Акад. Петрунов: 10-12% е имунитетът след преболедуване

Имунитетът след ваксиниране е специфичен, отбелязва специалистът
8 сеп 2021 09:00, Петя Славова
207
Акад. Петрунов: 10-12% е имунитетът след преболедуване
Снимка: БГНЕС

Страната ни се намира в разгара на четвъртата вълна на коронавируса, а още сме на дъното в ЕС по имунизиране. Докато българите се колебаят дали изобщо да се ваксинират, в света се говори за поставяне на трета доза.

"Няма никакво съмнение, че третата доза ваксина ще бъде необходима, но без да се бърза. 8-10 месеца след преболедуване или ваксиниране, спокойно може да се направи бустерна доза". Това коментира пред БНТ акад. Богдан Петрунов, имунолог и алерголог.

Няма официална промяна в характеристиките на ваксините, но се очаква да бъде променено и се очаква да бъде възможно поставянето на трета доза с друг вид ваксина, обясни той.

Още по темата

 Очевидно, не се спазват мерките, които да доведат до ограничаването на делта варианта. Ваксинацията не е масова, според мен е отчайващо слаба, ние сме на последно място в Европа, подчерта акад. Петрунов.

Той обясни, че сред заразените започват да преобладават все повече по-млади хора и дори пеленачета се разболяват. По думите му, тревожното е, че делта вариантът се прекарва и безсимптомно, а дори при по-леки симптоми хората не се обръщат към лекар и по този начин разпространяването на заразата продължава.

Миналата година с първите варианти на COVID-19 имаше смущения във вкуса, в обонянието, сега не се забелязва това нещо, допълни още акад. Петрунов.

  Много бързо се развива инфекцията при делта варианта и ние го виждаме - увеличава се броят на заразените, на болните в болнични заведения и на смъртните случаи.

Той коментира и т.нар. вариант ковид ню в Колумбия - още нищо не се знае за него, тепърва се изучава, няма достатъчно данни, те само са доказани, но е трудно да се каже каква тежест на заболяването причиняват.

 Ефектът на съществуващите сега ваксини по отношение на съществуващите варианти е много добър - не по-малко от 70% до 90% успеваемост и ефективност на ваксините, категоричен е акад. Петрунов.

Ваксината предпазва да не се разболеем или да прекараме по-леко болестта, обясни той.

 10-12% е имунитетът след преболедуване. Иминунитетът, който създават ваксините е по-специфичен, антителата след ваксинация са много по-ефективни, много по-качествани, каза акад. Петрунов.

Няма никаква връзка между грипната и коронавирусната епидемия и затова задължително трябва да си поставим противогрипна ваксина, както досега, обясни още акад. Петрунов.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


207
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
58
2
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Тоя от километър му личи че е платен.
57
16
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Кемтрейлс, чипиране, извънземни, мрън-мрън антиваксърчета. Продължавайте да се убеждавате един друг как се предпазвате от големият световен заговор, докато рискувате живота на децата и близките си.
56
3
 
27
 
! Отговори
Това е Абсолютно преди 2 години
Лъжа - мога да Посоча Статии във Всични най-Елитни Медицински Списания - Имунитета след Преболедуване, дори БезСимптомно е Супер Силен, до Живот и Активен срещу 23 Варианта на Вируса, включително Делта! Защо лъжете така, това не е просто лъжа, а е отвъд лъжа!!
55
1
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
На академичката само да й кажа, че го изкарах преди 1г и половина и от тогава не съм боледувала от нищо. Не знам при другите как е но моят имунитет е добър.
54
1
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Анонимен 46Грипът си е много опасна болест, все още търсят некакво научно обяснение за причината, не е намират, мейби никога нема да разкрият защо така се разболяваме.....хахахаха :)) Ковидчето си е вид грип, единия от многото видове, понеже грипът постоянно се изменя като вирус, просто медиите надуват балона с цел интерес за определени хора......хахахаха :)))
53
1
 
18
 
! Отговори
АнонимеН преди 2 години
АКАДЕМИК ПЕТРУНОВ СЪВЕТВА ВСИЧКИ КОИТО СА ПРЕКАРАЛИ КОВИД ДА СЕ ВАКСИНИРАТ КОЕТО Е ПРЕСТЪПЛЕНИЕ СПРЯМО ЧОВЕЧЕСТВОТО! ТОВА Е ВСЕ ЕДНО ДА НАКАРАШ МАТ ДЕЙМЪН ОТ ФИЛМА ЗАРАЗЯВАНЕ 2011 КОЙТО ПРЕБОРИ ВИРУСА БЕЗ ВАКСИНА ДА СЕ ВАКСИНИРА :D
52
0
 
