Без ваксинация и с неспазване на мерки може да стигнем 100 хил. заразени с COVID

Според Лъчезар Томов прогнозата за есента е мрачна
6 сеп 2021 20:04, Нели Христова
223

Есента вече е тук, а случаите на заразени с COVID-19 отдавна се увеличават всекидневно. Какво ни чака? Ако не спазваме мерките, а темпът на ваксинация продължава да върви толкова бавно, сценарият няма да е благоприятен. На това мнение е математикът Лъчезар Томов.

"Очакванията са, понеже имаме много малко ваксинирани, въпреки големият брой преболедували, да имаме вълна, подобна на миналата есен, достигане на 100 хиляди души. Ако има 60 хиляди случая, очаквам да има нужда между 10-11 хиляди легла, ако има 100 000 случая, ще са нужни между 15 000 и 19 000, зависи колко са ваксинираните възрастни, защото тези хора над 60 години, вземат 2/3 от леглата", категоричен е математикът.

Важна роля за това играе и Делта вариантът, който е по-заразен.
 
"Уханският вариант заразяваше 2-2,5, Алфа заразяваше 4, а този вариант заразява между 5 и 10, вероятно 8. Делта е доста по-тежък от предишните. Рискът от хоспитализации скача два пъти, при малките деца 4 пъти", допълни още Томов пред Bulgaria ON AIR.

В световен мащаб четвъртата вълна е доста по-слаба от предходните и това се дължи на големия процент ваксинирано население, коментира проф. Пенка Петрова. Нашата страна обаче не е направила достатъчно за справяне с поредната Ковид вълна.

"В България искаме без да правим нищо като общество, изведнъж да освободим мерките и да живеем спокойно. Това може да се случи обаче в държави като Дания, където мерките се разхлабват, тъй като населението е ваксинирано. Това е единственото противодействие. В момента от инфектираните българи с Ковид-19 - 93,8 процента от тях са неваксинирани", посочи проф. Пенка Петрова, директор на института по микробиология към БАН.

Според нея за хората от рискови професии ваксинацията би трябвало е задължителна. Същото мнение споделя и математикът.

Поставянето на трета доза ваксина срещу коронавируса подсилва имунния отговор, както и при други ваксини, при които има реимунизация. Но засега тя е само препоръчителна.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


223
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
109
3
 
12
 
! Отговори
Шаши преди 2 години
Пак не разбрахме. От какво лекува тази ваксина? Който си я бие, на следващия ден го лови коклюш и бронхопневмония, това е ясно. Но какво лекува не е ясно.
108
0
 
7
 
! Отговори
Оптимист преди 2 години
Таман ще има пари, да дигнат пенсиите на оживелите старци.
107
4
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Какво ми я дават Дания за пример постоянно!? Ваксинирани над 70 % от населението и всеки ден средно по 700 новозаразени...
106
2
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ама заразени има по няколко пъти вече.какво значение има 100 000 ли са или 1000 000?!Важни са тези с тръба в гърлото.Другите и 10 000 да са в болница само лежат от страх и точат касата.Реално броят на истински болните е този дето лежат в интензивно отделение.
105
2
 
1
 
! Отговори
Ko4an преди 2 години
Вече съм с 39,3 .
104
3
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ясно, и днес няма да ни се размине без ежедневната ковид-обработка и медиен тормоз. Ама пък може ли баш в почивния празничен ден да ни натресете най-дразнещите и нагли от ковид-трупата - набедения математик Лъчо и проф.Пенка. За нещо по-свежо можехте да се погрижите, напр. като оная доцентка ли беше, професорка ли, дето ни наставлява, че щом можем да ядем 3 пъти на ден, значи можем да си бием и трета доза ваксина.
103
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До АнтиваксърВируса се лекува чрез прочистване на организма и водата и чая са важни за това прочистване.
102
4
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
И 1 милион на ден заразени да стигнем,ваксинация и спазване на мерки от мен ЙОК!!
101
6
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Там където са най-ваксинирани се заразяват най-много от вируса
100
2
 
9
 
! Отговори
Шаши преди 2 години
Изчезна някъде. Ама да си довърша и другата на Нов Южен Уелс , не е китка за мирисане- Гладис Дамаджиджан някаква си беше. Англоезичния свят е в кома. Израел е в кома. Някой си прави грешни изводи. Ще чакаме да излязат от комата.
99
17
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ние българите сме се подготвили да поставим рекорд по брой заразени този сезон.
98
0
 
12
 
! Отговори
Ваксърите преди 2 години
Са егоисти. Не искат да се заразяват и да преодолеем заедно пандемията, като станем част от нея.
97
2
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Толкова са му нелепи и смехотворни на тоя математически от пад ък изчисленията и твърденията, че е загуба на време дори да се коментират. Единствено набързо мога да му кажа: пич, добре, че не можеш да се усетиш колко си зле, блазе ти.
96
0
 
2
 
! Отговори
австралопитек преди 2 години
До Шашизнам. въпросите са само леко иронични
95
3
 
13
 
! Отговори
молямоля преди 2 години
Ваксината е плацебо, но ни я представят за панацея.
94
3
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Преди около година изкарах Ковид 19, съвсем откровено ви казвам че съм карал далеч по-тежки грипове от този! И от тях, и от Ковид 19, се избавям само по един начин - с пълен комплект от бабешки методи! Нашите баби са се справили с десетки вируси през годините! Накратко - сок от черен бъз, чай от шипка, глог, и трънкосливки, инхалации с лайка и сода бикарбонат, капки от лайка в носа, и задължително - топене на краката в гореща вода с разтворени сол и аспирин! Ефетка е изключителен!
93
3
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Всички трябва да се заразят а не 100 000 само!За да се приключи с това!
92
1
 
18
 
! Отговори
Бил Гейтс преди 2 години
Момче, трябва да се постараеш повече с плашенето иначе спирам парите така да знаеш...С теб имаме сделка - сред учителите и университетските преподаватели поне 95% ваксинирани да има. Искам да се ваксинират с трета доза всички вече ваксинирани сред преподавателите - открихме бъг в чипа инжектиран с ваксините и новата доза е с коригирания нов чип.
91
0
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
"В Израел тестват постоянно и здрави и болни, на работа, в училище, нон стоп, затова откриват много ."_________ Вярно. Ама те в Израел вчера имат 51 умрели, ние - 32. Уж нали ваксините не предпазвали от заразяване, пренасяне, предаване на вируса и боледуване, ама намалявали смъртността. Че то в Израел смъртността е като у нас, те са 10 млн, ние 6. Само дето ги смазаха от "мерки", затваряния, задължителни ваксини, дето не им се вижда края... Т.е. все тая - с ваксини-без ваксини, с мерки-без мерки
90
2
 
28
 
! Отговори
Стига преди 2 години
Аман от тези пропаганди. Който иска да се ваксинира има много възможности. Най-*** са тия мобилни пунктове по молове и градинки. Трошене на грешни пари за по няколко ваксинирани.