Математик: Очаква ни тежка есен заради ниското ниво на ваксинация

При първоначалния вариант на вируса един човек е заразявал трима, а сега - 10
Обновена: 5 сеп 2021 09:28 | 5 сеп 2021 09:12, Елка Василева
314
Математик: Очаква ни тежка есен заради ниското ниво на ваксинация
Снимка: архив, БГНЕС

"Според математическите модели ни очаква тежка есен. Това е главно заради ниското ниво на ваксинация у нас”. Това заяви математикът и преподавател в Нов български университет Лъчезар Томов пред Нова тв.

Между 40 и 50% ваксинирани дават в пъти по-малко хоспитализации, а у нас имунизираните са едва 16%. Ако нивото на имунизации остане 100 000 души на месец, е възможно броят на смъртните случаи от коронавирус следващата година да достигне до 35 000, обясниТомов.

Още по темата

Той даде пример със ситуацията в Русия - там вълната е започнала през юни, пикът е достигнат през юли, но тя продължава вече втори месец.

"Проблемът е, че тази вълна има дълга опашка, което означава много починали. Всичко зависи от мерките, които ще се вземат. Но без 5 милиона ваксинирани не може да очакваме вирусът да си отиде", каза Томов.

Той посочи, че Делта вариантът е много по-различен от уханския. При първоначалния вариант на вируса един човек е заразявал трима, а сега един заразява 10.

Според Томов при достигане до 100 000 активни случая ще са нужни между 15 000 и 19 000 болнични легла.  

„Който не иска да се ваксинира, напуска или отива да преподава онлайн. Когато работиш с хора, имаш не само права, но и задължения. Задължението да предпазиш околните. Ваксинирането на всеки държавен служител трябва да е задължително”, добави математикът.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


314
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
207
24
 
8
 
! Отговори
До 218 преди 2 години
Вирусът ще си отиде много бързо и безболезнено,когато премине през ваксинирани организми,защото те го убиват в момента,в който премине носоглътката,тоест около 24 часа.А в неваксинираните той се размножава.Колко пъти и как да ви се обясни бе,хора.Да,заразяват се ваксинираните,ваксината не е невидим щит,но бързо го унищожават.Това е тънкия момент.Стига с тоя Израел,погледнете колко смъртни и интензивни случаи има на запад,погледнете и тук.Вие какво искате от ваксината? Съвсем рутинна превенция е.
206
3
 
21
 
! Отговори
Мария преди 2 години
Политдокторите почиват събота и неделя и думата е на математиците. Както виждам те са по-големи експерти от докторите. Просто се срамувам от всичките нелепици, които се говорят с апломб.Толкова много професори и велики математици се родиха в последните 2 години. че направо сме за завиждане.
205
15
 
8
 
! Отговори
лекувам ковид с крем преди 2 години
преди малко изнесоха данни от МЗ. от ваксинираните умират 1 на 1000 от не ваксинираните 4 на 100. 96% от приетите в болници са не ваксинирани. каква изнанада
204
4
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Не знаех, че имаме такива гении математици. Експерти не само в математиката, но ами и в микробиологията, химията, имунологията. Пък излежда е и напълно запознат с различните щамове и съставките на хаксините... Направо ще се разплача още малко като видя такива Българи. До края на 2019 г. не можеха обувките да си вържат, а колко по-умни са сега.
203
2
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Само агроном не се е изказал по тая тема още
202
5
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
"без 5 милиона ваксинирани не може да очакваме вирусът да си отиде", каза Томов. ---- Че защо? Вируса не си е отишъл нито от Израел, нито от Испания, нито от Исландия, нито от Малта, нито от НИКЪДЕ, където са с по над 80% ваксинирани. Какво общо има броят на ваксинираните с това дали вирусът ще си отиде или не, при положение, че И ВАКСИНИРАНИТЕ СЕ ЗАРАЗЯВАТ. И това го признават даже тези, които ни карат да се ваксинираме. Томов ли си, какъв си, издишаш отвсякъде.
201
2
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
"Според Томов при достигане до 100 000 активни случая ще са нужни между 15 000 и 19 000 болнични легла." -------- това е несъстоятелна и непочиваща на цифрите "прогноза". При 34 000 активни случая са заети 4 000 легла. Колко легла ще са заети при 100 000 активни случая? Това е задача за трети клас. Очевидно "математикът" не може да се справи с нея. Вариантите са два - некадърен? или наглец, който изпълнява конкретна задача да манипулира хората?
200
1
 
