Математик: Очаква ни тежка есен заради ниското ниво на ваксинация

При първоначалния вариант на вируса един човек е заразявал трима, а сега - 10
Обновена: 5 сеп 2021 09:28 | 5 сеп 2021 09:12, Елка Василева
314
Математик: Очаква ни тежка есен заради ниското ниво на ваксинация
Снимка: архив, БГНЕС

"Според математическите модели ни очаква тежка есен. Това е главно заради ниското ниво на ваксинация у нас”. Това заяви математикът и преподавател в Нов български университет Лъчезар Томов пред Нова тв.

Между 40 и 50% ваксинирани дават в пъти по-малко хоспитализации, а у нас имунизираните са едва 16%. Ако нивото на имунизации остане 100 000 души на месец, е възможно броят на смъртните случаи от коронавирус следващата година да достигне до 35 000, обясниТомов.

Още по темата

Той даде пример със ситуацията в Русия - там вълната е започнала през юни, пикът е достигнат през юли, но тя продължава вече втори месец.

"Проблемът е, че тази вълна има дълга опашка, което означава много починали. Всичко зависи от мерките, които ще се вземат. Но без 5 милиона ваксинирани не може да очакваме вирусът да си отиде", каза Томов.

Той посочи, че Делта вариантът е много по-различен от уханския. При първоначалния вариант на вируса един човек е заразявал трима, а сега един заразява 10.

Според Томов при достигане до 100 000 активни случая ще са нужни между 15 000 и 19 000 болнични легла.  

„Който не иска да се ваксинира, напуска или отива да преподава онлайн. Когато работиш с хора, имаш не само права, но и задължения. Задължението да предпазиш околните. Ваксинирането на всеки държавен служител трябва да е задължително”, добави математикът.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


314
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
227
4
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Защо само математиците се изказват относно епидемиите и динамиката на епидемиите? Защо не попитаме и ВиК инженерите и маникюристките за тяхното мнение?
226
4
 
2
 
! Отговори
до244 преди 2 години
тя държавата и дреме за теб , по добре без теб. Ама като го лепнете сте първи дето искате да ви лекува държавата, щото видиш ли си плащал данъци.
225
2
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Три пъти по-заразен, но два пъти по-малко заразени спрямо предишната вълна ...
224
14
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
и да цъкаш минуси това няма да възкреси умрелите които ви послушайа да не се ваксинират
223
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Когато една мутренско-*** държава като нашата, държава като от звънчо, се загрижила за моето здраве, нещо йм немам вяра.
222
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
ако не бяхме шампиони по умрели, да вземе да се замисли човек за ваксините.
221
12
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
каква била ползата от ваксините ли, ми виж че сме отличници по умрели, що така ваксинираните държави изостават от нас
220
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
е хайде посмали малко. от 14 дни сме над 1000 дневно, тоест грубо 15000 . Излиза че от тях са се заразили още 150000.
219
1
 
4
 
! Отговори
до Противогаз преди 2 години
пълни глуписти пишеш и си вярваш
218
5
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Виж Дания за ползата от ваксините. 85% ваксинирани, включително децата над 12 години. Двама души в интензивните . На 6 млн държава. Без мерки, маски и ограничения. Щвеция -84% ваксинирани над 18 години, 68% ваксинирани над 15 години. Има мерки-до 50 души за публика. Без събирания, конференции и пр. 40 души в интензивните на 11 млн държава. България- 17% ваксинирати над 18 години. 338 в интензивните на 5 млн държава. (Защото 2 млн живеят в чужбина. )
217
6
 
17
 
! Отговори
12 преди 2 години
Много ваксинирани усетиха, че са прецакани и повече няма да отидат.Затова е толкова голям зора колкото може повече да се боднат поне два пъти, после *** изкарвай това нещо от теб.
216
5
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
И каква точно се оказа ползата от тия вакси? Милиардите за фармаумниците. Жертвите са в името на "науката".
215
5
 
18
 
! Отговори
налудничави причини преди 2 години
А тези лекари и учени, които оспорват ваксината за ковида, колко години са учили?Власт и пари е основният двигател на днешните апологети на план демията!Не им пука за истината, не им пука за здравето на хората! Който иска и абокат да си сложи и при всяко излизане навън да се ваксинира!Който може да мисли и анализира фактите, да го прави - все още не е забранено...
214
4
 
13
 
! Отговори
До 229 преди 2 години
Изпитания с животни са направени. Резултатите са, че всички ваксинирани животни са умрели при първия контакт с вируса. Между другото Пфайзър и бионтек са унищожили информацията от контролните групи на ваксинирани с плацебо хора. Последните са били ваксинирани след това с истинска ваксина. При липса на контролна група е трудно да се докажат негативни последици от ваксината.
213
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Той даде пример със ситуацията в Русия - там вълната е започнала през юни, пикът е достигнат през юли, но тя продължава вече втори месец.........................Нищо подобно няма в Русия. Този лъже дори като дава данни, които са лесно проверими с два клика, какво остава колко са точни и коректни сметките му.
212
11
 
8
 
! Отговори
До 227 преди 2 години
Стига търсихте налудничави причини.Хора умират навсякъде-Пирогов,Военна,София мед и т.н. Да,прав си за нивото на здравеопазването ни,но не е това основната причина за смъртността от К19.Не търсете илюзорни следствия.Отворете си съзнанията и се опитайте да направите прехода от инстинктивното към рационалното.Не надценявайте собствените си познавателни способности,когато не сте квалифицирани и некомпетентни по темата.Хората призоваващи ваксинация са учили 10 години и са посветили живота си на това
211
16
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
В дания го обявиха за вече не опасна за обществото инфекция, защото 85% от населението над 12 години е ваксинирано - затова!
210
8
 
21
 
! Отговори
Математик преди 2 години
Хахахаха. Средно трябват 10-15 години, за да се одобри ваксина. Само минимум.2-4 години са изпитанията с животн. Този няма представа за какво говори. Да вземе да си бие вски възможни ваксини.
209
5
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
В Дания Делтата официално е приравнен към сезонен летен грип. Факт!
208
3
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
"Между 40 и 50%ваксинирани дават в пъти по-малко хоспитализации,а у нас имунизираните са едва 16%.".......какво значи "в пъти" в изчисленията на един математик? мислех, че математиците боравят с числа,а не залагат още в условието на задачата "в пъти". Освен това,нивото на хоспитализации не зависи само от процента ваксинирани,а и от много други фактори-организация и ниво на здравеопазването, качество на живот,общ здравен статус на населението и пр. Май стана твърде сложно за такъв учЕн като Томов