Проф. Червенякова: Не достигат кадри в здравната система

Пациенти в средно тежки и тежки случаи отказват да постъпят в болница
1 сеп 2021 16:30, Елка Василева
40
Проф. Червенякова: Не достигат кадри в здравната система
Кадър: БНТ

"Приемаме ситуацията напрегнато, защото данните, които излизат, показват, че има заболели лекари, медицински и немедицински персонал, който е в лечебните заведения. Трудно е, защото наистина има хора и не достигат кадрите в здравната система". Това каза пред БНТ проф. д-р Татяна Червенякова, изпълнителен директор на Специализираната болница по инфекциозни и паразитни болести.

Тя каза още, че се намираме в трудна ситуация, защото вирусът е по-заразен, ваксиналното покритие е ниско, а хората не могат да бъдат убедени, че на определени места трябва да се спазват мерки и всичко това води до увеличен приток на болни в лечебните заведения.

Още по темата
По думите ѝ опитът през изминалите 18 месеца ще бъде от полза. В Инфекциозна болница са ангажирани между 50 и 60 от общо 96 легла. Обикновено хоспитализацията е на средно тежки и тежки случаи.

"Много често пациентите дори в средно тежки и тежки случаи отказват да постъпят в болница. Аз категорично мога да кажа, че леките форми ние няма как да ги приемаме, защото ангажират легла, които са необходими на пациенти, които са в критично състояние", каза проф. Червенякова.

Няма съществена разлика в клиничната картина на новия щам на вируса. Типичните симптоми са засягане на горните дихателни пътища, висока температура, суха кашлица. Професорът подчерта, че умората и липсата на апетит са по-специфични симптоми.

Инфекциозна болница приема деца с COVID-19 още от първия ден на пандемията.

"Към момента има две деца. Разполагаме с достатъчно легла за такива пациенти. Едното дете е на около година, другото - малко по-голямо, състоянието им не е критично. Нямаме леталитет в детската и кърмаческата възраст. Общо взето децата не боледуват толкова често и при тях клиничните симптоми бързо се овладяват", каза проф. д-р Червенякова.

Според нея се спекулира с науката и практиката. Възможно е ваксинирани пациенти отново да се заразят, но те ще прекарат болестта много по-леко. Проф. д-р Червенякова заяви, че в Инфекциозна болница има достатъчно количество ремдесевир.

"Клиничните проучвания ясно показват за ремдесевира, че той може да скъси симптоматиката, да намали престоя в лечебното заведение, но в никакъв случай няма да предотврати развитието на тежки форми. Трябва да се прецизира неговото даване рано, а пациентите пристигат в болниците късно, на петия-шестия ден", подчерта лекарят.

Проф. д-р Червенякова подкрепя ваксинирането, тъй като в момента не разполагаме с друго оръжие и посъветва рисковите групи хора да се имунизират. Тя подчерта, че доброволният принцип ще остане, но обясни, че трябва да се намери път към хората.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


40
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
32
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
А тук коментирам заглавието, без въобще да съм чел статията. Да, не достигат кадри, епохата на фашизма си отива. Все по-малко хора искат да бъдат фашисти - медицински фашисти, наборни робовладелски фашисти, велики вождове и не знам още какво си. Все по малко хора искат да бъдат "спасявани" от богоспуснали се владетели на индокринациято и болничните казарми.
31
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ще внесем кадри от Афганистан.
30
2
 
2
 
! Отговори
Христо Христов преди 2 години
Да припомня на неграмотните ***,че атлантиците Соломон Паси и Александър Йорданов спасиха БКП от разпад и лустрация.
29
1
 
5
 
! Отговори
Христо Христов преди 2 години
Да припомня на неграмотните ***, че тиквата беше премиер и още се хвалеше, че си пази членската книжка от БКП.
28
3
 
5
 
! Отговори
Христо Христов преди 2 години
До 32"Е то, да управляваш държавата, не е като хвърляш доматчета на улицата. Браво, фигурант" - да припомня на неграмотните ***, че тиквата пращаше лекарите на гурбет в ес.
27
0
 
2
 
! Отговори
кадър преди 2 години
Като не ви стигат кадрите , внесете ги. Дайте по 50К евро на месец и ще имате кадри. Навсякъде. И там дето ги не щете.
26
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Е то, да управляваш държавата, не е като хвърляш доматчета на улицата. Браво, фигурант.
25
0
 
0
 
! Отговори
до 22 преди 2 години
А защо влезе? Може би вкъщи щеше да е по-добре
24
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
В България никъде не достигат кадри, защото няма какво да ги задържи тук. Тъпканица е само в държавтата администрация - понеже там работа няма, а хоумофисите цъфтят и вържат.
23
2
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Сещате се за лекарите само когато опре ножа до кокала. Ние напускаме държавата огорчени и уморени. Оправяйте се сами.
22
8
 
8
 
! Отговори
До 22 преди 2 години
Радвай се, че са те излекували. А другия път се ваксинирай!
21
2
 
14
 
! Отговори
Хектор преди 2 години
Е,нали изнасяхме лекари за Германия, така се хвалеше оня .
20
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Държавниците мислеха, че ще минат метър пандемията и няма да оправят заплащането на медиците. Друга ще дойде и пак ще гледате като преоценени *** къде са кадрите
19
5
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Кацаров що спря парите на медиците на първа линия комунист мръсен.Дойдете ли комунистите на власт и всичко тръгва с главата надолу.
18
7
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Кацаров що спря парите на медиците на първа линия комунист мръсен.Дойдете ли комунистите на власт и всичко тръгва с главата надолу.
17
8
 
6
 
! Отговори
ЛЕНА преди 2 години
ЛЕЖАХ 7 ДНИ В БОЛНИЦА С ДИАГНОЗА КОВИД 19.ДОБРЕ ,ЧЕ БЕШЕ ДЪЩЕРЯ МИ ДА МИ НОСИ ХРАНА И ПРИНАДЛЕЖНОСТИ ОТ ПЪРВА НЕОБХОДИМОСТ.ПРЕСТОЯ В ИНФЕКЦИОЗНО ОТДЕЛЕНИЕ ВЪВ ВАРНА БЕШЕ КОШМНАРЕН-СТАРИ ЛЕГЛА,МЪРЛЯВИ ВЪЗГЛАВНИЦИ,НЕ ХРАНЯТ,НЯМА ТОАЛЕТРНА ХАРТИЯ НИТО ***.ПЪЛНО БЕЗОБРАЗИЕ.ИЗЛЯЗОХ ОТ ТАМ НАПРАВО РАЗВАЛИНА,ТРЯБВАХА МИ 2 МЕСЕЦА ДА СЕ ВЪЗСТАНОВЯ НАПЪЛНО
16
2
 
4
 
! Отговори
Ха-ха! преди 2 години
До Мъка: Само не те разбирам - жалваш ли се или се хвалиш.
15
3
 
14
 
! Отговори
Иван Иванов преди 2 години
Тази *** е поспециална,ТЯ Е ПРОФЕСОР!!! А паричките,с които гушат подобните персони са същите,но са много!...
14
14
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Има хора, които се разболяха между първа и втора доза, когато още не си изработил имунитет, но това са рисковете да се ваксинираш на гребена на вълната. Та те закъсняват с втората доза, трябва да мине поне месец от оздравяването за да направиш втората.
13
5
 
13
 
! Отговори
До 7 преди 2 години
Има и хора, които след като се ваксинират с първата доза, не им се отразява добре (появяват се странични ефекти като главобол например), и те се отказват да слагат втора доза. Има и доста починали след слагане само на първа доза, какъвто беше случаят с Коритаров.