани, рискът от разпространение на заразата ще бъде много по-малък.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


206
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
122
2
 
13
 
! Отговори
Третия Свят преди 2 години
Професоре, ако не ви харесва България, границите са отворени - събирайте си нещата и ще ви посочим вратата. Време е да намерите по-подходяща държава за Вас. Сполай Ви и попътен вятър. Затворете вратата след себе си.
121
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Абе не знам какви сме българите, но на морето е пълно с чужденци, които демонстрират невероятна любов към българското. Немци, франсета, чехи, поляци, руснаци, украинци, унгарци, италианци даже. И като казвам любов, имам предвид точно това.
120
0
 
2
 
! Отговори
Явор преди 2 години
Ще отпаднат и ще е радост за всички ни. Тогава вирусът няма да ни тормози. Достатъчно време има за мислене и поука до март догодина. Достатъчно време има да се отнесат сериозно към проблема тези, които се отнасят несериозно все още.
119
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Кой народ?
118
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
1001 то ако работех е за толкова, ще сме доволни, то и 1000 не дават.
117
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
"Проф. Гетов: Ваксинационното покритие у нас на нивото на третия свят" - . . . защо тогава на пуснат и руските ваксини и Спутник-V? Всички експерти са единодушни, че това е най-ефективната и най-надеждна ваксина. Дават милиарди за снъртоносните западни ваксини - "къпем се в море от ваксини" - с които хората не искат да се ваксинират, а Спутник-V която е доказана в целия свят е забранена!
116
4
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ако сме на Бога милите ,защо умираме най-много в света и сме най-бедни в Европа?
115
0
 
2
 
! Отговори
CDS преди 2 години
Най-големият картел в Мексико водят про-ваксърска политика. Правят го, защото искат да покажат на народа, че работят в синхрон с държавата и правителството. Т.е. легитимират се като "нужното зло". Техният най голям враг - Картел Халиско Нуева Хенерацион правят подобно нещо, но в друг стил. Те осигуряват алтернативна полицейска охрана в териториите, които превземат, за да покажат, че са за държавата и народа. Но ако теглим чертата, и двете групи са банда терористи.
114
4
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ако сме на Бога милите,защо умирам най-юного в света и сме най-бедните в ЕС?
113
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
125 коя е най-старата цивилизация на Европа? Коя е държава запазила себе си въпреки робства и изтребления? Коя е единствената нация запазила името си през хилядолетията? България! А сега си задайте въпроса защо? Защото сме на Бога милите хора. Винаги сме били и винаги ще бъдем.
112
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Не усещам да ни правят на маймуни само в последните две години,а през целия ми живот,а аз съм на 50 години.
111
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Легенди за Българина.Както виждате Българина е на последно място по всички добри неща в живота на човеците и на първо по всички лоши неща. И не питайте никой в чужбина за Българина,защото ще се разочаровате от отговора ако е искрен.
110
1
 
5
 
! Отговори
на маймуни преди 2 години
Не усещате ли как вече 2 години ни правят на маймyни!
109
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
118 мнооого плоско опитче да извъртиш фактите! Афганистанците ги пускат без ваксини, без пср и сертификати. Тъпите са управниците. Защото когато кажеш че един от държава, дето не знае какво е ваксина има повече права от тебе, значи нещо някъде се лъже. Ако ковид е толкова мега смъртоносен защо хора без една ваксина се пускат да пресичат границите? Защо ги спазаряват като бройки ***, и никой не повдига въпроса за здравния им статус!? Афганистан доказа, че ковид е лъжа и манипулация!
108
0
 
5
 
! Отговори
Наблюдателен преди 2 години
Българите са анти-система от римски времена, през християнски времена, през османски, комунистически, та чак до сега. Вземете например Богомилите.
107
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Преди дни в Рим охраната на супермаркет не пусна човек, защото е без намордник, става скандал и той трябва да напусна. Връща се с пистолет и стрела по охраната и после успява да избяга, куршумът не е улучил охраната, попада във витрината.
106
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
България е на пъво мястомвмсвета помобща смътност и на второ в Европа пп смъртност от Ковид.Преценете сами далимкие сме умните с нашите решения изобщо,не самомза ваксинацията.
105
3
 
5
 
! Отговори
Зозо преди 2 години
Българина е търпелив човек,навежда главата и продължава,но българина е и разярен лъв,питайте турските,френските,английските,гръцките,сръбските,румънските и още от безброй държави историци.Търпението рано или късно ще свърши..Бог да пази България.
104
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ще се ваксинирам срещу безплатна застраховка то 5 милиона.
103
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
113 я пък ти! До вчера разправяхте, че сте успели на вън защото сте страшно умни и образовани, с гените на страшно умни и образовани. А то какво излезе? Че сте със скапано образование и успеха си го дължите на едни куфарчета изнесени през 1997, когато масово фалираха банки. Ахаха. Сега чакам да ни кажеш ти колко си умен, понеже си завършел Харвард, Оксфорд или Масачузецкия, ама без да уточняваш с какви пари. Давай, кажи колко *** и ниско образовани са българите.