7
 
! Отговори
11 преди 2 години
Айде сеа, стига глупости.
51
0
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Анонимен 53 Този 'академик' е дребен мошеник, напиращ да се набута в бизнеса за трилиони долари
50
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Израелците не са като останалите хора.
49
1
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
продажника Петрунов ще продаде и майка си за пари.Срам и позор от такива псевдо академици.
48
2
 
23
 
! Отговори
пълни глупости преди 2 години
Аз се обърнах към лекар, който отказа да ме приеме, за да не правя контакт с него и другите пациенти в поликлиниката. Проблемът със смърността идва от джи-питата, а не от ниския % ваксинирани. Айде стига сме говорили глупости вече. Да не говоря, че мои близки ваксинирани изкараха вируса по- зле от мен.
47
0
 
16
 
! Отговори
интересна логика преди 2 години
"По думите му, тревожното е, че делта вариантът се прекарва и безсимптомно, а дори при по-леки симптоми хората не се обръщат към лекар и по този начин разпространяването на заразата продължава."/// Дай за всеки *** за тичаме на лекар и да се тестваме, щото няма вече други респираторни инфекции или настинка, а вече всичко е ковид.
46
0
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
В Израел са ваксинирани с по две дози около 5,5 милиона души - към 60% от цялото население. Рекорден брой нови случаи на коронавирус - близо 11 000, бяха регистрирани през последното денонощие в Израел, съобщи днес министерството на здравеопазването, цитирано от Франс прес - смятам, че коментарите са излишни. По-скоро т.нар. наши специалисти да обяснят този феномен на една почти напълно вкасинирана страна и да си извадят главите от задните части.
45
0
 
2
 
! Отговори
Казано е преди 2 години
В многото знание има много печал.
44
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Тоз академик твори нова наука. Ще го пуснат на Нобелат.
43
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Да видим: проф. Кантарджиев казва (и не само той), че естественият имунитет е надежден и траен. Академикът казва точно обратното. До какво води това??? Каква е ползата хората съвсем да губят доверие в експертите???
42
0
 
3
 
! Отговори
Читател преди 2 години
Кво да прави човека, нали е от наще.
41
0
 
17
 
! Отговори
АнонимеН преди 2 години
ИМА МНОГО ЗЛИ ХОРА ВЪВ БЪЛГАРИЯ КОИТО НЕ СЕ ИНТЕРЕСУВАТ ВИЕ ДАЛИ ЩЕ СТЕ ЖИВИ А ТЕ ДАЛИ ЩЕ СА ! ТЕ ЩЕ ЛЪЖАТ И МАМЯТ КАТО ТОЗИ АКАДЕМИК БЕЗ ДА ИМ МИГНЕ ОКОТО АКО ТОВА Е В ТЕХЕН ИНТЕРЕС!
40
1
 
19
 
! Отговори
АнонимеН преди 2 години
ТОЗИ Е АБСОЛЮТНО МАЛО-УМЕН!!! ПРЕБОЛЕДУВАЛИТЕ РАЗВИВАТ ШИРОКОСПЕКТЪРНА ЗАЩИТА И ТАКА КАРАТ НОВИТЕ ЩАМОВЕ МНОГО ЛЕКО! А ВАКСИНИРАНИТЕ РАЗВИВАТ САМО КОНЦЕНТРИРАНА ЗАЩИТА СРЕЩУ СПЕЦИФИЧНИЯ ЩАМ! ТОЗИ КАЗВА, ЧЕ ПРЕКАРАЛИТЕ ДРЕБНА ШАРКА БИЛИ СЛАБО ЗАЩИТЕНИ САМО 10% КОЕТО Е АБСОЛЮТНА ЛЪЖА, ЗАЩОТО ТЯХНАТА ЗАЩИТА Е И ПО-ГОЛЯМА ОТ ВАКСИНИРАНИТЕ!
39
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До 1 Само ти ли не разбра че ковид е нищожно заразен, нищожно смъртоносен вирус... Ковипсихарче? 200 000 000 вече го преболедуваха и оздравяха.