24
 
! Отговори
Възмутен преди 2 години
Не е заради ваксинацията а за неспирните масови кечеци на индийците които все така си продължават и нямате никакво намерение да ги спрете!Писна ми от демагогията ви лъжци!Никаква ваксина няма да си сложа!
199
3
 
33
 
! Отговори
Е, па... преди 2 години
Томов дали е чувал за чл. 29,ал.2 от Конституцията? Задължително ваксиниране ?????Кой е той и като какъв се изживява, че препоръчва задължително ваксиниране? Пардон, това не са ваксини така или иначе, защото никой не предпазват.
198
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
"Той даде пример със ситуацията в Русия - там вълната е започнала през юни, пикът е достигнат през юли, но тя продължава вече втори месец."--------- това е 100-процентова лъжа. Достатъчно е само да се отвори worldometers, за да се види, че вълната изобщо не продължава втори месец, а - доколкото я има, тъй като е значително по-малка от предишните, си затихва по един естествен начин. Т.е. въпросният "математик" е лъжец.
197
4
 
24
 
! Отговори
Алберт преди 2 години
С толкова много ваксофашисти нас нормалните хора ни очаква тежка есен. Ваксофашистите не мислят логично. Лошото е че си вярват на глупостите и вменяват вина на всеки трезвомислещ нормален човек.
196
2
 
11
 
! Отговори
Тоя преди 2 години
Па всичко знае.
195
3
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ако 1 човек заразява 10, както твърди в статията капацитетът как му беше името, не е нужно да си математик, за да прецениш, че досега, само за месец, ВСИЧКИ трябваше да сме изпозаразени. Ако пък си наистина математик, лесно можеш да направиш изчисления и да стигнеш до същия извод. Ама ние не сме се тръшнали всички заразени. Т.е. или капацитетът как му беше името лъже, че 1 човек заразява 10. Или е некадърен да направи елементарни изчисления.
194
3
 
15
 
! Отговори
Шаши преди 2 години
Кога ще има тестване и настройка на чиповете? Нещо се чува, че ще се прави в някоя събота и неделя. Сървъри трябва да се проверят.
193
3
 
17
 
! Отговори
Финансист преди 2 години
Математиците наистина ги очаква тежка зима. Дори и да се ваксинират, много от тях няма дамогат да пресметнат колко е една плюс едно. Честито на академиците и професорите по математика. Те могат да отидат да сложат цветя на Сендов и Борисов. На паметника на единия и пред дома на другия. Те сами си избират къде да са букетчетата им !
192
3
 
8
 
! Отговори
До 206 преди 2 години
Да, льохман, за това акаш в гащите, когато не съм ваксиниран. Тогава естествения подбор е най-смешен
191
2
 
17
 
! Отговори
бай Тъпчо преди 2 години
Срещнали се един математик и един овчар.Математика попитал овчаря до колко може да брои.Овчаря си дигнал каскета на тила, почесал се по рошавата глава и рекъл: Ами не много, ама пък много бърже броя овцете, искаш ли да са пробваме.Завел го на баира и долу на поляната имало много овци с други овчари.Погледнал математика разпилените из поляната стада, почнал да брои ама три пъти ги обърквал.Овчаря само присвил очи и след минута рекъл-684. Аз, вика, им броя краката и ги деля на 4.По ми е лесно тъй.
190
18
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Лошо няма, антиваксърите ще се разредят малко. То естествения подбор така работи.
189
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Нова игра на зарове Не ти е добро сравнението. Ваксинацията не е панацея, но е опит и то доста добър за спасение на стотици хиляди хора глобално. Само от Господ може да изкаш "гаранция". Когато си правиш животоспасяваща и дори обикновена операция, някой да ти дава 100% сигурност. Всеки да си носи отговорността за себе си и за близките си. Няма как акъл на сила да набиеш.
188
2
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Циркът отвори врати с поредния артист. Следват останалите заслужили артисти на пропагандата.