Проф. Витанов: В пик сме, но ни чака следващ такъв

Много хора със симптоми не се изследват, смята математикът
13 сеп 2021 10:30, Петя Славова
298
Проф. Витанов: В пик сме, но ни чака следващ такъв
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

В разгара на четвъртата вълна от коронавируса сме и преди старта на учебната година. И въпреки че сега се намираме в пик на разпространение на COVID-19, заради редица фактори, скоро може да се очаква нов такъв. Това показват прогнозите на математика проф. Николай Витанов.

Още по темата

Той обясни пред БНТ, че една от причините за ситуацията е фактът, че доста хора не се регистрират. По думите му има хора със симптоми, които са заразени, но не се регистрират като такива. Другите фактори са атмосферните условия, които се влошават, както и хората, които се връщат в големите градове след лятна почивка.

Витанов каза още, че започването на новата учебната година също е фактор за предстоящия пик.

"Една система от 700 хил. ученици и 70 хил. учители влиза в пълнокръвно действие след два дена. Ето ви няколко фактора, които предполагат, че след като този пик мине и след известно разхлабване на ситуацията, може да се очаква нов пик", допълни той.

Според него налагането на мерки могат да предотвратят това да се случи."Известно намаляване на напрежението се очаква, но след това започва да действат всичките изброени фактори и само мерки могат да ги спрат", каза още Витанов.

По думите му в предишните три вълни мерките винаги са действали, защото са били налагани в подходящия момент.

Витанов обясни, че крива на смъртността върви с известно закъснение и до края на септември смъртността ще е висока. След това ще има отражение на факта, че пиковите стойности ще тръгнат леко надолу, докато дойде вторичния пик.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


298
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
210
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Чака ни грипния вирус. Все пак това е сезонно. Математика не го ли знае това. Може би да заплашва срещу заплащане е по-важно за него?
209
2
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Значи ,щом сме в пик , и аз мога да ти nukaм на умнотиите , умнико умен ! Най-добрият вирусолог сред математиците и най-добрият математик сред вирусолозите ! Да се задавиш дано с грешните пари ,дето ти ги дават да ни плашиш !
208
2
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Беше ни освободил за седмица от плашещият си вид и от присъствието си .Прогностиката ти е много неточна,чак фалшива.Време е да си скриеш физиономията.
207
6
 
42
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Божке, тия хора наистина ли си мислят, ченякой още ги взема на сериозно? Смешковци дребни. Послушковци изпълнителни.
206
1
 
29
 
! Отговори
значи преди 2 години
се очаква спад, инак няма как да има пик ;)
205
2
 
27
 
! Отговори
иван преди 2 години
гешев, дръж го тоя , плаши ме.... а той бил от вашите.... жалко...
204
2
 
37
 
! Отговори
извод от наблюдение преди 2 години
Странното е,че аз имам познати,здрави починали от ковид,двама,но не бяха ваксинирани на 68,69години.Проблема е,че имах и близък ,който миналата година изкара ковид,сега през юни втора доза Пфайзер.През юли първи инсулт,през август втоРи и почина.Беше на 69.Тази болест е като тото -каквото ти е писано с ваксина или без.
203
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
В световен мащаб, от ОРЗ различни от Ковид 19, годишно умират над 2,5 милиона деца.Починалите деца от супер дупер страшната корона се броят на пръсти.Ама нещо сходни мерки за ограничаване на другите ОРЗ,йок.Ама кво ли да ми обясняваш.
202
3
 
12
 
! Отговори
ДО 238 преди 2 години
И аз познавам един дето го блъсна кола.Не виждам да са наложили някакви изменения на закона за движения по пътищата по този повод.Виж там някви по сериозни доводи изкарай.Вярвам, че можеш.
201
3
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Аз пък имам двама познати дето се уплашиха и след втората игла си заминаха.Починал от коронатав близкото си обкръжение, което наброява къмто 100 човека нямам.Повече от половината вече го изкараха, кой по-леко, кой по-тежко, но без сериозни последствия.
200
18
 
16
 
! Отговори
you преди 2 години
Има трима колеги които не вярваха на разни ковиди,но се случи на тях да се разболеят .Единия 30 дни ,другия три седмици едвам оцеляха според техните думи.Те самите казват ,че такова чудо не са имали досега.Не е някакъв измислен грип.Който не го е преживял няма смисъл да коментира.Ваксината НЕ предпазва от заразяване ,а от по леко изкарване на заболяването.Това на всеки по здравомислещ човек би трябвало да му е станало ясно.
199
1
 
23
 
! Отговори
Ванина преди 2 години
Никой от нищо не е застрахован. Страхът помага, само когато е умерен. Трябва да се преборим със страховете си, каквото и да ни струва това. Нашата свобода зависи от нас самите. Всеки трябва да подходи отговорно към това заболяване- Ковид. Но не бива да бъдем заложници на страха. Човек е създаден да преодолява опасности. Безметежният живот не е даденост.
198
4
 
20
 
! Отговори
до 233,234 преди 2 години
Всички сме смъртни, другарчета.Умира се от кво ли не. Ся, като сте решили че ще ви е страх от от една настинка , която засяга в огромна степен хора със съпътстваща патология, нищо не може да ви помогне,Всяка година в световен мащаб от ОРЗ, различини от короната си заминават над 2,5 млн деца, тези починали от короната са по-скоро изключение, Ако и от този факт не може да си направите изводи за реалната опасност от короната, никой не ви е крив
197
6
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До 227Не си прав човек. Никой не вярва докато не го преживее. Аз бях 18 дни в отделението. Видях наистина болката и мъката. И смърт за съжаление. Молете се да отмине . И ако случайно се заразите да го прекарате леко. Всичко останало са празни приказки. Повярвайте ми. Има го и не е никак безопасно. А последствията в дългосрочен план може да са много тежки и продължителниБъдете здрави и се пазете доколкото можете. Никой не е безсмъртен. Но това ще го разберат опечалените роднини
196
1
 
10
 
! Отговори
до 231 преди 2 години
Сладък, ако не дай си боже детето ти го блъсне кола, ще станеш ли заклет пешеходец и ще почнеш ли да повреждаш чуждите автомобили щото са опасни за нечие здраве
195
3
 
8
 
! Отговори
Поручик Ржевски преди 2 години
2050 година - МЗ предупреждава за новата 478 ковид вълна, всички да си стягат маските и да се мажат обилно с дезифенктант. Пригответе си сертификатите за проверка в градския транспорт. МЗ предлага на народното събрание ваксините да се бият всеки месец и всеки заловен без ваксина да минава по бързата процедура.
194
1
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Този човек е уникален цяла нощ докато заспи брой вируси вместо овце.И на сутринта е готов с прогнозата.
193
8
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
починали до момента къмто 20 000, при население да кажем 6 млн, иде реч за къмто 0,3%. Кви пандемии кви 5 лв. Всяка година умират по над 100 000 души , от кво ли не; Обикновена плашилка за хипохондрици
192
3
 
30
 
! Отговори
Ей тоя гламавия преди 2 години
няма да се спре! Нали щеше да има 3К болни на ден? Много ти е слаб пика тоя път, проф*не!!! КОйто където го хване да го бие този нищоставащ!
191
0
 
18
 
! Отговори
ДА преди 2 години
Това с нерегистрирането при явни признаци не го разбирам.Аз ако имам признаци,ще си направя един бърз тест и ако е +,ще се регистрирам и ще искам документ,за да живея като хората и няма да се ваксинирам!