Около 5% от ваксинираните срещу COVID-19 - без антитела

Но коронавирусът се развива най-вече при неваксинирани
Обновена: 31 авг 2021 09:05 | 31 авг 2021 08:58, Петя Славова
68
Около 5% от ваксинираните срещу COVID-19 - без антитела
Снимка: БГНЕС

България продължава да е на дъното в ЕС по ваксиниране, а първа по смъртност от коронавирус. До момента в света са поставени над 4 милиарда дози ваксини като 30,7 на сто от населението на Земята е получило по една доза, а 16% са напълно ваксинирани, съобщават фармаколози.

Експертите обясниха, че в кратките характеристики на ваксините е посочено изрично, че 5 на сто от имунизираните няма да развият имунитет - това е генетика, но все пак има гаранция, че "ваксинираш ли се, боледуваш по-леко и по-малко заразяваш останалите хора, ако се разболееш".

Учените питат защо все още здравните власти не публикуват информация колко от заболелите са ваксинирани.

Проф. д-р Мария Николова -  клиничен имунолог в Националния център по заразни и паразитни болести заяви категорично пред БНР, че нито РНК-ваксините, нито векторните могат да заразят с болестта или да се интегрират в нашия генетичен материал. По думите й, те не могат да навлязат в ядрото на клетките.

Тя обясни, че според промяната в кратките характеристики вече и двете РНК- ваксини могат да се прилагат при деца между 12 и 18 години.

Още по темата

Проф. Николова изясни Коя ваксина е подходяща за жени, трябва ли да се имунизират бременните, както и тези, приемащи контрацептиви и с кои ваксини да се имунизират мъжете над 50 години.

По думите й, пациентите с ХИВ дават много добър имунен отговор към ваксините, така че хора с вторични имунни дефицити трябва да се ваксинират, изясни още проф. Николова.

По думите на д-р Цветелина Великова -  - имунолог в болница "Лозенец", вече е доказано чрез големи международни проучвания, че пациентите с автоимунни заболявания могат да се ваксинират.

След ваксина не се активира болестта и не се развива ново автоимунно заболяване - няма данни за повишена честота на реактивация на основното заболяване и дори пациенти на имуносупресивна терапия показват добър имунен отговор.  Имунизирането трябва да се прави в период на ремисия, допълни д-р Великова.

Деян Денев - директор на Асоциация на научно изследователските и фармацевтични производители, е категоричен, че данните сочат, че ваксините работят, помагат, предпазват и не вредят, с много малки изключения и това е отразено в кратките характеристики.

Макар по думите му, с мутациите на вируса, това да намалява, тяхната ефективност срещу предпазването от хоспитализация, тежък COVID-19 и смърт, е относително устойчива. По думите му в държавите с високо имунизационно покритие заразените също растат, но смъртността от болестта е несравнимо по-ниска.

"Болестта се развива най-вече, където има неваксинирании и мен ме притеснява това - какво ще се случи в държава, в която Делта вариантът сега се разгръща, а ваксинационното покритите е изключително ниско", попита Денев. Според него държавата трябва да е подготвена за това.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


68
Още по темата: ваксинакоронавирус
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
39
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Определено Делта е по-смъртоносен. Всеки може да види статистиката. В Русия е най-показателно, тъй като последната вълна е вече в напреднала фаза, а ваксинацията там върви с подобен успех като при нас. Броят на починалите на дневна база е по-голям, в сравнение с предишните вълни, и то при по-малко заболели. https://worldometers.info/coronavirus/country/russia/
38
4
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
След няколко месеца, като се напълнят болниците с "ваксинирани", ще "вдигнат" процента. Много са предвидими тия циркаджии..
37
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Колов. Никой вирус няма за цел да убие гостоприемника си.Така и той умира.Твърдението ти не е вярно и вероятно си го измисляш.
36
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
40 Модерна бе изтеглена от Япония. 2 600 000 дози ако не ме лъже паметта. Уж била замърсена и водела до смърт.
35
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Айде да не е толкова категорична дали може да се разболееш от ваксините.Мой познат с Джонсън веднага след ваксинацията влезе в болница.Две седмици. Беше доста зле.Не е стигал до кислород и тръби,но си е било гадно.На втората седмица теста му е излезнал положителен.А преди това е бил отрицателен.Това е много,много рядко явление след Джонсън специално,но е факт.Личният ми лекар казва,че е поставил повече от 100 ваксини на Джонсън и никой не е проявил страничен ефект.За разлика от Пфайзер и Модерна
34
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Няма такова нещо като грип или ковид, всичко е токсини предоставени ви с любезното съдействие на СЗО. Всички болести са от инжекциите, продълавайте да се бодете и ще има много място и блага за нас умните.
33
1
 
9
 
! Отговори
до 23 преди 2 години
Съжалявам за загубата ти но нали сам каза че няма покрай теб антиваксъри и неваксинирани а си загубил 5 близки човека тоест са били ваксинирани и са починали? така ли да го разбираме? или не са били ваксинирани и лъжеш че не познаваш неваксинирани от твоето обкръжение?
32
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Антитела за какво? Изолираха ли рирОЗа?
31
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
34 първо испанският грип не е испански, а английски. Второ, той се появява след ваксинация на войници в английските редици, които го носят в Испания. За да прикрият гафа, американски журналисти снимат полеви болници в Испания и го наричат испански. Лекарите и историците обаче знаят истината.
30
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ето кои били тия 5% дето без да бъдат спирани вървят и ръсят зараза.
29
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
И? Кога ще започнат да правят тестове за антитела на ваксинираните и тогава да им дават сертификат? Или никога, защото това би навредило на рекламната кампания, пък на кой му пука, че сегашният подход не е ефективен за предпазване от вирус, важното е търговията да върви!
28
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
5% са веднага след двора доза, а в рамките на 6 месеца са всички. Питайте Израел ако не вярвате.
27
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До ГАДОРЯН Никой вирус не мутира към по смъртоносен.По заразен-да,но не и по смъртоносен.Ако Делта е по-заразен и по смъртоносен значи става дума за друг вирус.И как така един и същи вирус си сменя симтомите???Тема за размисъл.
26
3
 
0
 
! Отговори
Без преди 2 години
Онкоболните. Те могат да се ваксинират и по време на активно лечение.
25
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Защо дават сертификати на всички тогава? Държавата окуражава 5% за разпространяват вируса!
24
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До 23 И ти седиш и обясняваш цял ден под статии . И мои близки починаха през годините, ииии?
23
5
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До ти да видиш....... За ремисия на автоимунно заболяване става въпрос, а не на епидемията. Цялата ви е антиваксърска работа е такава - изваждате думата от контекста и я използвате както ви изнася. А това, че самите вие се оплитате в кълчища, въобще не ви впечатлява.
22
5
 
2
 
! Отговори
Уйде коня преди 2 години
Ми като сте улави кон спиратори.
21
8
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Починаха 3 близки приятели и двама роднини. За мен това е МНОГО. За теб може нищо да не е.
20
4
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ваксини, та ваксини, та ваксини. Ае У ЛЕВО.